Bublanina s třešněmi – tradiční recept na letní ovocný koláč

with Žádné komentáře

Jednoduché, překvapivě dobré a báječně levné – to jsou bublaniny! Ovocné koláče z piškotového nebo třeného těsta jsou stálicemi letních dní. Bublanina může být z jakéhokoliv ovoce, ale nejčastěji ji máme spojenou s višněmi nebo třešněmi. A péct bublaninu je jednoduše pohoda!

Piškotové, nebo třené těsto?

Odpověď na tuto otázku může být velmi individuální, stejně tak jako chuť bublaniny. Někdo má raději nadýchané piškotové těsto, jehož základem i úskalím jsou správně ušlehané bílky do sněhu. Na bublaninu se ale nepoužívá běžné piškotové těsto jako třeba na piškotovou roládu, ale připravujeme ji z těžšího piškotového těsta, kdy do ušlehaných bílků přidáme část cukru a poté postupně přidáváme zbytek cukru se žloutky, přičemž každý žloutek zaprášíme polohrubou nebo hrubou moukou.

Další variantou piškotového těsta na bublaninu jsou úsporná piškotová těsta, jejichž recepty jsou ze žloutků s vřelou vodou a s cukrem, které šleháme do hustého krému a teprve poté přidáváme pevný sníh z bílků a nakonec lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva.

Třené těsto na bublaninu je na rozdíl od piškotového hustší a výživnější, a jak už sám název napovídá, je nutné ho třít, abychom vpravili do těsta vzduch, který pak při pečení uvolní bublinky a těsto nabývá a je kypré. Tajemství přípravy správně třeného těsta nakonec není až tak v intenzitě otáček při tření, ale v teplotě všech surovin a v postupném přidávání ingrediencí. Dodržením těchto pravidel se doberete ke kýženému výsledku perfektního třeného těsta.

Když bublanina, tak z těsta, které uvolňuje bublinky?

Jak již bylo řečeno, je-li třené těsto správně utřené, při pečení uvolňuje bublinky vzduchu. Nás tak může napadnout, zda slovo bublanina nevzniklo právě od bublinek při pečení. Není to sice jasné, ale můžeme nechat naši fantazii pracovat.

U obou druhů, jak piškotového tak třeného těsta nastává ještě menší komplikace: aby třešně, višně či jiné ovoce nekleslo ke dnu pekáče, koláčové formy nebo plechu. Dosáhneme toho tak, že ovoce obalíme v hrubé mouce nebo jemné strouhance.

Pokud si přejeme, aby bublanina byla jemnější a hedvábnější, přidáme mandlovou moučku anebo piškotové drobečky – to vše dodá těstu ten správně luxusní podtón.

Bublanina a clafoutis. Jaký je rozdíl?

Bublaninu můžete připravit z jakýchkoliv druhů ovoce, nejlépe výraznější chuti, takže sezónní rybíz, angrešt, borůvky, jahody, meruňky, broskve, blumy i švestky jsou dobrou volbou. A až nastane čas sklizně jablek, klidně si můžete ze stejného těsta připravit jablečný koláč a ochutit ho skořicí a ořechy.

K létu patří třešně, a tak vás také může napadnout, zda třešňová bublanina má vlastně vztah k třešňovému clafoutis; vizuálně sice ano, ale francouzský clafoutis je spíše dezertem z velmi nadýchaného řidšího těsta, než jsme zvyklí u bublaniny, je to spíš jakýsi pudink či nákyp.

Třešňovou bublaninu s peckami?

A tak už není třeba co srovnávat, letní bublanina s třešněmi je rychlé a jednoduché řešení. A navíc jde o opravdu pohodové pečení. Můj vypilovaný a osvědčený recept je zárukou, že se bublanina povede. Recept je dávkován na dvě zapékací kulaté koláčové formy, tak si klidně dopřejte nadstandart, že připravíte bublaniny dvě a jednu posypete máslovou žmolenkou – to je bohatší varianta pro všechny, kdo milují sladké, nebo když máte višně a potřebujete vyvážit jejich kyselost. Výhodou varianty se žmolenkou také je, že žmolenka nasypaná na těsto před pokladením třešněmi zabrání jejich propadu na dno formy.

S třešněmi a jejich peckami si nelámejte hlavu. Sice se v kuchařských knihách uvádí, že by se třešně nebo višně měly správně předem vypeckovat, ale opravdoví znalci tvrdí, že pecky dodají bublanině lepší chuť. Pokud si navíc chcete zkrátit dobu přípravy, klidně použijte třešně i s peckami. Je to dovoleno.

Třešňová bublanina z třeného těsta

pro dvě kulaté formy o průměru 23 cm

Na třené těsto:

1 vejce
1 žloutek
1 středně velká sklenička cukru
110 g změklého másla
3 středně velké skleničky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
100 g zakysané smetany
100 g bílého jogurtu
6 lžic mléka
citrónová kůra z 1 citrónu
2 lžičky vanilkového extraktu
asi 750 g tmavých třešní

Na žmolenku:

stejný díl cukru, másla a o trochu víc hrubé mouky

Nejdříve si předehřejeme troubu na 175 °C. V kuchyňském robotu vyšleháme změklé máslo a cukr a postupně přidáváme vejce a žloutek, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. V jiné míse smícháme sypké přísady, tedy mouku a prášek do pečiva, a postupně přidáváme do mixéru spolu s jogurtem, zakysanou smetanou a mlékem. Vše důkladně utřeme.

Máslem vymažeme dvě formy a hrubou moukou je vysypeme. Těsto přendáme do forem a v případě bublaniny se žmolenkou posypeme 1/2 žmolenky ještě předtím, než těsto poklademe omytými, případně vypeckovanými třešněmi. Nakonec ve variantě se žmolenkou pokladené třešně posypeme zbylou žmolenkou. Dáme obě formy péct do trouby na 30-35 minut. Bublanina nesmí být nedopečená, ale také ne vysušená, takže kontrolujeme pohmatem, zda je ve správné fázi dopečení. Necháme mírně vystydnout a podáváme. Verzi bez žmolenky pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou.