Jahody a bezinky. Dokonalé letní naladění

with Žádné komentáře

Sezónní suroviny se většinou k sobě kulinářsky skvěle hodí. Začátek léta oznamují bezinky, lépe řečeno bílé květy černého bezu, svojí líbezně jemnou vůní, stejně jako jejich tmavé plody oznamují konec léta. Podobné je to i s jahodami, právě uzrávají ty domácí, voňavé a tak můžeme alespoň na chvilku zapomenout na jahody dovezené z dálek. Jahody a bezinky jsou nakonec dokonalým příkladem spojení chutí. Zkuste ovonět jahody jemným, přesto omamným aromatem květů bezinek a připravte si koláč, kterým přivítáte léto.

Bezinky všude, kam se podíváš

S bezinkami nebo také krásně nazývanými kosmatice ( a to nejen ty smažené) anebo kozičky, to máme daleko jednodušší. Rostou všude kolem a jsou úžasnou bio surovinou, která nás nic nestojí, přesto nám může přinést velký užitek. Celkem bez velké námahy si můžeme připravit delikátní sirup, který zažívá opravdový comeback  a potravinářské firmy se předhánějí, která prorazí s tou nejlepší bezinkovou limonádou. Také si můžete připravit bezinkový džem, tedy spíše želé, lehké jako vánek, přesto s výrazně lahodnou a voňavou chutí. A do tohoto koláče s variantou tvarohové náplně můžete džem použít.

Podporujte české pěstitele jahod

S jahodami je to horší. Pokud je nemáte na zahrádce, ptáte se, kam se v Čechách, kde je klima pro velkoprodukci jahod jako stvořené, jahody v poslední době poděly? V supermarketech v době největší sezóny nabízejí v nevábných plastových krabičkách většinou jahody levněji dovezené ze zahraničí. Nezbývá nic jiného než farmářské trhy, ale pokud jsou jen jednou týdně, určitě to nestačí. Ptejte se a zjišťujte, kde jsou nejbližší pěstitelé jahod blízko vás, třeba je možné si jahody natrhat přímo na poli samosběrem. Nedávno proběhla v tisku zpráva, jak jsou čeští pěstitelé jahod zoufalí, neboť se různě (třeba i u silnic nebo i na trzích) prodávají jahody, které jsou vydávány za české, přitom jsou bůhví odkud dovezené, bez jakékoliv vůně a navíc ve špatné kvalitě, za velmi nízkou cenu, která drtí české pěstitele.

Odolat a nekupovat tyto jahody může českým pěstitelům výrazně pomoci. Buďme pyšní na české produkty a na všechny farmáře, kteří se snaží udržet české produkty pro náš domácí trh. Proč jim zahraniční supermarkety nedovolí (zřejmě kvůli ceně anebo podpoře jiných převážně svých produktů) vstoupit výrazněji do obchodní sítě, to je otázka sama pro sebe. Ačkoliv jsem proti všemožným regulacím, domnívám se, že bychom měli daleko výrazněji prosazovat své producenty, jako se tak děje ve Francii nebo Británii. Podpora ministerstva zemědělství je však první vlaštovkou.

Voňavé jahody, aromatické bezinky

Bezinky tentokrát nejsou jen ozdobou tohoto letního jahodového koláče, ale výrazně se podílí na ovonění jahod. Bezinky potřebujeme pro tento koláč právě v jejich nejčasnějším rozpuku, (naštěstí kvetou postupně), jsou plné žlutého aromatického pylu, právě pro který jsou velmi ceněné. Roztomilé kvítky nám jen poslouží jako přirozený dekor báječně se hodící k červeni jahod.

A jak jahody ovonět? Jednoduše je omyjte, nakrájejte alespoň na půlku, mírně zasypte cukrem a lehce zakapejte citrónovou šťávou. A pak už na ně jen poklaďte celé rozvinuté květy bezinek. Nechte takto jahody macerovat alespoň hodinu dvě, podle času, který máte, a také podle intenzity chutě, které potřebujete dosáhnout. Možná se vám stane, že takto ovoněné jahody sníte ještě předtím, než se ocitnou na korpusu z křehkého těsta jak to doporučuje britská kuchařská celebrita  Hugh Fearnley Whittigstall. Korpus buď můžete koupit již hotový anebo si ho připravit, což je celkem snadné. Domácí příprava však potřebuje minimálně půl hodiny na odpočinutí těsta, aby se dobře zpracovávalo. S jahodami a bezinkami si tak můžete pěkně pohrát a popustit uzdu své fantazii. Buď jednoduše korpus potřete džemem, tedy nejlépe bezinkovým nebo jahodovým, a pokladete ovoněnými jahodami. Takto připravený koláč je vhodný k okamžité spotřebě. Sofistikovanější, i když na přípravu velmi snadnou, je náplň tvarohová nebo smetanová, obě se výborně hodí nejen k jahodám, ale právě i k bezinkám. A tak neváhejte, ať nepropásněte sezónu jahod ani bezinek.

Jahodový koláč ovoněný bezinkami

Na korpus z křehkého těsta: asi 700 g, pro větší koláčovou formu:

340 g hladké mouky
špetka soli
150 g nesoleného másla
90 g moučkového cukru
2 vejce

trochu másla na vymazání koláčové formy
papír na pečení
sušené nebo keramické fazole na zatížení

Jahodová a tvarohová náplň:

asi 500 g čerstvých jahod
10 větších právě rozkvetlých květů bezu
2 lžíce cukru
pár kapek citrónové šťávy

Na tvarohovou náplň:

1 krabička tučného tvarohu
4 lžíce cukru
5 lžic bezinkového džemu nebo sirupu
kůra z 1 citrónu
štáva z 1/2 citrónu
kůra z 1 limetky na ozdobu

Postup:

Nejdříve si ovoníme jahody. Omyjeme je, osušíme, odšťopkujeme a rozkrájíme na půlky. Dáme na větší mělký talíř, zasypeme cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a lehce zatřepeme. Květy bezu nemyjeme, jen lehce setřepeme případné broučky, kteří nejsou vítáni, položíme květy přímo na pocukrované jahody a necháme při pokojové teplotě macerovat, aby se rozvinula vůně jahod i bezinek.

Dále si připravíme sladké těsto na korpus. Mouku prosijeme na pracovní plochu a přidáme špetku soli. Doprostřed uděláme důlek, do něj dáme změklé máslo a s malou dávkou mouky vytvoříme prsty jemné těsto. Teprve poté přidáme cukr a lehce rozšlehaná vejce a postupně přidáváme zbytek mouky. Vše zpracujeme v tuhé a hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme alespoň 40 minut odpočinout v ledničce. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Po odpočinutí těsto vyválíme na lehce pomoučněné ploše do tvaru kruhu o velikosti koláčové formy. Opatrně těsto přeneseme do vymazané formy a ještě necháme v ledničce deset minut odpočinout. Lehce propícháme vidličkou a vyložíme papírem na pečení; aby se těsto nezvedalo, zatížíme papír sušenými fazolemi nebo keramickými kuličkami. Pečeme 15 minut a po vyjmutí z trouby papír s fazolemi odstraníme a ještě asi 5 minut dopékáme. Vyndáme a necháme zchladnout.

Pro tvarohovou náplň spojíme v misce tvaroh, cukr, bezinkový nebo jiný lehký džem, citrónovou kůru a šťávu. Vychladlý korpus buď jen potřeme džemem, nejlépe jahodovým nebo bezinkovým, potřeme tvarohovou náplní a poklademe jahodami. Vzniklou šťávou můžeme jahody lehce pokapat. Ozdobíme kvítky bezinek a podáváme. Pro variantu bez tvarohové náplně potřeme korpus džemem a poklademe ovoněnými jahodami, pokud možno bez šťávy, kterou pustily, a ihned podáváme. Šťávu také můžeme jen krátce podusit s želírovací polevou na ovocné dorty a přelít přes jahody. Zdobíme také bezinkovými kvítky. Na jahody také můžeme na jemno nastrouhat limetkovou kůru, zvýrazní chuť a krásně nazdobí jahody.