Indická pikantní dýňová polévka s kurkumou a zázvorem. Voňavá dietní a zahřívací záležitost.

with Žádné komentáře

Dýně nám uzrávaly celé léto, když do nich zahrneme cukety, které do skupiny dýní patří a které jsou označované také jako letní dýně. Podzimní dýně naopak nejsou ty, které uzrávají na podzim, spíš je tím myšleno, že se hodí ke skladování celý podzim.

V současné sobě máme na výběr tolik odrůd dýní, že nakonec často váháme, kterou dýni použít pro vybraný typ pokrmu. A tak se různé druhy dýní zpracovávají odlišně, například ze špagetové dýně je báječný džem a to zejména pro její vláknitou strukturu ne nepodobnou opravdovým špagetám a tudíž i pro následný efekt ve sklenici.  Červené druhy dýní jako třeba hokaidó nebo máslovou dýni požíváme na džem se skořicí, který má svůj domov v Portugalsku. Na polévku se zdá, že se hodí všechny druhy, přesto jsou zde chuťové odlišnost.

A jakou dýni na zvolit polévku?

Známý britský kuchař francouzského původu Raymond Blanc přišel s tvrzením, že nejlepší dýně na polévku je dýně harlekýnová. Jeho polévka pak má zářivě žlutou barvu, ale dýně za tímto odstínem pravděpodobně nestojí, spíše je to mléko, ve kterém dýňovou polévku vařil. Francouzi to se zeleninou velmi umí a Raymond je jedním z nejvíce respektovaných kuchařů v Británii, takže jeho dýňová polévku bude určitě skvělá a také stojí za vyzkoušení.

Žlutá barva hraje prim, nejen k tónům podzimu

Nicméně mě Raymond inspiroval k připravení stejně žluté polévky, která ale svoji zářivě žlutou barvu získá přidáním kurkumy a indického koření. Harlekýnovou dýni jsem letos ještě nepotkala, ale jiné krásné odrůdy dýní, především z Itálie a Řecka, lákají k zakoupení. Nakonec při výběru dýně u mě stejně zvítězil konzervatismus a tato polévka je z dýně máslové. Je mi nejmilejší, ráda s ní vařím, protože má krásnou zářivě oranžovou barvu, pevnou, hutnou strukturu a patří k nejsladším.

Jiné dýně, zvláště ty obrovské oranžové nejsou pro mne, stejně tak jako ji mnozí nemají rádi pro jejich vodovou strukturu. Na dýni tedy opravdu záleží.  A tak i když nemáte rádi dýňové polévky, ale milujete indickou kuchyni, tak to je polévka přímo pro vás!  Pikantní, krémová ale bez smetany, silně aromatická a zahřívací. Nezbytný čerstvý koriandr, sušené chilli papričky a bílý jogurt se zaslouží o závěrečné dochucení. Vyzkoušejte a změníte názor na dýňové polévky. Dokážou být velmi lahodné!

Indická dýňová polévka s kurkumou, zázvorem a chilli papričkami

Ingredience:

1/2 velké máslové dýně
3 lžíce olivového oleje
6 stroužků česneku
asi 4 cm tlustého kousku zázvoru
1/2  – 1 litru zeleninový vývar
2 lžičky mleté kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
2 lžičky sušených drcených chilli papriček
mořská sůl, čerstvě namletý pepř
4 lžíce zakysané smetana lightnebo bílého jogurtu
hrst čerstvého koriandru, lístky i stonky

Posup:

Dýni oloupeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. V hrnci s těžkým dnem rozehřejeme olej, přidáme oloupané a nakrájené stroužky česneku a osmahneme. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou dýni a chilli papričky a vše ještě osmahneme. Zalijeme horkým zeleninovým vývarem a dusíme do měkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké směsi a ochutíme kurkumou, římským kmínem, solí a pepřem a ještě krátce povaříme. Ochutnáme, případně ještě dochutíme solí a podáváme s jogurtem, zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem. Po větší říz můžeme posypat i chilli papričkami.