Zahřejte se vegetariánským chilli. S fazolemi, cizrnou a dýní

with Žádné komentáře

K podzimu patří zahřívací jídla, která nás nejen v tomto směru uspokojí. Miska horkého chilli con carne se k tomu přímo nabízí. Chilli con carne je originálně pokrm texaské kuchyně, může však mít více variací.

Maso ani přílohová rýže nejsou nutné, tato vegetariánská varianta, tedy správně chilli non carne s kukuřicí, s různými druhy fazolí, cizrny a dýně dodá tolik aminokyselin-proteinů a peptidů, tedy bílkovin, že pokryje potřebu výživných látek pro lidské tělo stejně jako pokrm z masa. I když nejste zrovna vegetariáni ani vegani, určitě si hodně pochutnáte!

Ideální pro nakrmení většího počtu strávníků či na zamražení

Pro rychlou přípravu tohoto pokrmu zvolte naložené různé druhy fazolí a cizrnu, ale pokud si rádi počkáte, tak všechny luštěniny před vařením namočte, nejlépe den předem a uvařte podle návodu do měkka. K dobré chuti tohoto vegetariánského chilli je nutné přidat čerstvé chilli papričky a limetkovou šťávu, cukr či skořici pro tentokrát zapomeneme. Silnější a voňavější uzená paprika dodá pokrmu kouzelné aroma a chuť. Čerstvý koriandr poslouží nejen jako zelená ozdoba, ale především završí a doplní všechny chutě. Bílý jogurt nebo zakysaná smetana, jen jako třešnička na dortu na zjemnění, je pro vegany zapovězená, ale jinak ji lze přidat podle vaší chuti a nálady. Dýni použijte podle toho, jaká se vám urodila na zahrádce anebo tu, která podle vás má tu nejlepší chuť. Já jsem se rozhodla pro máslovou dýni, která je velmi jemná až sladká s pevnější dužinou.

Doporučuji připravit celý hrnec, na takovou pochoutku se strávníci vždy najdou. Pokud si potřebujete uvařit něco co vydrží v ledničce a báječně se do druhého dne rozleží, tak tento chilli pokrm je k tomu jak stvořený. Dejte chilli jednoduše zamrazit a znovu jej objevte právě, když budete potřebovat něco rychlého na uspokojení vašich chutí.

Zahřejte se s fazolovým a dýňovým chilli!

Vegetariánské chilli s fazolemi, cizrnou a dýní

Ingredience:

1/2 máslové dýně
1 plechovka bílých fazolí cannellini
1 plechovka červených fazolí (red kidney neboli chilli fazole)
1 plechovka cizrny (římský hrách)
1 malá plechovka naložené kukuřice
4 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, nejlépe šalotka
2 lžičky mleté uzené papriky
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky cayenského pepře
1 chilli paprička
1 plechovka krájených rajčat ve vlastní šťávě
1 limetka
mořská sůl, čerstvě namletý pepř
čerstvý koriandr
bílý jogurt nebo zakysaná smetana na zjemnění

Postup:

Nejdříve si zahřejeme v hrnci olej, přidáme cibuli na krájenou na kostičky, česnek na plátky, nasekanou chilli papričku a krátce osmahneme. Přidáme na kostičky oloupanou a nakrájenou dýní a všechno koření a vše ještě krátce osmahneme. Zalijeme rajčaty ve vlastní šťávě a trochou vody, aby vše bylo ponořené, přidáme sůl a pepř a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Mezitím si připravíme fazole, přes sítko slijeme přebytečnou vodu a přidáme do hrnce, podlijeme a vaříme s dýní dalších 15 minut, dokud nebude měkká. Ke konci vaření sundáme hrnec z plotny, ochutíme limetkovou šťávou a vmícháme okapanou kukuřici, ochutnáme, případně dochutíme solí a horké podáváme. Zdobíme hrstí koriandru (i se stonky) případně ještě chilli papričkou a pro zjemnění můžeme přidat bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.