Obložené chleby na silvestrovský stůl. Nové trendy severské kuchyně

with Žádné komentáře

Obložené chleby jsou pochoutkou v Nordických státech. V Dánsku, Norsku i Švédsku milují studené obložené chleby k večeři, ale i třeba k svačině anebo jako rychlou a zdravou alternativu oběda. Vznikly spíše z praktického hlediska, avšak dnes, zvláště ty dánské, jsou pravým pokladem a přínosem ke kulinářskému světovému dědictví. Zcela právem si zaslouží pozornost, jsou rychlé na přípravu, zdravé a velmi chutné a zažívají doslova svoji renesanci.

Nová vlna zájmu o ryze praktickou záležitost

V Dánsku se nazývají smørrebrød a jsou tak přepychové, že ani vlastní žitný chléb nevidíte, jak mají okázalou oblohu, v Norsku smorbrod a jsou sice mnohem skromnější, často s tím nejkvalitnějším sýrem a třeba i džemem a ve Švédsku smorgäst i smorgästarta, kde si vyhrají s náplní a nazdobí je jako  velké plněné dorty.

Dánské chleby asi poutají zájem gurmánů nejvíce. Tradičně v dobách 15. století si v Dánsku farmáři brali na pole plátek tmavého žitného chleba, na který se dalo vše, co právě zbylo doma z předešlého dne, třeba plátek uzené ryby, nasoleného herynku nebo kousek masa. Talíře byly tak luxusní záležitostí, že jednoduchý plátek chleba s náplní byl víceméně vynuceným objevem a posloužil stejně dobře. Později tato praktická záležitost zažila svoji renesanci a dostala se až za Atlantik, ale i přes Lamanšský průliv. Severské chleby se staly lahůdkou v nově vzniklých restauracích a Deli prodejnách. Dnes zažívají svoji další vlnu zájmu a tak až o svátcích najednou zatoužíte po čistém, čerstvém, přesto chutném jídle, které potěší vaše chuťové buňky, vychutnejte si severské obložené chleby.

Jen čerstvé ingredience a tmavý nebo křupavý chléb anebo jen salátové lístky

A protože jsou to chlebíčky severské, je jasné, že prim zde hrají ryby a mořské plody, především ty zauzené jako jsou losos, jiné druhy bílých ryb, makrely anebo nakládané herynky, velmi často kombinované s červenou cibulí a pažitkou ale nemusí tomu tak být vždy. I libové šunky, vajíčka a masové švédské kuličky se představí v plné kráse a chuti.

A nezbytnou položkou je buď tmavý žitný nebo celozrnný chléb anebo švédské křupavé chlebíčky podobné známému německému Knäckebrotu, které se také jmenují Knäckebröt a ve zdravější verzi použijte jen lístky srdíčkového salátu. A tak oslňte své hosty o svátcích a podávejte při oslavách anebo jen při odpoledním čaji nebo kávě anebo jako lehkou večeři.

Pár pravidel a čerstvý kopr a zakysaná smetana a citrón

Nezbytnou surovinou pro přípravu nordických chlebíčků je především čerstvý kopr a něco krémového, co použité suroviny, zejména z mořské říše báječně spojí. Nejlépe se hodí zakysaná smetana a někdy je možné ji doplnit jen malým dílem majonézy.

Není se co divit použitým čerstvým bylinkám, pažitce a kopru, ty ke skandinávským chlebíčkům patří.  Kopr dává chlebíčkům voňavý a silně čerstvý říz a dokonale se hodí jak k rybám, mořským plodům ale i právě k zakysané smetaně a majonéze.  Chlebíčky v nordickém stylu zvládnete snadno a rychle, některé máte hotové za pár minut! Experimentujte, vyzkoušejte náplně podle svých představ a chutí, o tom přece chlebíčky jsou!

Krevetky na salátových listech s kaviárem

Ingredience:

200 g malých vařených krevet, možné použít i zmrazené
150 g zakysané smetany
1 balení salátových srdíček
1 svazeček čerstvého kopru
1 lžička pikantní hrubozrnné hořčice, nejlépe švédské
černý nebo červený kaviár
citrón ke zdobení i pokapání
křupavé chlebíčky se semínky k podávání

Postup:

Nejdříve lehce smíchejte v míse krevetky, pokud zvolíte mražené, nechte je rozmrazit a osušte je papírovým ubrouskem, zakysanou smetanu, pár kapek citrónové šťávy, lžičku hořčice a nasekaný kopr. Část kaviáru a kopru si ponechte také ke zdobení. Umyjte si salátová srdíčka a dokonale je okapejte nebo usušte v sušičce na salát. Naaranžujte na lístky salátu a ozdobte kaviárem a citrónovým plátkem a koprem. Podávejte s tmavými plátky chleba  nebo jen s křupavými kousky chleba.

Obložený chleba s vajíčkovým salátem a červenou cibulí

Ingredience:

2 vejce
2 menší červené cibule
svazek pažitky
100 g zakysané smetany
2 lžíce majonézy
mořská sůl, čerstvě namletý pepř
několik plátků tmavého žitného chleba se zrníčky

Postup:

Nejdříve uvařte vajíčka na tvrdo, tedy asi 10 minut a poté ihned zchlaďte studenou vodou. Oloupejte a nakrájejte na kostičky. Jednu červenou cibuli nakrájejte na malé kostičky a přidejte k uvařeným vajíčkům, druhou nakrájejte na kolečka na ozdobu. V misce smíchejte vajíčka, cibuli na kostičky, zakysanou smetanu a majonézu a ochuťte solí a pepřem. Nakrájejte na jemno pažitku  část přidejte ke směsi a část si ponechte na ozdobu. Plátky chleba namažte máslem a naaranžujte na ně vajíčkovou směs. Ozdobte pažitkou a kolečky cibule.

Šunkový chleba se salátem a nakládanou řepou

Ingredience:

2 lžíce másla
hrst čerstvých salátových lístů (roketka a špenát)
4 silnější plátky kvalitní šunky
několik plátků nakládané řepy anebo nakládané okurky
1/2 malé sklenička sterilované nebo mražené směsi hrášku a mrkve na kostičky
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce majonézy
mořská sůl, čerstvě namletý pepř
lžíce citrónové šťávy
lžička dijonské hořčice
kopr nebo plocholistá petržel na ozdobu
několik plátků tmavého žitného chleba se zrníčky

Postup:

Začneme s přípravou směsi hrášku a mrkve do šunkových kornoutů. Smíchejte zakysanou smetanu, majonézu, hořčici a okapanou zeleninu, dobře ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Na plátky chleba namažeme máslo a poklademe lístky špenátu a roketky a na ně položíme kolečka naložené řepy na kyselo nebo okurek.  Naaranžujeme plátky šunky do kornoutků, ty naplníme připraveným směsí  zeleniny a smetany s majonézou a ozdobíme čerstvým koprem nebo plocholistou petrželkou.

Chleba s uzenou makrelou,  jablkem, čerstvým fenyklem a hráškem

Ingredience:

2 plátky uzené makrely
1 bulvu čerstvého fenyklu
1 šálek mraženého hrášku
1 zelené jablko
čerstvý kopr na ozdobu
nebo čerstvá pažitka
pár kapek citrónové šťávy
několik plátků tmavého žitného chleba se zrníčky

Postup:

Nejdříve si povaříme pár minut mražený hrášek a rychle zchladíme, aby zůstala jeho jasně zelená barva. Nakrouháme si čerstvý fenykl na velmi tenké plátky. Na chleba naaranžujeme uvařený hrášek, který jsme mírně rozmačkali a okořenili solí a čerstvě namletým pepřem, navrch dáme plátky makrely a ozdobíme plátky fenyklu a jablka a vše zakapeme citrónovou šťávou. Ozdobíme čerstvým koprem nebo pažitkou Chleby můžeme i namazat krémovým sýrem Philadelphia nebo jen mírně soleným máslem.