Medvědí česnek konečně na scéně, tentokrát v italské kuchyni

with Žádné komentáře

Pokud zavítáte v nejbližší době do lesa, určitě najdete medvědí česnek. Tvrdí se, že jeho vůně vás naláká již z dálky, ještě dřív než spatříte krásně tmavě zelené lesklé listy a nádherně bílá kvítka. Je to pravda, protože roste ve velkých skupinách, tvoří celé koberce a jeho vůně, samozřejmě česneková, vás nenechá na pochybách, že jste na správném místě. Sezóna medvědího česneku trvá až do června, tak si ji pořádně užijte. Medvědí česnek je především velmi zdravý a také zatraceně dobrý. A zapečený medvědí česnek v lasagne s chřestem a sýrovou omáčkou je netradiční, avšak ten pravý pokrm k uvítání jara.

Obujte si holínky a běžte na výpravu za medvědím česnekem

Medvědí česnek uchvátil komunitu sběračů a příznivců bio surovin, kterými nás příroda obdarovává, s nebývalým zájmem a silou. Každý rok na jaře nastává to pravé medvědí šílenství, lidé obouvají holínky a pohorky a vyráží na výpravu do lesů.  Není divu, listy medvědího česneku uchvátí každého, kdo chce experimentovat a hledá nové chutě. Je jasné, že supermarketové police s brokolicí, špenátem či kapustou už tolik nelákají, když je tady medvědí česnek se svojí medvědí silou. Jeho obliba každoročně stoupá, takže farmářské trhy jsou také tím pravým místem, kde ho můžete sehnat, pokud se právě nevydáte na sběr do přírody.

Medvědí česnek a nespočetně variant použití

Chutná po česneku, nakonec jak jinak, patří do stejné skupiny jako česnek kuchyňský, je přímo jeho varietou a příjemně osvěží pokrmy. Konzumuje se syrový, a tak si užijete jeho pichlavé až lehce pálivé chuti,  a je jedno, zda ho použijete nasekaný na chleba s cottage cheese nebo do salátu, popřípadě připravíte pesto anebo jen tak listy naložíte do olivového oleje. Jeho použití je přímo nekonečné, takže lze ho připravit stejně jako přílohový špenát, ovšem chuť je výrazněji delikatesní či ho rozmixujete v polévce nebo jestli si s ním ochutíte vajíčkovou omeletu. Medvědí česnek přidávám s oblibou do quiche, kde dokonale souzní se sýrem čedar a třeba i s cuketou. Lahodný je plněný v bramborových knedlících, anebo perfektně vyzní s novými bramborami jako příloha ke kuřeti či jehněčímu. Opravdová sezónní pochoutka!

Italská kuchyně si s medvědím česnekem přímo pohrává, hodí se do rizot a zcela bez jakýchkoliv pochyb k těstovinám. Vegetariánské lasagne s medvědím česnekem jsou toho příkladem.

Jemnější chuť než běžný česnek

S medvědím česnekem se velmi dobře vaří, není třeba žádné velké dochucení, ovoní a okoření pokrm, a pokud máte rádi česnekovou chuť, určitě si pochutnáte. Jeho listy však mají mnohem jemnější chuť, ne tak štiplavou, takže si ho mohou dopřát i zarputilí odpůrci česneku. Co je zajímavé: vlastně si pochutnáte na celé rostlince, od kořínku, tedy cibulky, ta se třeba dá nastrouhat do salátu, přes lístky i se stonky až po nádherně bílé kvítky, to vše je perfektně jedlé! A nevěřte, že se medvědí česnek nedá sbírat když vykvete, je to mýtus, jen chuť jeho lístků může být jemnější. A o nádherně bílé květy se nepřipravte, dejte si je do vázy a pak jen přidávejte k ozdobení a okořenění pokrmů.

Pěstujte medvědí česnek i doma na zahrádce

Medvědí česnek je mrazuvzdorná trvalka, hojně rozšířená po Evropě i Asii, naturalizovaná v mnoha zemích severní hemisféry. Roste v tmavších lesích, zejména u potoků. Pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou. Správně určit, že jde o medvědí česnek, je snadné, stačí rozdrtit list a přivonět, česneková vůně je nezaměnitelná.  Jakmile se objeví první kvítka, která mohou být ještě na začátku jara ukrytá v záplavě listů, nemůžete se splést, mají krásné hvězdicovité lístky ne nepodobné ozdobným variantám česneku, tedy žádné pronikavě sladce vonící zvonky jako konvalinka.

Pokud medvědí česnek sbíráte, nevytrhávejte celou rostlinu, raději odstřihněte listy a květy nůžkami nebo nožem a zachovejte cibulku v zemi, příští rok vyrazí opět s nebývalou silou. Dá se koupit i v zahradním centru a je opravdu nenáročný, takže se připravte na invazi ve vaší zahrádce, pokud mu dopřejete vlhké a stinné místo s výživnou zeminou. Medvědí česnek nebývá napadán škůdci, jeho česneková chuť každého odradí, takže s ním nebudete mít žádnou práci.

Medvědí česnek se dá uchovávat zabalený ve vlhkém ubrousku a v uzavřeném sáčku v ledničce, nebo jeho listy dejte do vázy s vodou a postavte na chladnější místo. Před použitím je řádně umyjte, osušte v ubrousku a pak už si jen pochutnávejte.

Vyzkoušejte netradiční lasagne, vegetariánské, tedy s chřestem. A medvědím česnekem tady nešetřete. Dodá pikantní chuti, ale stejně je nutné sýrovou bešamelovou omáčku dobře okořenit, tedy sůl, čerstvě namletý pepř, muškátový oříšek  a parmazán. Teprve poté jsou chutě v souznění.

Lasagne s chřestem a medvědím česnekem

Na krémovou omáčku:

50 g másla
250 ml smetany
250 ml mléka
150 ml vody nebo zeleninového či kuřecího vývaru
180 g krémového sýra typu Lučina nebo Philadelphia
mořská vločková sůl
čerstvě namletý barevný pepř
najemno nastrouhaný muškátový oříšek
20 g parmazánu v celku

Na náplň:

1 balení asi 200 g čerstvých těstovinových plátů na lasagne
1 velká kytice medvědího česneku, asi 200 g
500 g zeleného chřestu

Na posyp:

20 g parmazánu v celku

Postup:

Nejdříve si připravíme bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo, nesmí ale ztmavnout, přidáme 3 vrchovaté lžíce hladké mouky a krátce osmahneme. Mouka musí zůstat světlá, takže jen krátce osmahneme a stále mícháme. Přidáme smetanu, mléko a vodu či vývar a vše rozmícháme do hladké hmoty. Povaříme za stálého míchání asi 5 minut, omáčka se nesmí připálit. Odstavíme z ohně, přidáme sůl a čerstvě namletý pepř, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Necháme jen mírně zchladnout a vmícháme krémový sýr do hladka. Ochutnáme, případně ještě dosolíme a okořeníme a nakonec nastrouháme část parmazánu, zamícháme a dáme stranou.

Rozehřejeme si troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Chřest omyjeme, odkrojíme spodní část, tedy asi 2 cm dřevnatých kousků od spodu, a zbylou část chřestu ještě rozkrojíme na 3 díly, vršky chřestu dáme stranou. V hrnci zahřejeme vodu, osolíme, a jakmile se začne vařit, vhodíme na 2 minuty chřest, ale jen bez vršků, ty přidáme a vaříme je společně jen 1 minutu. Připravíme si studenou vodu s ledem, ve které uvařený chřest ihned zchladíme. Vyjmeme okamžitě po schlazení, okapeme a dáme stranou.

Omyjeme medvědí česnek, okapeme, osušíme v ubrousku a listy nakrájíme na velké kousky. Stonky oddělíme a nakrájíme je jemněji, asi jako krájíme nahrubo pažitku.

Připravíme si plátky na lasagne, nejlépe je použít čerstvé, které se nevaří ve vodě. V případě jiných plátků lasagne postupujte podle návodu.

Do zapékací mísy dáme nejdříve sýrovou omáčku, poklademe těstovinovými plátky lasagne a na ty poklademe kousky chřestu s nasekaným medvědím česnekem, tedy listy i stonky. Navrch přidáme sýrovou omáčku a opět pokračujeme ve stejném pořadí. Nahoře by měla být vrstva plátků lasagne  se sýrovou omáčkou. Povrch omáčky uhladíme a posypeme nastrouhaným čerstvým parmazánem. Dáme zapéct na 30-40 minut. Po vyjmutí necháme chvilku usadit. Podáváme ozdobené lístky medvědího česneku.