Pecan pie – americký ořechový koláč, lahodná chuť, které neuniknete ani o Vánocích

with Žádné komentáře

Recept na koláč z pekanových ořechů a tmavého sirupu, anglicky pecan pie, patří mezi  ty nejstarší ve Spojených státech. Je těsně spjat se sklizní pekanových ořechů, které jsou plodem ořechovce pekanového, a Dnem díkůvzdání. Ten je pro Američany možná ještě důležitější, než jsou pro nás Evropany Vánoce. Pekanový koláč se proto dává na stůl při slavnostních  příležitostech, a tak si ho upečte i na nadcházející sváteční dny. Je tak lahodné chuti, že i když jste si dali předsevzetí nehřešit, neodoláte! Kombinace pekanových ořechů a karamelové náplně vás jednoduše uchvátí.

Pekanový koláč je geniálně jednoduchá kombinace karamelové náplně a ořechů

Čím je vlastně tento ořechový koláč tak mimořádný? Kombinací skvělých surovin! Základ koláče tvoří jednoduché křehké těsto, ale co je však na pekanovém koláči unikátní, je jeho náplň plná voňavého sirupu a pekanových ořechů, které mají krásně ebenovou barvu a hladký tvar podobný vlašským ořechům. Při vyloupávání, stejně jako u vlašských ořechů, je snaha, aby zůstal zachovaný krásný tvar jádra. Jejich chuť je mimořádně lahodná, jemně máslová. Pekanové ořechy jsou také mnohem měkčí než vlašské, jen se rozplývají na jazyku. Náplň koláče tvoří směs sladkého sirupu, často rýžového, kukuřičného, javorového, někdy i tmavé melasy, a tradičně hnědého třtinového cukru, másla a vajec, která připomíná něco jako pudinkový krém. Ten se přelije přes pekanové ořechy a dá se zapéct. Legenda se zrodila.

Přírodní sirupy – zdravější verze cukru

Nemohu říci, že koláč není sladký, ale sladkost je docílena použitím zdravějších potravin, než je bílý cukr, v tomto případě přírodních sirupů. Zvláště třtinový melasový sirup (prodávaný často pod nejznámější značkou Lyle’s black treacle) je zdrojem mnoha minerálů a je velmi zdravý, ne nadarmo má označení “ černý zázrak”. Někdo říká, že je jen pro silné povahy, ale co se týče chuti, je skvělý a představuje nepostradatelnou surovinu pro přípravu všech dobrých perníkových těst,  zvláště těch na plech. V Kanadě a Spojených státech o tom vědí své, proto jsou jejich perníky tak dobré.

Zlatý sirup a melasa od firmy Tate a Lyle

Pokud budete kupovat zlatý sirup nebo melasový sirup od anglické firmy Tate & Lyle, nemůžete přehlédnout na plechovce etiketu, která má ve znaku lva, kolem něhož krouží včely. Říká se, že chemik Abram Lyle, který vynalezl tento sirup, melasu, jako odpadní produkt při zpracování cukrové třtiny nebo řepného cukru, jako silně věřící muž použil slogan „Out of the strong came forth sweetness”, tedy výrok “ Ze žrouta vyšel pokrm, ze siláka vyšla sladkost ” z biblického příběhu (Kniha Soudců 14:14), kdy Samson na své cestě do země Pelištejské za svoji nevěstou zabil lva. Při své další cestě si povšiml, že se na mrtvém těle lva  usadilo včelstvo a začalo tvořit med. Nikdo sice neví jistě, jak se věta z bible dostala i na známou plechovku, ale předpokládá se, že slogan měl vyjadřovat sílu společnosti Tate & Lyle. V roce 1911 získala tato značka prestižní Royal Warrant of Appointment, tedy označení, které se uděluje obchodníkům, kteří poskytují služby nebo dodávají výrobky anglické královské rodině.

Unikátní spojení těsta, ořechů a sirupu v pekanovém k koláči

Co je unikátní, je právě kombinace jednoduchého křehkého těsta a výraznější karamelové náplně s ořechy. Čím je křehké těsto jednodušší, tím je lahodnější souznění s opravdově silnou chutí náplně. Na korpus tedy zvolíme raději křehké těsto bez cukru a místo másla můžeme použít i sádlo, které podpoří křupavost. Existují i verze, kdy se od těsta nebo i náplně přidává kakao či čokoláda, avšak znalci tvrdí, že do pekanového koláče ani jedno nepatří. O karamelově tmavou barvu náplně se totiž postarají tmavý třtinový cukr a přidání melasy.

Jižanské vylepšení bourbonem

Jižanským vylepšením ve Spojených státech  je oblíbené přidání pravého bourbonu do náplně. Američané tuto kombinaci přímo zbožňují! Musím konstatovat, že takto připravený páj má znamenitou chuť. Použít můžete třeba i irskou whiskey, když zrovna nemáte bourbon.

Koláč se servíruje vlažný nebo studený, se šlehanou smetanou, vanilkovou zmrzlinou anebo ve zdravější verzi se zakysanou smetanou.

Americký ořechový koláč Pecan pie

Na těsto:

235 g hladké mouky
špetka soli
150 g másla nebo sádla
1 malá lžička bílého octa nebo vína
1 vejce
trochu studené vody

Na náplň:

345 g zlatého sirupu (golden syrup) nebo tmavého rýžového sirupu
135 g světlého třtinového cukru
2 lžíce másla
1 lžíce melasy (treacle syrup)
5 lžic bourbonu nebo Tullamore whiskey
1 a1/2 lžičky vanilkového extraktu
200 g vyloupaných pekanových ořechů
3 vejce

Postup:

Nejdříve si připravte těsto na korpus. Smíchejte mouku se solí, přidejte na menší kousky nakrájené máslo nebo sádlo a rozmixujte v mixéru. Do menší skleničky dejte vejce, trochu octa a dolijte studenou vodou asi jen do třetiny skleničky a mírně vyšlehejte. Vyndejte na plochu rozmixovaný tuk a mouku, přidejte směs s vejcem a vodou a zpracujte v těsto. Zformujte v bochánek a zabalené do fólie dejte do ledničky na chvilku odpočinout.

Nyní si připravte náplň. V menším hrnci při nižší teplotě rozehřejte za stálého míchání sirup a cukr. Jakmile směs začne po obvodu bublat, nesmí se však vařit, odstavte z ohně a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte máslo, melasu, bourbon a vanilkový extrakt. Vše dobře spojte a dejte vychladit na pokojovou teplotu.

Zahřejte troubu na 160 °C.  Rozválejte chladné těsto do velikosti koláčové formy (asi 24 cm v průměru). Formu není třeba vymazávat, měla by mít odnímatelné dno. Těsto rozprostřete do formy a lehce jej namačkejte ke krajům. Na těsto poklaďte pekanové ořechy a lehce zatlačte. Jakmile bude připravená směs na náplň zchladlá na pokojovou teplotu, přidejte do ní lehce rozšlehaná vejce. Směs opatrně nalévejte nejdříve k okrajům a pak i do středu koláčové formy na ořechy. Ty mohou trochu vyplavat, ale to nevadí, vraťte je do původní polohy.

Dejte zapéct do trouby na 45-50 minut, v polovině pečícího času koláč otočte o  180°, aby se upekl rovnoměrně. Koláč je hotový, když korpus lehce ztmavne a ve středu koláče bude směs jen lehce měkká. Vyndejte z trouby a nechte hodinu anebo nejlépe přes noc koláč usadit. Podávejte se šlehanou smetanou, vanilkovou zmrzlinou anebo zakysanou smetanou, podle vaší chuti.

Koláč lze i mírně nahřát v troubě a podávat vlažný.