Vanilkové rohlíčky s vlašskými ořechy. Rakousko-uherské dědictví přetrvává

with Žádné komentáře

Dovede si představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Já upřímně tedy ne. Vanilkové rohlíčky jsou stálicí v sortimentu našeho vánočního cukroví nejméně sto let. Patří totiž k Rakousko-uherské monarchii, stejně jako česká kuchyně, které byla jeho součástí.

Každý má svůj rodinný recept, většinou se liší podle ořechů

Jejich původ není úplně známý, některé zdroje tvrdí, že pochází z Turecka. Nakonec to není až tak podstatné, důležité je, že každá rodina má svůj zaručený recept na toto tradiční vánoční cukroví. Při jejich pečení celý váš příbytek zavoní vanilkou a ořechy. Jejich chuť je po upečení výrazně máslová a ořechová. Rohlíčky mají nepřeberné množství variant a většinou  podle druhu ořechů. Někdo přidává mandle, někdo lískové ořechy anebo ořechy vlašské.

Některé vanilkové rohlíčky jsou i s pistáciemi, tedy jde o typický italský vliv, někdo vanilkové rohlíčky připravuje s kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. Tak jako tak vždy musí být přítomna vanilka. Dává se do těsta a zejména se s ní ovoní cukr na posypání nebo obalení rohlíčků.

Některé recepty obsahují vejce či žloutky, některé jen vodu a některé, jako právě ten můj, nemají z tekutých přísad nic. Jde o máslové těsto s menším množstvím mouky než obvykle a s vlašskými ořechy. Tento tradiční recept vám zajistí, že budou navýsost křehké! Tak si je vyzkoušejte!

Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů

Ingredience:

120 g jemně mletých vlašských ořechů
70 g práškového cukru
140 g nesoleného studeného másla
175 g hladké mouky na jemná pečiva
1 vanilkový lusk
moučkový nebo jemný pískový cukr na obalení rohlíčků

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Odvážíme na pracovní plochu sypké suroviny, tedy mouku, moučkový cukr a jemně namleté vlašské ořechy.  Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a část semínek dáme do moučkového nebo jemného pískového cukru na obalení a necháme ovonět. Jen malou část semínek, tedy jen na špičku nože dáme do cukru, které použijeme do těsta. Prázdný vanilkový lusk nevyhazujeme a necháme ho v dóze s cukrem, aby cukr nasál vanilkovou příchuť a můžeme ho použít na jiné moučníky. Chladné máslo odvážíme a rychle vidličkou rozetřeme do připravených sypkých surovin.

Pracujeme rychle, aby se těsto nespařilo a tuk nevyprýštil, můžeme přidat i trochu ledové vody, ale jen maximálně 1 lžičku, pomůže nám těsto spojit. Můžeme použít i elektrický mixér (ne kuchyňský robot) máslo naseká spolu se sypkými surovinami velmi dobře a pak ho jen spojíme. Vytvoříme bochánek nebo váleček, zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu nebo nejlépe přes noc odpočinout. Rozehřejeme troubu na 150°C.

Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky a po částech je zpracováváme v pravidelné kousky šištiček, které tvarujeme do tvaru rohlíčků. Klademe je dobře od sebe na plech vyložený papírem. Pečeme pomalu v mírně horké troubě do zlatova, tedy doba pečení je asi 10- 15 minut podle velikosti rohlíčků.  Ještě teplé, ale ne horké obalujeme v moučkovém nebo pískovém cukru s přidáním pravé vanilky.