Meruňkový kynutý koláč s mandlovou drobenkou

with Žádné komentáře

Ideální letní koláč z meruněk. Tentokrát změňte pravidla pro drobenku a jen z 1/4 dejte mouku a zbytek 3/4 přidejte mandlovou moučku, tedy jemně umleté oloupané mandle. Meruňky a mandle si totiž skvěle rozumí a dodají tomuto kynutému koláči ještě více sofistikovanějších chutí! A pokud si chcete pohrát ještě více s letními chutěmi, přidejte nakonec pár kvítků levandule.

Meruňkový kynutý koláč s mandlovou drobenkou

Ingredience:

na dva větší koláče, jeden kulatý a jeden na plech

Na těsto:

700 g polohrubé mouky
80 g pískového cukru
120 g změklého másla
3 žloutky
40 g čerstvého droždí
špetka soli
250 ml vlažného mléka
1,5 kg meruněk

Na drobenku (posýpku):

stejné množství cukru a másla a asi o 20%více mouky, z toho jednu polovinu mandlové moučky, 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

Do mísy přesejeme mouku a uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a zasypeme lžící cukru a 2 lžícemi mouky, přidáme 4 lžíce vlažného mléka a lehce smícháme v řidší těstíčko a necháme chvilku nakynout.  Mezitím ve vlažném mléce rozpustíme máslo a doplníme lehce našlehanými žloutky a střídavě s přidáním zbytku cukru vléváme do mísy s moukou a kváskem. Těsto uhněteme v mixéru nebo ručně, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout.

Jakmile těsto vykyne, rozdělíme ho na dva díly a vyválíme tak, aby se vešlo do kulaté formy a na celý pečicí plech. Formy předtím vymažeme máslem a posypeme moukou. Těsto opatrně přendáme do formy a na plech a namačkáme do zvýšených okrajů. Omyté meruňky rozpůlíme a vyjmeme pecku, pak rozprostřeme na těsto a necháme ještě 10 až 20 minut vykynout. Mezitím zahřejeme troubu na 180 °C a připravíme si drobenku rozetřením všech surovin.Posypeme koláče a dáme do horké trouby péct. Asi po 15 minutách teplotu snížíme na 160 °C a dopečeme asi 25 – 30 minut  Po vychladnutí pocukrujeme.