Pizza bez mouky? Překvapivě dobrá z květáku!

with 1 komentář

Dnešní trend je jednoznačný: příznivců vegetariánské nebo veganské stravy přibývá. Mnozí tak činí z důvodů etických, jiní ze zdravotních a někteří jen proto, že je to právě in. To však nic nemění na faktu, že heslo Méně masa a mléčných produktů je současnou módní vlnou v přípravě jídla.

Ať je váš postoj k vegetariánství či veganství jakýkoliv, občas, zvláště s přicházejícím jarem, neškodí zaměnit některá tradiční jídla za vegetariánská, jednoduše být vegetariánem třeba jen pár dní.  A pokud jste milovníci pizzy, zkuste místo klasického korpusu těsto z květáku. Je překvapivě dobré!

Vegetariánství a veganství je trendy

Tento posun je znatelný i ve Velké Británii, kde se více než 3 milióny lidí hlásí k vegetariánství a prý jich každý týden 2000 přibývá. Kromě  současných doporučení jíst více zeleniny a celozrnného pečiva, stále vzrůstá obliba tzv. organic food, tedy bio potravin. Velkou oblibu zaznamenává  bio farmaření, zaměřující se na produkty pěstované s použitím méně chemikálií, pesticidů a hnojiv a se šetrnějším přístupem k chovu zvířat. Nedávný průzkum ukázal, že tři čtvrtiny rodin v Británii pravidelně kupuje bio potraviny.

Buďte vegetariány pár dní v týdnu!

Pokud se podíváte na současné trendy v britských kuchařských knihách, některé  zaznamenaly posun k lehčímu a zdravějšímu jídlu a snaží se nabízet recepty tzv. light, tedy nikoliv jen netučné a s minimem cukru, (někdy i upravované pšenice), ale také s menším množstvím masa a mléčných produktů. Vše se nahrazuje zeleninou a celozrnnými obilovinami, rýží, ořechy a luštěninami, to vše doplněné výzvou vynechat pár dní v týdnu maso. Dokonce i kuchařské celebrity s nadváhou, vystupující v televizních programech o vaření, musely zhubnout, protože jenom tak mohou dávat správný příklad ostatním; Británie jako i některé z dalších zemí se potýká s rostoucím problémem nadváhy a obezity dospělých i dětí.

Místo těstového korpusu květákové

Nemusíte být vegetariáni, abyste tuto pizzu ochutnali, je však příjemnou alternativou, když se nechcete “zaplnit“ těstovým korpusem.

Poprvé se tento recept objevil někdy kolem roku 2009 a získal si postupně mnoho příznivců. S nástupem bezlepkové diety a produktů “gluten free” jde o další variantu nového stylu. Pro svoji lehkost, ale i málo kalorií je ideální při redukční i bezlepkové dietě a s vhodnou náplní můžete připravit vegetariánskou verzi. Do květákové pizzy však klidně můžete přidat i svůj oblíbený pikantní salám nebo prosciutto, kuřecí maso a dopřát si řádnou dávku sýra. Neobvyklé, ale lahodné jsou kombinace s houbami shiitake a sýrem nebo klasicky se šunkou a ananasem v havajském stylu.

Znovuobjevený květák

Někteří z vás namítnou, že nejsou příznivci květáku, a není divu. V paměti můžeme mít uložené nevábně vyhlížející převařený květák na mnoho způsobů a leckomu se tak květák vysloveně zprotivil. Ovšem tato košťálová zelenina je výborná, jen je zapotřebí ji umět připravit! Květák je možné naložit na kyselo v pikantních nálevech, syrový využít na přípravu dipů nebo grilovaný či osmažený. Zapečený květák s bešamelovou omáčkou a sýrem je tradiční  pochoutkou Britů (califlower cheese), která nechybí na žádném menu restaurace. Květák je extrémně zdravý, a pokud si oblíbíte tuto variantu pizzy, můžete si být jisti, že jste svému tělu i zdraví prospěli.

Květáková pizza

Květáková pizza znamená, že její základ je připraven ze syrového květáku, bez mouky, jen s přidáním vajec, sýra a mandlové moučky. Zapékání je také snadné a pak už korpus zdobíme podle chuti jako klasickou pizzu. Jen počítejte s tím, že základ je nadýchanější, takže nemohu garantovat pevnost, jako když chroupnete do řádné pizzy, ale květákové těsto, pokud ho více upečete, je také křupavý. S výběrem, co navrch, buďte opatrní, květáková pizza nesnese těžké náplně, ale jinak si můžete dopřát vše, co k italské pochoutce patří: koření, rajskou omáčku a hlavně bylinky, tedy oregano, bazalku a tymián, nejlépe čerstvé, stačí ale i sušené.

Jestliže se rozhodnete pro variantu pizzy s čerstvou paprikou a cuketkami, která je velmi lahodná, doporučuji zeleninu předem na pánvi na olivovém oleji 3 minuty osmahnout, velmi to pomůže chuti i struktuře, pizzu dopékáte s náplní totiž jen 10 minut. Pro zvýraznění chuti použijte sušená rajčata v oleji a třeba i tmavé olivy. Sýr můžete přidávat do základu těsta i na posyp: do základu zvolte strouhanou tvrdší mozzarelu, na zdobení kozí sýr a na posyp parmazán. Velmi chutné je  pizzu po upečení pokapat čerstvým bazalkovým a roketovým pestem. Pizza je překvapivě chutná, zasytí, a pokud zvolte různé zeleninové náplně a uspokojíte všechny příznivce vegetariánských pokrmů.

Květáková pizza s rajčaty, artyčoky a kozím sýrem nebo s paprikami a cuketou

Ingredience na dvě střední pizzy:

1 velký květák
3 vejce
70 g oloupaných mletých mandlí
3 lžíce nastrouhaného polotvrdého sýra
1 lžička mořské soli
olivový olej na vymazání plechu a pokapání
čerstvý tymián, bazalka a oregano nasekat

Náplně:

1/2 oranžové a žluté papriky
1 menší cuketa
kozí sýr
sušená rajčata v oleji

miska cherry rajčátek
nakládané artyčoky v oleji
kozí sýr

roketa, bazalka a parmazán na ozdobu

Na pesto:

50 g piniových oříšků
velká hrst čerstvé bazalky a rokety
2 lžíce olivového olejte

Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Z květáku odstraňte zelené listy, omyjte  a nakrájejte na menší růžičky. Postupně je rozmixujte na malé kousky tak, aby měl květák strukturu vařené rýže. Přendejte do velké mísy, přidejte umleté a oloupané mandle, 2 lžíce nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra. Nasekejte bylinky, část si dejte stranou na posypání pizzy a zbytek přidejte se solí ke květákové směsi. Vejce lehce našlehejte a přidejte ke směsi. Vše zamíchejte a vytvořte těsto, které bude o trochu těžší a vlhčí než normální těsta s moukou, nicméně to není na závadu. Těsto rozdělte na dva vymazané plechy – můžete použít pečicí papír, ale i ten namažte trochou oleje – a vytvarujte do kulatého nebo oválného tvaru jako na pizzu o výšce asi 1 cm. Abyste získali křupavější povrch, pokapejte květákový základ trochou olivového oleje. Dejte do trouby zapéct asi na 20 minut.

Mezitím si připravte náplně. Nejdříve na horké pánvi s trochou oleje osmahněte nakrájenou žlutou a oranžovou papriku a plátky cukety. Cherry rajčátka rozpulte a nakrájejte pár okapaných artyčoků. Také si připravte pesto, do mixéru dejte piniové oříšky, lístky bazalky a rokety, přidejte dvě lžíce olivového oleje a rozmixujte.

Předpečený základ pizzy vyndejte z trouby, na jeden naaranžujte rajčátka, artyčoky a kozí sýr, posypte bylinkami a dejte zapéct na dalších 10 – 15 minut. Na druhý základ pizzy poklaďte osmahnuté papriky a cuketu, sušená rajčata, posypte bylinkami a nastrouhejte parmazán a dejte zapéct na stejnou dobu. Doba pečení odpovídá tloušťce květákové krusty. Po upečení podávejte pokapané pestem, ozdobené lístky rokety a bazalky.

 

One Response

  1. […] a zejména velmi voňavých koření. Přesto na vrcholu zájmu o květák se drží oblíbená květáková pizza bez mouky, kdy květák snadno nahradí těstový korpus. Květák je též oblíbenou alternativou místo […]