Irsko to je whiskey a cider. Tentokrát i s Johnem Quinnem

with Žádné komentáře

Whisky ani whiskey není můj šálek čaje… Ovšem povídat si o Irsku a ochutnat novou řadu irské Tullamore D.E.W. s Global Brand Ambasadorem John Quinnem koncem října v Praze zážitek byl. Právě jeho napadlo spojit to nejlepší z Irska – cider a whiskey. Limitovaná edice Cider Cask Finish s jeho označením dorazila na český trh a je k dostání, když budete mít štěstí duty free shopech na letišti.

Jak se John přiznal, to co představuje Irsko jsou tři nápoje: whiskey, pivo a cider. Myšlenka spojit dvě z nich jablka a whiskey mu ležela už dlouho v hlavě, má totiž rád v teplých letních dnech osvěžující čerstvě vymačkaný džus z jablek a Tullamore D.E.W. A právě spojení těchto dvou chutí je jen pokračování tradice výroby whiskey a cideru v Irsku. Nyní Tullamore D.E.W. Cider Cask je pouze v limitované edici neboť se vyrábí pouze v době sklizně jablek, tedy od září do listopadu, nejlepší čerstvá jablka se lisují, a to je začátek procesu, při kterém se z nich po malých dávkách vyrábí cider.

Vylisovaná šťáva se pak několik měsíců uchovává v dubových sudech. Jak cider fermentuje, kyselé a zároveň sladké tóny prostupují sudy na bourbon a vytvářejí složité vrstvy vůní a chutí, které se bohatě vyplácejí. Master Blender pak odsaje všechen fermentovaný cider a na další tři měsíce ho nahradí drahocennou Tullamore D.E.W. Výsledkem pak je právě tato ojedinělá irská whiskey, pravá esence Irska s tóny vypáleného dubu stříknutými sladkým ciderem, která zaujme a potěší vytříbený jazyk skutečných milovníků irské whiskey.

Tak ať vám neuteče…

Kupovat můžete i přímo do www.bottlesandstories.cz, www.tullamoredew.com

A TULLAMORE D.E.W.  není třeba u nás moc představovat. Našla si tady místo asi také díky reklamnímu šotu, kdy se parta lidí vrací v Irsku za pořádného deště do chaty, kde už plápolá krb a všichni si připijí. Je to druhá nejprodávanější irská whiskey na světě a jedna ze značek s nejrychleji rostoucí oblibou. Je vysoce ceněna znalci whiskey a získala za posledních 10 let přes 30 zlatých ocenění. Luxusní, třikrát destilovaná míchaná whiskey TULLAMORE D.E.W.  nabízí výrazný charakter a jemnou chuť.

Díky záhadně jemné a přitom spletité povaze je TULLAMORE D.E.W.  nejenom třikrát destilovaná k dosažení výjimečné jemnosti, ale také jedinečnou směsí všech tří typů whiskey, jejichž spojení dodává nápoji na propracovanosti: tradiční irská (pot still), sladová a obilná. Vyráběná z nejlepšího zrna a nejčistší vody se nechává trpělivě zrát ve speciálně proschlých dubových sudech, aby vznikla její charakteristická jemnost, která ji předurčuje k dokonalému přípitku jak venku, tak s přáteli doma. TULLAMORE D.E.W.  nejlépe vychutnáte neředěnou, případně na ledu nebo se sodovkou a plátkem citronu.

Jak sám John prozradil, on má nejraději skleničku whiskey s dvěma kostky ledu, přesně tak jí totiž pil jeho otec. Jde o jeden drink večer, který si pánové rádi vychutnají.

Je to o chuti, o požitku, o relaxu, není to o opíjení se, tak si ji nevychutnáte.

TULLAMORE D.E.W. vyrábí nezávislá rodinná palírna William Grant and Sons, kterou založil William Grant v roce 1887. V současnosti již pátá generace v této společnosti na výrobu luxusních lihovin pálí některé z předních světových značek skotské whisky, například nejoceňovanější jednosladovou Glenfiddich®, řadu ručně zpracovávaných jednosladových whisky The Balvenie® a čtvrtou nejprodávanější míchanou skotskou na světě, Grant’s® , i další legendární značky lihovin jako gin Hendrick’s®  a kořeněný rum Sailor Jerry®. O novince Glenfiddich si můžete přečíst i více…

Glenfiddich experiment s pivem

Praha, 2.listopadu 2016 – Zajímavý a neobyčejný krok vyzkoušela jedna z nejstarších (založena 1886) skotských nezávislých palíren whisky Glenfiddich a mladý pivovar Speyside Craft Brewery ze známé oblasti Speyside. Dali hlavy dohromady a vznikl experiment. Přesněji Glenfiddich #1 IPA Experiment, whisky dozrávající v sudech po pivu.

Glenfiddich #1 IPA Experiment je první skotská single malt whisky, která dozrávala v sudech po pivu. Pro někoho možná netradiční kombinace. Ale právě toto propojení si získává čím dál více fanoušků. Jejími hlavními tvůrci jsou malt master palírny Glenfiddich Brian Kinsman a Seb Jones, mladý pivovarník a majitel Speyside Craft Brewery. Jejich první vzájemná spolupráce se těší velké oblibě a odborně nese název India Pale Ale.

A jaký byl postup přípravy zlatavého pití s chmelovým aftertaste? Jonesův pivovar nejprve uvařil tři různé várky piva IPA, které se liší mírou chmelení i obsahem alkoholu. Naplnil sudy po americkém bourbonu, které právě za tímto účelem osobně vybral Brian Kinsman. Pivo se v nich nechalo ležet po různě dlouhou dobu a úměrně tomu se dřevem  reagovalo. Následně bylo odčerpáno a do sudů putovala whisky z produkce palírny Glenfiddich. Brian Kinsman volil spíše mladší a lehčí whisky, které zrály primárně v sudech po bourbonu a jež se pro dozrávací experiment se sudy po pivu hodily nejlépe. Šlo samozřejmě o to, aby aromata a chutě, které IPA poskytuje, byly v harmonii s charakterem whisky Glenfiddich a jedno nepřevládalo nad druhým. Výsledkem experimentu je whisky Glenfiddich #1 IPA Experiment, která má 43 % alkoholu, vůni snoubící tóny zeleného jablka, hrušky williamsky a jarních květů s náznaky aromatického chmelu a samozřejmě také s pro Glenfiddich typickou ovocnou a sladkou vůní s vanilkovo-dubovým nádechem. V chuti dominují šťavnaté citrusy následované jemnou sladkou vanilkou a náznakem chmelu.. Novinka palírny Glenfiddich má v názvu pořadové číslo 1, a tak je patrné, že ve spolupráci budou oba pánové pokračovat.

Pro více informací kontaktujte: lucie.melecka@gmail.com