Salát z fenyklu, s pomeranči a bylinkami. K jarnímu probuzení i na zlepšení nálady

with Žádné komentáře

Chuť čerstvého fenyklu má jen dvě polohy: buď ho milujete anebo nenávidíte. Obojí je vždy s náležitou silou obhajováno a zdá se, že neexistuje nic mezi tím. Ačkoliv chuť je vždy přísně osobní záležitostí, praví gurmáni fenykl přímo zbožňují právě pro jeho sladkou a současně lehce lékořicovou chuť. Je zaručeně dietní zeleninou, šálek fenyklu má jen 27 kalorií a přitom je plný vitamínů, minerálů, folátů. A tak si tenhle skvost pocházející z Itálie, kolébky té nejlepší kuchyně, zamilujte. Ochutnejte salát z čerstvého fenyklu s pomeranči k dokonalému jarnímu probuzení. Vybrané čerstvé bylinky v salátu navíc zaručeně zlepší vaší náladu!

Fenykl spotřebujete od bulvy až po semínka

Fenykl patří do stejné skupiny jako třeba petržel nebo koriandr, nejvíce je však podobný kopru.  Jeho čerstvé bulvy jsou bílé, těžké, trochu připomínají řapíkatý celer a ještě než mu “ustřihnou křídla” pro regály supermarketů, má zářivě zelenou nať jako kopr. Z květů se získávají semínka pro známé fenyklové čaje, ale i pro ochucení chlebů a baget. Nakonec sečteno, podtrženo: vše můžete z fenyklu použít: bulvu, stonky, nať i semínka!

Jak na fenykl? Do polévek, k rybě i masu dušený i zapečený i ve slaném koláči

Často si asi kladete otázku, jak na fenykl, zajímavá zelenina, kterou vidíme v nabídce stále častěji.

Můžete si připravit lahodnou polévku, podusit ho jako přílohu k masu anebo si ho vychutnat zapečený s rybou, to je klasická kombinace chutí a především si užijete sladší tón po tepelné úpravě.  Ideální je v slaném koláči s červenou řepou a čerstvým koprem.

Co se však nedá upřít této zelenině je její lákavá chuť za syrova. Křehkost a šťavnatost fenyklu, zvláště když ho nakrouháte na jemné plátky, je neodolatelná. Na salát vybírejte bulvy menší, jsou nádherně sladké a jemné. Čerstvý fenykl se pro salát výborně hodí, je křehký a obsahuje i lehounká zelená peříčka jako kopr, která zbudou i když odkrojíte zelené tužší stonky. Ty však chytře použijete třeba do zeleninového vývaru.

Salát z fenyklu a červených pomerančů k dokonalému jarnímu probuzení

Připravila jsem salát, který vám nejen určitě zlepší náladu, ale i si pochutnáte na fenyklu, který vám zatím třeba zůstával utajen.  Prim zde hrají červené pomeranče, ty souzní s čerstvým fenyklem, a pak už jen doplňte vlašské ořechy a čerstvé bylinky, meduňku a bazalku. Jsou nejen chuťově zajímavé, ale také jsou přírodními antidepresivy a tak si zlepšete náladu.

Tento salát je osvěžující a zahřívací zároveň. Je to způsobeno dresinkem, do kterého se přidává sladké koření – mletý hřebíček dodá salátu exkluzivitu a teplou chuť a hlavně výborná čerstvá pomerančová šťáva je novým prvkem v používání do salátu. Pokud seženete červené nebo krvavé pomeranče a jejich úroda trvá do konce května, máte vyhráno! Jde o nejkvalitnější odrůdu pomerančovníku. Červené zabarvení mívá různou intenzitu a to způsobuje unikátní vzhled i chuť, čím je pomeranč tmavší, tím je vyšší koncentrace silného antioxidantu anthocyaninu. Červený pomeranč má tolik vitamínu C a vlákniny, že jeden vymačkaný stačí pokrýt celou denní potřebu.

Jsou k dostání až do května a unikátní jsou tím, že právě tam, kde dozrávají, ve Středomoří nejčastěji pod Etnou, v Kalifornii a Maroku, právě v období růstu jsou ty největší výkyvy denních a nočních teplot a tento extrém způsobuje plnou chuť a koncentraci všech prospěšných látek.

Kouzlete i s bylinkami a zlepšete si náladu

Hlavní bylinku, kterou do salátu použiji, je bazalka. Je výborný antidepresant a tak s ní nebudu do salátu šetřit. Nyní je k dostání i tzv. bazalka svatá, vyzkoušejte ji také, je ještě aromatičtější a nehodí se výhradně jen do asijské kuchyně.  Doplním meduňkou, zklidňuje mysl a má nádherně citrónový tón. A abyste měli dobrou náladu a hodně hořčíku, použijte vlašské ořechy obalené v trošce třtinového cukru a másla. Do dresinku k pomerančové šťávě a olivovému oleji použijte javorový sirup, nejen že výborně chutná, ale také zlepšuje náladu.

Salát z fenyklu a pomerančů s vlašskými ořechy

Na salát:

2 čerstvé menší bulvy fenyklu
1 srdíčkový salát
2 červené pomeranče
kousek tvrdého sýra, nejlépe ementál
hrst čerstvé bazalky i svaté a meduňky
nať z fenyklu

Na ořechy:

70 g vlašských ořechů na větší kousky
30 g másla
70 g tmavého třtinového cukru
1/4 lžičky mleté skořice

Na dresing:

šťáva z 1 červeného pomeranče
4 lžíce lehčího olivového oleje
1 lžíce javorového sirupu nebo medu
1 lžíce vinného červeného octa
špetka mořské soli
1 lžička mletého hřebíčku

Postup:

Nejdříve si připravíme ořechy. Na pánvi nasucho jen pár minut opražíme na hrubo nasekané vlašské ořechy. Přidáme máslo, skořici a cukr a necháme vše roztát a spojit. Odstavíme z ohně a rozložíme ořechy na plech vyložený papírem a necháme zchladnout.

Připravíme si fenykl. Odkrojíme spodní část bulvy a pevné zelené stopky a ponecháme lehká zelená peříčka natě na ozdobu. Fenykl na velmi ostrém struhadle krouháme tak, abychom získali co největší plochu fenyklu. Omyjeme a osušíme lístky salátu a rozložíme na velký talíř, přidáme nastrouhaný fenykl. Ostrým nožem okrájíme pomeranč a zbavíme ho kůry, vykrajujeme dílky pomeranče bez bílých přepážek a klademe na lístky salátu a nakrouhaný fenykl.  Na dresing vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče, přidáme ocet, olej a koření. Šleháme dokud se vše nespojí a přelijeme salát. Nastrouháme ementál a hojně poklademe lístky čerstvé bazalky, meduňky a lehkých peříček fenyklové nati.