Zbořte mýty o anglickém jídle a začněte nedělním Sunday Roast

with Žádné komentáře

Sunday Roast neboli nedělní pečeně je v Británii velmi dodržovanou tradicí, dokonce by se dalo říct, že přímo svátostí. A zdá se, že historie tohoto pokrmu je spojena s náboženstvím. Gastronomicky jde však o záležitost blízkou srdci každého Angličana. Ztělesňuje nejen pokrm jako takový, ale i rodinu, přátele, setkávání, a to tak silně, že se to nedá tvrdit o žádném jiném jídle na Britských ostrovech. Sunday Roast se podává nejen jako hlavní jídlo v restauracích a pubech, ale i jako klasický nedělní oběd v teple domova. Co táhne Angličany k pečenému masu, do zlatova opečeným bramborám a  vařené zelenině se sametovou tmavou omáčkou? Tradice a souznění všech dobrých chutí! A tak zbořte mýty o anglickém jídle a upečte si svůj roastbeef.

Nedělní hojnost po návštěvě kostela?

Tvrdí se, že nedělní oběd je dávnou záležitostí po návštěvě ranní bohoslužby. Některé zdroje uvádějí, že se na ranní mši chodilo nalačno, a právě neděle byla dnem, kdy si všichni dopřávali maso. V hrabství Yorkshire (později zjistíme, proč spojení s Yorkshirem není jen tak náhodné) se údajně nedělní pečínka začala podávat proto, že maso se dalo péct ráno před odchodem do kostela a po skončení bohoslužby bylo připravené k servírování. Tvrdí se, že tradice pečeného masa  je však mnohem starší a sahá až do středověku, kdy nevolníci pracovali pro pány šest dní v týdnu a v neděli se shromáždili na poli, aby se cvičili ještě v bojových technikách. Za odměnu jim byla podávána hostina v podobě masa pečeného na rožni.

Sunday Roast jako sváteční příležitost být s rodinou či přáteli

Ať už je historie jakákoliv, s neuvěřitelnou kontinuitou se v Británii i Irsku tahle tradice stále drží. Samozřejmě přizpůsobená moderní době a kulinářským trendům, ale její podstata zůstává. A tak nedělní návštěva místního pubu (britské hospody) je spojena nejen s chutnou pečínkou, ale je i jakýmsi svátkem pro celou rodinu i přátele. V Británii je ve všech restauracích i pubech zakázáno kouřit, a tak je nedělní posezení milou příležitostí, jak si vyjít s rodinou včetně nejmenších dětí. Puby jsou na nedělní návštěvníky připravené, často menu omezí a podávají se jen varianty Sunday Roast. A dodejme, že většinou i cenově zvýhodněné.

Variabilita u Sunday Roast je nutností, stejně jako přílohy

Tradičně se peče velký kus masa, nejčastěji hovězího, ale i jehněčí, vepřové anebo kuřecí. Sezónně se též podávají pečené husy, kachny, uzené šunky nebo před Vánoci oblíbení krocani. Existují i vegetariánské verze jako pečené ořechové chlebíčky, které se podávají stejně jako maso přelité omáčkou a doplněné zeleninou.

Pečené hovězí maso (Roast beef) se podává zásadně s pečenými bramborami, yorkshirským pudinkem (Yorkshire pudding) a vařenou zeleninou, přelité ochucenou šťávou z pečínky (tzv. gravy) a doplněné studenou křenovou omáčkou a pravou anglickou hořčicí. Pro různé druhy pečínek se pak i hodí další doplňky jako je jablečná a šalvějová omáčka pro vepřové, mátové nebo rybízové želé pro jehněčí a k pečenému kuřeti se podávají vepřové párečky obalené slaninou, nádivka a brusinková omáčka, tedy přílohy podobné jako k vánočnímu krocanu.

Hovězí pečeně, brambory a hlavně hodně zeleniny – to je pravý Sunday Roast

Správný Angličan nedá na svoji nedělní pečínku dopustit a chce, aby byla měkká a šťavnatá, s do zlatova pečenými brambůrkami, jen krátce uvařenou, co nejvíce barevnou zeleninou a hlavně s yorkshirským pudinkem. Tento pudink není jako sladký pudink, který známe u nás, ale podává se v podobě baculatých nadýchaných báboviček, které vám v troubě minimálně zdvojnásobí svoji velikost. Je to vysloveně britská záležitost, původně pochází z hrabství Yorkshire.

Jde vlastně o pečené bochánky připravené z vajec, mouky a mléka obdobné palačinkám, velmi lahodné chuti. Dnes se většinou dají koupit hotové i mražené (i u nás v obchodech s britskými specialitami) a během jedné, dvou minut se v troubě promění ve zlatavou přílohu, kterou přelijete výbornou šťávou z pečeného masa. K pečenému hovězímu neodmyslitelně patří i studená křenová omáčka, kterou si můžete ve chvilce připravit z čerstvého křenu. Nakonec nejde o až tak nezdravé jídlo! Maso je libové a přílohová zelenina i brambory a svítek se mohou směle zařadit mezi nutričně vyvážené jídlo.

Sunday Roast Beef se zeleninou, pečenými brambory a křenovou omáčkou

Potřebujeme:

1,5 kg hovězí špičky
kousek másla
1 kg brambor
4 mrkve
4 pastiňáky
směs zeleniny: brokolice, cukrový hrášek, zelený chřest
mražený yorkshirský pudink

Na křenovou omáčku:

60 g čerstvého křenu
půl šálku smetany ke šlehání
lžička bílého vinného octa
1 malá lžička anglické hořčice
lžička cukru
špetka mořské soli

Postup:

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C. Na pánvi rozehřejeme lžičku másla a maso po obou stranách prudce opečeme. Maso osolíme a opepříme, položíme do hlubšího pekáče a dáme do rozehřáté trouby péct. Na každý 1/2 kg masa počítáme 20 minut a dalších dvacet minut na každý další 1/2 kg masa, pokud chceme mít maso “rare”, tedy krvavě propečené. Dalších 25 minut, pokud chceme mít maso “medium”, a dalších 30 minut, pokud chceme mít maso úplně propečené. Pečeme pozvolna až do požadovaného stadia.

Mezitím si připravte přílohy. Oloupejte brambory a dejte je vařit asi na 7 minut. Poté slijte vodu a brambory v hrnci mírně pod pokličkou protřeste, aby se jim uvařená část na povrchu trochu rozbila a byly na povrchu načechrané. Dejte brambory na plech lehce vymazaný sádlem nebo olejem. Vložte péct do trouby a brambory postupně otáčejte, aby byly upečené do zlatova po všech stranách.

Oloupejte mrkve a pastiňák a rozkrojte je na čtvrtiny podélně. Dejte do ohnivzdorné misky, polijte olejem a posolte mořskou vločkovou solí a nahrubo namletým černým pepřem. Dejte do trouby asi 1/2 hodiny předtím, než se dopeče maso, a upečte do měkka.

Zatímco se peče maso, připravte si čerstvou křenovou omáčku. Křenový kořen oloupejte, asi 10 g dejte stranou. Kořen nastrouhejte a přelijte horkou vodou. Po scezení vody dejte křen do ledničky na chvilku vychladnout. Mezitím si v misce metlou vyšlehejte šlehačku. Studený křen osolte, přidejte ocet, lžičku hořčice, lžičku cukru a zamíchejte. Poté spojte s ušlehanou smetanou. Zbytek čerstvého křenu nastrouhejte na hotovou omáčku, aby získala větší říz. Ozdobte zelenou řeřichou.

Upečené maso vyndejte na tác nebo do keramické servírovací misky a přikryjte alobalem a utěrkou a nechte před podáváním asi 20 minut odležet. Mezitím dejte plech po pečeni na plotýnku, přidejte trochu hovězího bujónu nebo základ omáčky a trochu vody. Povařte, ochuťte, pokud je to potřeba, a jakmile má omáčka středně hustou konzistenci, slijte do omáčníku.

Zeleninu omyjte a připravte si vařící vodu. Zeleninu těsně před servírováním pokrmu dejte do vařící vody vařit na 4 minuty a ihned podávejte. Pokud máte yorkshirský pudink, dejte ho do trouby. Maso krájíme na tenké plátky a podáváme s brambory, zeleninou a yorkshirským pudinkem, přelité šťávou a ochucené křenovou omáčkou.