Mixované nápoje. Zdravé a opravdově chutné smoothie

with Žádné komentáře

Nejrychlejším způsobem jak dostat do svého těla co nejvíce nutričně bohatých látek z ovoce a zeleniny je vybrat chuťově souznějící druhy a rozmixovat je. Získáte tak sympatický nápoj, smoothie, který bude doslova nabitý vitamíny, minerálními látkami a antioxidanty, takže vašemu tělu nejen prospěje, ale i vás zasytí. A nenechte se odradit občas i zelenou barvou, chuť vás přesvědčí, že stojí za to si mixované nápoje dopřát. Červené smoothie z červené řepy naopak láká  svoji výraznou podzimní paletou.

Asi není podstatné, jestli si dáváte zdravá smoothie proto, že potřebujete okamžitou vzpruhu v podobě čerstvé dávky vitamínů, protichřipkovou prevenci anebo proto, abyste vydrželi na svém dietním programu, když potřebujete shodit nějaké to kilo navíc. Výrazně při zvýšení nutriční hodnoty a zdravotních benefitů pomohou bylinky, které zlepšují trávení a ochutí vaše smoothie.

Smoothie především musí chutnat!

Začněte s přípravou smoothies, které vám budou chutnat! Není nic otravnějšího, než si dávat něco, co nemáte rádi. Jednoduše si i mixované nápoje užívejte a berte je jako lahodou výměnu jednoho jídla, které si běžně dáváte v průběhu dne a měly byste se na ně těšit!

Vyzkoušejte tři výživné a přitom chutné smoothie, s kadeřávkem, s červenou řepou a pikantní s petrželkou a chilli papričkou.

Pro smoothie nepoužívám mléko ani cukr.  Mixuji zeleninu, která má nejvíce výživných látek a kombinuji s ovocem, tak aby smoothie bylo lahodné. Pro lepší chuť i strukturu přidávám někdy banán. Tak se do podzimní kůry nabité vitamíny a minerály se mnou pusťte!

Začínáme s koprem, okurkou, jablkem a kadeřávkem

Abych získala co nejvíce minerálních látek, použiji kapustu kadeřávek, největšího hrdinu smoothie. Odrůda kadeřávku nazývaná cavolo nero je doslova napěchovaná vitamíny, minerály, zejména železem a vápníkem, ale můžete použít i běžný kadeřávek. Výhodou je, že rozmixovaný kadeřávek má neutrální chuť, takže se neobávejte nějaké štiplavé chutě běžné kapusty. Doplním jablky, banánem, ananasem a okurkou s koprem.

Kopr je velmi tradiční příjemně voňavá bylinka, která podpoří sladkou chuť smoothie. Působí osvěžující chutí citrusů a anýzu. A tak než si uchováte extrémně lehká sušená semínka, chutnající jako kmín, která lze použít do pomalu dušených pokrmů, ale i na výrobu vlastní vody po holení (dobrý tip na vánoční dárek), použijte peříčkově nadýchanou nať do smoothie. S koprem do smoothie se musí opatrně, ale zde 1/4 malého šálku natě je přesně tak akorát!

Zelené smoothie s okurkou, jablkem kadeřávkem a koprem

Přísady:

10 cm salátové okurky
3 malá jablka
2 velké listy kadeřávku
1 stonek řapíkatého celeru
1/4 šálku čerstvého kopru (i mraženého)
1/2 většího banánu
1/4 šálku čerstvého ananasu

Postup:

Jablka neloupeme, jen odstraníme jadřince a rozkrojíme je na čtvrtky. Okurku oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Čerstvý ananas nakrájíme na kousky. Kadeřávku odstraňte tuhé stonky. Všechny ingredience rozmixujeme a ozdobíme snítkami kopru anebo plátkem jablka.

Pokračujeme s podzimním smoothie ze syrové červené řepy, s mrkví a zázvorem

Červená řepa si rozumí s jablečným džusem a mrkví a zázvorem. Takto vznikne dokonale podzimní smoothie a pak už jen přidejte oříšky nebo chia semínka, abyste zvýšili nutriční hodnotu. Jablko a mrkev se k červené řepě hodí chuťově, není tedy třeba přislazovat! Zázvor se zaslouží o pikantnější notu. A pak už si jen pochutnáváte…

Podzimní smoothie z červené řepy, mrkví a zázvorem

Přísady:

1 větší syrová červená řepa
2 velké mrkve
1 malý kus (asi 2 cm) čerstvého zázvoru
120 ml jablečného džusu či vlastního moštu, případně vody
1 lžíce nasekaných oříšků, případně chia semena

Postup:

Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zázvor oloupejte a nasekejte na menší kousky. Všechny suroviny důkladně rozmixujte do hladka. Přidáním jablečného džusu nebo šťávy získáte chuť, která „podrží“ a trochu utlumí zemitou chuť řepy. O zdravotních benefitech není pochyb, mrkev jako zdroj beta karotenu (vitamín A), řepa je bohatá na antioxidanty, chia semena přidají bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a zázvor podporuje zažívání. Užívejte si červené řepy a surovin, se kterými ladí!

Na závěr petrželové smoothie s chilli jako prevence proti chřipce

Petržel není jen na ozdobu! V této často používané bylince je doslova napěchováno dost vitamínů (A, C, a K), ale i minerálních látek ( železo a vápník), abyste si petržel užili i jinak. Mimo jiné pomáhá účinně čistit organismus a tak si ji dopřejte co nejvíce. Jako prevence chřipky poslouží tento pikantní nápoj. A nezapomeňte, že vždy smoothie doplňuji ovocem, takže chutná skvěle… i když tentokrát trochu pikantně!

Pikantní protichřipkové smoothie

Přísady:

1/2 salátové oloupané okurky
2 menší jablka bez jadřinců
2 větší listy kapusty kadeřávku
velká hrst plocholisté petrželky
(stonky si ponechte, dodají skvělou chuť vývaru)
1/4 lžičky sušených papriček nebo cayenský pepř

Postup:

Jablka neloupejte, nakrájejte na menší kousky, okurku naopak oloupejte a nakrájejte na kolečka, spolu s ostatními ingrediencemi promíchejte, rozmixujte a nalévejte do skleniček. Ozdobte chilli papričkami a snítkou petrželky!