K jaru patří jehněčí kari s kardamomem a koriandrovou rýží

with Žádné komentáře

Lehké a delikátní jehněčí kari je příjemným zpestřením jídelníčku. Výživné, plné chutí a vůní daleké Indie, jemné směsi koření koriandru, římského kmínu a teplého a extrémně voňavého kardamomu, který zde hraje prim. Podávejte s rýží a tu zpestřete čerstvými lístky koriandru. Moderní a netradiční způsob servírování. A jehněčí maso k jarní sezóně patří.

Indická kuchyně doma?

Mé anglické kamarádky, které vyrostly na indických pokrmech z pouličních takeaway restaurací, které jsou v Anglii na každém rohu, tvrdí, že pravou chuť indické kuchyně doma nikdy nevykouzlíte. Léta jsem tomuto tvrzení věřila, párkrát jsem také zkusila uvařit indická kari, samosy, placky nan, čočková kari s ovoněnou rýži basmati. Bylo to všechno moc dobré, dala jsem si záležet na opražení koření na sucho, aby to vonělo jako v pravé indické restauraci, a připadala jsem si jako mistr světa.

Jakmile jsem však zavítala do zaručeně autentických restaurací nebo na Srí Lanku a tam ochutnala pravá indická a šrílanská karí, ihned jsem se vrátila na zem. Je jasné, že tu nejlepší indickou kuchyni umí jen oni. To ale neznamená, zvláště při velmi malém počtu indických restaurací v Čechách, že indické kari nemůžete vykouzlit doma, nebo se o něj alespoň pokusit… Tak jako tak, nebudete litovat. Teplé tóny koření i mírná pikantnost vás opravdu dostanou do kolen, jde o úplně jiné chutě a překvapivě většina pokrmů je opravdu snadná k přípravě.

A tak si dejte na hlavu turban a připravte si koření a čerstvý koriandr, vyberte maso a indická kouzla plná aromatických a kořeněných pokrmů mohou začít!

Jehněčí k indické kuchyni neodmyslitelně patří

Vyzkoušejte lehké jehněčí kari na kardamomu. Jednoduché, rychlé, žádné dlouhé macerování masa v marinádách ani na sucho pražené koření, těžké smetanové omáčky zakázány, tedy pravé kari pro jarní sezónu. A k jaru patří i jehněčí maso, které je pevně spjato s indickou kuchyní, takže zkuste něco jiného než tradiční kuře.

Pokud máte pocit, že jehněčí či dokonce skopové pro jejich specifickou chuť jednoduše nemusíte, vězte, že tajemství dobrého jehněčího masa je v jeho úpravě před vařením. Je nutné totiž odříznout všechny kousky tuku a blány, které mohou většině z nás způsobit nechuť k jehněčímu. Vžijte se do role opravdového chirurga a důkladně maso opracujte, abyste vařili jen zaručeně libové kousky, pokud možno zbavené všech bílých částí a především tuku. Tak si na jehněčím pochutnáte. Další doporučení pro chutné jehněčí je aby bylo servírováno opravdu horké. V indických restauracích vždy kari servírují na horké podložce, doma jsme nahřívali talíře. Navíc jehněčí je velmi zdravé, lehce stravitelné, přirovnává se k telecímu masu a jeho chuť třeba právě v tomto kari je excelentní.

Musí být indická kuchyně vždy pálivá?

Určitě ne, celá škála indických pokrmů má delikátní a jemnou chuť. Vzpomeňme na pokrmy korma, třeba kuřecí s rozinkami, jemný pokrm, který mnozí milují právě pro jeho nasládlou a jemnou chuť. Angličané vědí, že právě s dětmi se dá jít do indické restaurace třeba právě kvůli tomuto pokrmu.

V receptu na jehněčí kari je sice koření, dokonce i mírně pálivá zelená paprička, ale přesto pokrm není pálivý, dokonce je jen mírně pikantní. Ale je na vás, jak dalece si přejete, aby jehněčí kari pálilo, podle toho volte celou nebo jen část zelené  chilli papričky, anebo ji vynechte úplně. Připravte si také rýži, kterou ochutíte čerstvým koriandrem, jde o příjemné zpestření.

Pokud nemáte moc času a vaše jehněčí maso je opravdu libové a křehké, stačí vám na dušení jen asi 30 minut a je hotovo. Čím déle a pomalu budete pokrm dusit, tím intenzivnější chuť bude mít. Takže je to jen na vás. Chuť tohoto kari je intenzivní, přesto delikátní, za což pokrm vděčí vůni a chuti kardamomu. Tak si pochutnejte!

Jehněčí kari s kardamomem a koriandrovou rýží

Ingredience:

700 g jehněčího masa z kýty (čistá váha po očištění)
1 velká cibule
1/2 zelené chilli papričky

Na přípravu omáčky na kari:

4 cm čerstvého zázvoru (asi 50 g)
5 stroužků česneku
2 lžičky mletého koriandru
2 lžičky mletého římského kmínu
asi 20 lusků kardamomu nebo 2 lžičky mletého kardamomu
4 lžíce bílého jogurtu
2 střední rajčata
6 lžic rostlinného oleje
500 ml jehněčího nebo kuřecího vývaru nebo vody
sůl
čerstvě namletý barevný pepř
čerstvý koriandr
basmati rýže

Postup:

Nejdříve si upravíme maso, odstraníme všechen tuk a odblaníme ho. Nakrájíme na kostky asi 2,5 cm velké a dáme stranou.

Do mixéru si dáme všechny suroviny na kari. Rajčata rozčtvrtíme, čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na kostky, česnek oloupeme a vše dáme do mixéru. Přidáme bílý jogurt a všechno koření. Pokud nemáme namletý koriandr, dáme do malého sáčku lusky kardamomu a uzavřeme, válečkem na nudle rozdrtíme. Slupky od kardamomu vyjmeme a semínka dáme do mixéru.

Vše rozmixujeme.

Oloupeme a nakrájíme na jemno cibuli. Zelenou chilli papričku podélně rozřízneme a vyjmeme semínka. Nakrájíme ji na kostičky.

Na hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a osmažíme. Poté přidáme zelenou chilli papričku a osmahneme asi 2 minuty. Přidáme směs z mixéru a vše osmahneme asi 10 minut. Čím déle osmahnete, tím bude kari intenzivnější. Jakmile se začně vyprážet a voda se vypaří, přidejte vývar nebo vodu. Promíchejte a poté přidejte maso a vše důkladně spojte. Opepřete a osolte. Pod pokličkou nechte pomalu dusit asi 35-45 minut, dokud maso nebude měkké. Je dobré ho pravidelně kontrolovat, případně podlít, aby zůstalo křehké.

Mezitím si připravíme rýži podle návodu. Opláchneme čerstvý koriandr, na dochucení rýže obereme pár lístků, zbytek i se stonky, které mají intenzivnější chuť, necháme k dochucení a ozdobení kari.

Jakmile je rýže hotová, přendejte ji do mísy, načechrejte vidličkou a přidejte lístky koriandru a jen lehce promíchejte.

Podáváme horké v misce, ozdobíme bílým jogurtem a koriandrem. Pro případné odvážlivce lze přidat i červenou chilli papričku.