Italská kuchyně boří zavedené hranice. Cheesecake s rajčaty

with Žádné komentáře

Italská kuchyně to s rajčaty opravdu umí. A není divu, rajčata jsou v Itálii naprosto základní  surovinou.

Napadlo vás někdy, že s rajčaty může být opravdu problém. Jde ovoce nebo zeleninu? Názory a odpovědi na tuto otázku se liší nejen podle toho, kdo na ni odpovídá, tedy především vědci, ale také kuchaři, pro které je použití rajčat každodenní záležitostí. Jak to tedy vlastně je? Vědecky řečeno, jde určitě o ovoce. Alespoň tak to tvrdí renomovaný oxfordský slovník. Na tuto otázku jsou však různé pohledy a nerozřešily je ani soudní rozsudky. Šlo totiž také hlavně o cla, která byla různá podle toho, zda šlo o zeleninu či ovoce, to byl také jeden z důvodů, proč se touto otázkou zabývaly soudy například ve Spojených státech.

Zelenina či ovoce, rozřešení hlavně podle chuti

Pokud rajče budeme posuzovat podle chuti, zvítězí zelenina, zejména pro unikátní spíše slanou chuť. Ovšem je nutné poznamenat, že u některých odrůd rajčat převažuje chuť sladká. Stejně ale bychom mohli být zmateni právě třeba u rebarbory, kterou považujeme za ovoce, přestože jde o zeleninu. Ať tak či onak, pro naše účely jde především o chuť a my se můžeme přesvědčit, že rajčata lze použít třeba právě do cheesecaku. A tuto zajímavou kombinaci vymysleli Italové.

Rajčata – různé odrůdy, různé barvy, různé chutě

Právě dozrávající rajčata vám připraví přirozenou ozdobu tohoto spíše slaného cheesecaku. Čím rozmanitější druhy, tvary a barvy, tím lépe, fantazii se meze nekladou. Klasické tvary kulaté a soudkovité doplňte malými cherry rajčátky. Nezapomeňte i na odrůdy zelené či jen žluto oranžové, neznamená to, že nejsou zralé, nenechte se zmást, jde o odrůdy, které jsou na chuť velmi lahodné.V případě, že seženete rajčata na stonku, máte vyhráno!

Dají cheescaku ten správný rustikální charakter nejen pro ozdobení cheesecaku, ale zejména co do chutí, bývají většinou více aromatičtější. Jednoduše použijte vše, co vám příroda, tedy vaše zahrádka anebo balkón, nadělí. A krájejte stejně bláznivě, podélně, horizontálně i na plátky či jen na čtvrtky, tentokrát zde nejsou žádná striktní pravidla.

Do náplně sůl i cukr, kozí sýr dodá specifickou chuť

Na to, že používáme sladko slané chutě jsme si už zvykli. Jen si představme moderní pochoutku, které jen málokdo odolá – slaný karamel. Máme ho v čokoládě, v omáčkách a náplních a nemůžeme si ho vynachválit. Báječná kombinace chutí. A možná se stejně nadchnete i pro tuhle italskou kombinaci – cheesecake s rajčaty. Unikátní chuť rajčat báječně souzní s chutí marscapone a krémového sýra. Ještě více si pochutnáte, když zvolíte kozí krémový sýr, má svoji specifickou chuť a navíc je velmi zdravý. A není potřeba ničeho více, jen dochuťte jak solí, tak cukrem a pepřem. O vše ostatní se již postarají rajčata, olivový olej a samozřejmě půvabná a velmi aromatická bazalka pravá, která jak k létu tak i k rajčatům a Středomoří neodmyslitelně patří. Opravdu s ní nešetřete!

Jak na korpus na cheesecake?

Tradičně se korpus připravuje s rozdrobených sušenek s máslem, tedy se nepeče. Toto pravidlo ale klidně můžete porušit a pro tentokrát tak udělejte. S máslovými sušenkami by asi rajčata až tak neladila. Použijte jen tenký korpus z ne příliš tučného křehkého těsta. Pro rychlost přípravy se klidně použijte kupované, nepotřebuje odležet a máte ho ihned po ruce, když vás napadne tento neotřelý cheesecake připravit. A pak už jen smíchejte náplň a dejte si odležet rajčata do  olivového oleje, mořské soli a aromatické bazalky. Náplň cheesecaku potřebuje chvilku odpočinout, pak ozdobte rajčaty a ihned podávejte. Garantuji, že tentkorát všechny překvapíte. Vzpomenete si, že by vám někdo servíroval cheesecake s rajčaty? Ano, asi budete jedineční! Tak už neváhejte ani chvilku a pusťe se do přípravy! Italské chutě vás překvapí!

Cheesecake s barevnými rajčaty

Přísady:

1 balíček křehkého těsta (ne sladkého)
300 ml sýra marscapone
100 g kozího měkkého sýra
50 g změklého másla
1 lžička mořské soli
2 lžičky cukru
čerstvě namletý pepř
asi 500 g různých odrůd rajčat ( různé barvy a tvary, cherry rajčátka, soudkovitá rajčata)
hrst čerstvých lístků bazalky pravé
2 lžíce extra panenského olivového oleje
mořská sůl na směs rajčat

Postup:

Nejdříve si předehřejeme troubu na180 °C. Do vymazané dortové formy vložíme vyválené křehké těsto tak, aby se těsto dotýkalo i okrajů formy. Propícháme vidličkou, aby se těsto nezvedalo a dáme péct na 15 minut. Mezitím si omyjeme rajčata, rozkrojíme je podélně i na výšku, některá nakrájíme na plátky a necháme si jeden hrozen malých cherry rajčátek stranou. Rajčata poté dáme do mísy, zalijeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí, přidáme lístky čerstvé bazalky a lehce promícháme a dáme stranou.

V hlubší míse spojíme změklé máslo, sýr marscapone, kozí krémový sýr, sůl a cukr a trochu pepře, vše smícháme, nejlépe elekrickým mixérem do hladka.

Upečený korpus necháme chvilku vychladnout. Přendáme ho na stojan nebo talíř, na kterém budeme cheesecake servírovat. Směs přendáme na korpus, nožem uhladíme a dáme do chladničky asi na hodinu i déle odpočinout. Vyndáme korpus s usazenou náplní a navrch přendáme rajčata. Nakonec ozdobíme stonkem s cherry rajčátky. Doplníme čerstvými bazalkovými lístky a podáváme.