Medvědí síla v plněných knedlících. Sezóna divokého česneku právě začíná

with 1 komentář

Proč je aromatická a chutná bylina s názvem medvědí česnek tak oblíbená, že její příchod znamená vždy velké očekávání, těšení a rozruch? Jednak jde o úžasný bio produkt, který nic nestojí, je lehce dostupný a velmi zdravý, a jednak oživí svoji chutí vaši kuchyni! Osvěžte svůj repertoár receptů něčím přirozeně divokým, třeba právě medvědím česnekem! Unikátní pochoutkou jsou bramborové knedlíky plněné medvědím česnekem pro vegetariány a pro milovníky masa si knedlíky dopřejte s pečenou kýtou na šalvěji a rozmarýnu. Bylinky dokáží vykouzlit dokonalé souznění chutí!

Výrazné aroma, výrazné zdravotní benefity

Omamná vůně česneku vás nenechá na pochybách, ještě než vkročíte do tmavých míst listnatých lesů, kde naleznete celé koberce medvědího česneku. Nečekejte, až rozkvete, i když na roztomilé bílé hvězdicové květy je milá podívaná, a hned sbírejte, listy mají tu správnou medvědí sílu jen do doby, než se objeví květy.

Je všeobecně známo, že medvědí česnek disponuje antibakteriálními, antibiotickými a pravděpodobně i protivirovými účinky. Je tedy vhodný na jarní detoxikace a očistné kůry, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Současně je obdařen přímo medvědí silou (teď už se zdá jasné, odkud pochází jeho název, ale všechno je trochu jinak), protože obsahuje i vitamín A a C, vápník, železo, fosfor, draslík a měď. Z jarních divokých bylin patří v našich krajích mezi nejoblíbenější. Je ideální pro všechny, pro koho je běžný česnek příliš silnou, štiplavou záležitostí; medvědí česnek mu nabízí příjemně česnekovou chuť v jemnějším podání.

Medvědí síla je opravdově medvědí? Vydejte se do lesa na sběr

Medvědí česnek, latinsky Allium ursinum, je vlastně divokou odrůdou česneku, proto je někdy také nazýván lesní česnek či medvědí pórek. Je široce rozšířený v Evropě a Asii. Latinský název nás přivádí k medvědovi  ( ursus), který cibule divokého česneku vyhledává jako lahůdku právě pro jejich chuť, proto název medvědí česnek.

Sběr medvědího česneku je relaxem i zábavou, i když zatím ještě nedosahuje vášně srovnatelné s houbařením. Asi je to také způsobeno omamnou vůní, která vás v lese ihned upozorní, že jste na správném místě. Jedlé jsou nejen listy podobné listům tulipánu, ale i květy a cibule, ovšem jakmile květy vykvetou, lístky již nemají svoji “medvědí” sílu a jejich chuť je jemnější. Sezóna je tedy pro vyznavače medvědích chutí poměrně krátká, jen asi měsíc do prvního kvítku, vyplatí se tedy s výpravou za medvědím česnekem neotálet. Vyhledávejte listnaté lesy a údolí potoků, v jejich stínu medvědí česnek nepochybně najdete. Sběr je však každoročně spojen i s tragickou záměnou za konvalinku, sice velmi krásnou, ale silně jedovatou rostlinu. Je nutné tyto rostliny rozeznávat a vyzkoušet, zda lístky vydávají po promnutí charakteristickou česnekovou vůni.

Nyní už i supermarketech

Medvědí česnek se dá snadno pěstovat i na zahradě, a pokud budete sbírat lístky rozumně a necháte cibulky v zemi,  obdaří vás úrodou i příští rok. Pokud kupujete medvědí česnek na farmářských trzích, pevně svázané kytičky zabalte do vlhkého ubrousku; ve fólii či v igelitovém sáčky úspěšně vydrží déle než týden. Velkým překvapením letos jsou vaničky plné medvědího česneku, které seženete v supermarketu – perfektní ukázka flexibilní nabídky, která také dobře poslouží, když nemáte čas vyrazit na výpravu do lesa; kupujte však vždy jen čerstvé, nezavadlé lístky.

Široké použití aromatické byliny

Medvědí česnek se dnes široce používá do salátů, polévek anebo jako dušená zelenina třeba na způsob  špenátu.  Oblíbená jsou pesta, kdy medvědí česnek směle nahradí bazalku, dokonce nabízí ještě výraznější chuť. Pesta můžete také přímo namazat na tmavý chléb anebo rozetřít s krémovitým sýrem, získáte tím lehčí pomazánku na chléb. V Británii se přidává také do sýrů a typicky Cornish Yard, sýr pocházející z oblasti Cornwallu, má kůrku obalenou listem z medvědího česneku. Do medvědího česneku se balí i maso k pečení, dodá mu neopakovatelnou chuť.

Snad nejjednodušším způsobem je vychutnat si nakrájený medvědí česnek hustě nasypaný na tmavém chlebu s krémovým sýrem nebo jen máslem. Ideálně si můžete připravit pomazánku s medvědím česnekem anebo přímo ochucené máslo. S tím pak můžete čarovat při pečení jemného jehněčího masa nebo ho používat stejně jako kterékoliv bylinkové máslo, třeba na steak nebo do krémové polévky.

Báječně divoký česnek chutná jako náplň knedlíků z bramborového těsta a aby bylinkový koncert dostal úplné souznění, upečte si k nim vepřovou kýtu na šalvěji a tymiánu. Ideální kombinace chutí!

Bramborové knedlíky plněné medvědím česnekem

Na těsto:

1 kg brambor, varný typ A s pevnou lojovitou dužinou
1 lžička mořské soli
2 malá vejce
3 velké lžíce dětské krupičky
350 g hrubé mouky

Na náplň:

150 g medvědího česneku ( listy se stonky)
2 plátky celozrnného toastového chleba
200 g měkkého tvarohu
muškátový oříšek
čerstvě namletý pepř
malá lžička mořské soli

Postup:

Uvaříme brambory ve slupce do měkka. Slijeme vodu a necháme vystydnout. Oloupeme slupku a nastrouháme na struhadle na jemno na pracovní plochu.

V mixéru nasekáme na jemno plátky toastového chleba a dáme stranou. Medvědí česnek omyjeme a osušíme v sušičce na salát. Na jemno rozsekáme v mixéru, vždy po jedné hrsti a dáme do mísy. Přidáme tvaroh, nastrouháme muškátový oříšek, osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem a smícháme s nasekaným medvědím česnekem.

Ve velkém hrnci dostatečné množství vody přivedeme do varu. Vypracujeme těsto z nastrouhaných brambor, mouky, krupice, vajec a soli. Těsto vytvarujeme do válečku a nakrájíme na stejné kousky. Rozprostřeme na pomoučněnou plochu a mírným tlakem vytvoříme placičky. Poklademe připravenou směsí tvarohu a česneku a zabalíme do tvaru knedlíčků. Postupně klademe do vroucí vody a po znovu obnovení varu na mírnějším ohni vaříme 5 minut. Vyndáme děrovanou naběračkou, okapeme a  servírujeme k pečenému masu anebo jen rozkrojené a posypané smaženou cibulkou.

Pečená vepřová kýta na šalvěji a rozmarýnu

Potřebujeme:

2 kg vepřové kýty
mořská sůl
kmín
2 hrsti čerstvé šalvěje
4 velké snítky tymiánu

Postup:

Maso omyjeme, osušíme a z obou stran nasolíme a posypeme kmínem. Dáme do pekáče a poklademe čerstvou šalvějí a tymiánem. Dáme do předehřáté trouby na vyšší teplotu 220°C na 35 minut zapéct, poté podlijeme horkou vodou, přikryjeme alobalem nebo pokličkou, snížíme teplotu na 200°C a pečeme dále do měkka za občasného podlévání. Posledních 20 minut necháme maso dopéct bez přikrytí. Před podáváním necháme maso zakryté fólií a utěrkou asi 30 minut odpočívat. Krájíme na plátky a servírujeme s knedlíky plněné medvědím pestem.

 

One Response

  1. […] s oblibou do quiche, kde dokonale souzní se sýrem čedar a třeba i s cuketou. Lahodný je plněný v bramborových knedlících, anebo perfektně vyzní s novými bramborami jako příloha ke kuřeti či jehněčímu. […]