Hříšně čokoládový nepečený dort s jahodami

with Žádné komentáře

Když máte na párty pozváno hodně hostů a chcete jim naservírovat něco sladkého, zvolte nepečený čokoládový dort s jahodami. Nasytí touhu po sladkém všem, nejen spolužákům vaší ratolesti, takže se hodí pro velké zahradní slavnosti. Každému stačí kousek a chuťové smysly zažívají pravou tsunami. A nakonec čokoláda a jahody je okouzlující kombinace!

Stojí za tím ganache, (česky ganáž), francouzská glazura na dorty a náplň do pralinek. Připravte si tedy hodně čokolády, zvláště té nejkvalitnější a smetanu. Nepeče se a stačí mu odpočívat 2 hodiny v ledničce, ideálně pár hodin déle nebo přes noc. Jahody se k čokoládě báječně hodí a patří do dortu, ale i na zdobení. Tmavě kakaové sušenky oreo jen završí hříšné mlsání.

Čokoláda a jahody, prověřené spojení

Čokoládu používám, hořkou z 70% podílem kakaa, ale můžete klidně čokolády míchat a zvolit i mléčnou, to vše záleží na vaší chuti. Je však důležité, aby byl ganache do hladky umíchaný a nebyly v něm žádné kousky čokolády. také počítejte s tím, že přidáním třeba poloviny mléčné čokolády že dort bude sladší.

Jahody patří do čokoládové náplně i na zdobení. Pro větší efekt pátr jahod nechávám i se stopkou, krásně zeleně, kromě lístků bazalky, které také přidávám pro chuť i osvěžení, dort takzvaně rozsvítí.

Nepečný čokoládový dort s jahodami

Ingredience:

pro formu o velikosti 23 cm

Na krustu:

2 balení kakaových sušenek oreo
40 g nesoleného másla
špetku mořské soli
kousek másla na vymazání formy

Na čokoládovou náplň – ganáž:

680 g hořké čokolády 70% (možno částečně přidat i mléčnou)
600 ml smetany na šlehání
800 g jahod

Postup:

Nejdříve si v mixéru rozsekáme oreo sušenky a dáme je do mísy. Rozpustíme si máslo a zalijeme sušenek, přidáme špetku soli a vše spojíme.  Sušenkovou směs natlačíme na dno máslem vymazané formy, uhladíme a dáme do ledničky. Připravíme si ganáž, tedy náplň dortu. Do větší mísy si nalámeme čokoládu na menší kousky. V hrnci zahřejeme smetanu a jakmile se blíží k bodu varu, tedy se začnou tvořit bubliky, sejmeme ji z ohně.

Opatrně smetanu přelijeme na čokoládu a necháme asi 10 minut stát, aby se čokoláda rozpustila. Poté vše zamícháme, aby směs byla hladká a lesklá. Omyjeme a ostopkujeme polovinu jahod. Vyjmeme formu se sušenkovým korpusem z ledničky. Ganáž stěrkou přelijeme do dortové formy. Celé jahody ponoříme do čokoládové směsi ( ganáže) a povrch uhladíme.

Formu přikryjeme fólií a dáme do ledničky alespoň na dvě hodiny ztuhnout, můžeme nechat i přes noc. Závěrečné zdobení zakončíme jahodami, můžeme nechat i stopky, pouze jahody rozpůlíme a poklademe na dort. Zbytek jahod můžeme také odstopkovat a nakrájet na plátky a vložit na dort. Ozdobíme lístky bazalky.