Pečený květák jako nový trend. S parmazánem i orientálně se šafránem a cizrnou

with Žádné komentáře

Po zkušenostech s dlouze vařeným květákem je čas na změnu. Trendem je pečený či grilovaný květák na mnoho způsobů. Tato báječně proměnlivá zelenina opět boduje a v rámci zdravé výživy a vegetariánství se květák veze na vlně obliby. I největší kuchařská hvězda v Británii Yotam Ottolenghi se přihlásil ke svému nejmilejšímu jídlu z dětství, smaženému květáku, takovému, jak ho známe u nás. My Češi mu opravdu rozumíme.

Nezapomnělo se tak trochu na květák? Alespoň v Británii na chvíli ano!

Tuto otázku si položíte v okamžiku, když vidíte, jak většina nakupujících instinktivně sáhne v regálech se zeleninou spíše po brokolici nebo po extrémně výživném kadeřávku. Květák je však stejně nutričně nabitý, má vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listové, draslíku a vlákniny a navíc jeho použití v kuchyni je nepochybně všestrannější než u je jeho brokolicové dvojčete.

Takže pokud máme odpovědět na položenou otázku, je nutné říct, že v Británii se na květák opravu trochu pozapomnělo. Bohužel na několik let. Statistiky totiž ukazují, že spotřeba květáku v první dekádě tohoto století klesla o třetinu. Naštěstí se tento trend rychle změnil, prodej opět raketově stoupá a Britové se ke květáku vracejí, zvláště k tomu vypěstovanému ve Walesu a Anglii. Znovuobjevili nejen tradičně oblíbenou národní pochoutku, kterou je krémově zapečený květák se sýrem (cauliflower cheese) či unikátní pikantní hořčice s kurkumou a kousky květáku, nazvané velmi roztomile piccalili, ale i jeho rozmanitě nové způsoby přípravy.

Nové chutě, nové trendy

Novinkou v přípravě květáku je pečení a příprava na grilu. Květáku tato úprava mimořádně svědčí, podpoří jeho oříškovou chuť a pevná struktura bílých, těsně spjatých růžiček zůstane stejná i po tepelné úpravě. Současně s rozpoznáním, že květák pojme mnoho chutí, zejména orientálně  indických, které mají v Británii tradici, se objevily nové recepty s orientálními příchutěmi teplých a zejména velmi voňavých koření. Přesto na vrcholu zájmu o květák se drží oblíbená květáková pizza bez mouky, kdy květák snadno nahradí těstový korpus. Květák je též oblíbenou alternativou místo rýže nebo kuskusu. Jednoduše řečeno, květák je báječně proměnlivá zelenina.

Vegetariánský styl fandí květáku, i tomu smaženému po česku

V současné Británii se vzedmula velká módní vlna zdravé výživy, kdy se maso pro vyznavače zdravé stravy stává víceméně vzácností, tak jako tomu bývalo i u našich předků. Květák je tudíž ideální surovinou do salátů, kdy se podává buď syrový, anebo jen krátce povařený, kdy jeho pobyt v horké vodě počítáte na minuty, resp. i třeba jen na 1 minutu. Novinkou jsou orientální saláty s vůní dálek blízkého i dálného východu a Persie, takže se do salátů i k pečení přidávají nejen tradiční pochutiny jako ančovičky a kapary, ale i teplá koření jako třeba šafrán. Nové chutě jednoduše velmi lákají.

Přesto vás velmi potěší, když největší současný zeleninový guru, britský kuchař s izraelskými kořeny Yotam Ottolenghi se upřímně vyzná, že nejlépe připravený květák je nepochybně ten obalený ve vajíčku a strouhance,  usmažený, podávaný s domácí majonézou. Smažený květák mu dělával jeho tatínek a Yotam nemůže na tuto chuť spojenou s dětstvím zapomenout. Sám říká, že je to proto, že smažený květák je zatraceně lahodný! Tomuto vyznání úplně rozumím a na mysli mi vyvstane otázka: Že by snad české kořeny?

Vařenému květáku je odzvoněno?

Ne tak docela, přesto existují pokrmy, kdy květák musíte chvilku povařit, ale příliš dlouhé vaření mu nesvědčí. Zvolte nové způsoby přípravy květáku, vyzkoušejte zdravé recepty na chuťovky, které máte za chvilku a milovat je budou i vaše děti. Jako hlavní jídlo si připravte zapečený květák se šafránem, cizrnou, hrozinkami a granátovým jablkem. Báječně alternativní způsob, jak si oblíbit květák!

Květákové chuťovky s parmazánem a pikantní paprikou

Potřebujeme:

1 květák
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
mořská sůl, čerstvě namletý pepř
1 šálek plocholisté petrželky

S parmazánem:

malý šálek strouhaného parmazánu
S paprikou a česnekem:
2 lžičky uzené nebo pikantní papriky
2 lžičky sušeného granulovaného česneku

Postup:

Květák omyjeme, odstraníme zelené listy a rozebereme na větší růžičky. Nakrájíme na plátky. Rozehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme si dva plechy papírem na pečení. Do misky dáme rozehřáté máslo a olivový olej. Nakrájený květák rozdělíme na dvě stejné porce. První poklademe na plech a zakapeme směsí másla a oleje. Posolíme a popepříme a dáme do trouby asi na 15 minut péct. Vyndáme a posypeme nastrouhaným parmazánem a necháme ještě 5 minut dopéct do zlatova. Posypeme nakrájenou petrželkou a podáváme.

Druhou část nakrájeného květáku obalíme v misce, kde jsme smíchali papriku a sušený česnek. Poklademe na plech a zakapeme směsí másla a oleje, osolíme a opepříme. Pečeme 20 minut do zlatova. Posypeme petrželkou a podáváme.

Pečený květák se šafránem, cizrnou, hrozinkami a granátovým jablkem

Potřebujeme:

1 větší květák
1 červená cibule
1 plechovka cizrny
malá lžička sušeného šafránu
5 lžic olivového oleje
2 hrsti hrozinek
1 sušený bobkový list
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
1 granátové jablko
hrst plocholisté petrželky

Postup:

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C. Květák omyjeme, odstraníme zelené listy, rozebereme na růžičky a dáme do mísy. Přidáme na kolečka nakrájenou červenou cibuli, hrozinky, okapanou cizrnu a okapaný šafrán, který jsme předtím zalili trochou horké vody. Přidáme bobkový list a dobře osolíme a opepříme. Zalijeme olivovým olejem a vše důkladně promícháme, květák v oleji doslova vykoupeme.  Přendáme směs do ohnivzdorné misky, rovnoměrně rozprostřeme a přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby péct na 40 minut, v polovině pečení směs protřepeme a opětovně zakryjeme a dáme dopéct. Mezitím si rozkrojíme granátové jablko, půlku jablka otočíme zrníčky nad větší mísu a poklepeme rázně na jeho slupku vařečkou a necháme vypadat granátová zrníčka. Odstraníme z mísy případnou bílou dužinu. Upečený květák hojně posypeme nasekanou petrželkou a ozdobíme granátovým jablkem. Podáváme jako hlavní jídlo nebo jako sytou přílohu.