Červená řepa zapečená s kokosovým mlékem a pistáciemi. Neotřele chutná kombinace

with Žádné komentáře

Zářivě červená barva a zemitá, zřetelně odlišná chuť od jiných druhů zelenin, taková je červená řepa. Klidně ji můžeme nazvat vzácným drahokamem mezi ostatními druhy zeleniny.

Kromě své opravdu lahodné chuti má červená řepa spoustu hodnotných nutričních látek, obsahuje zdravou vlákninu a zejména se může pyšnit velkým množstvím kyseliny listové, tedy látky nezbytné pro náš zdravý imunitní systém.

Teď tedy víme, proč sportovci nedají dopustit na čistý džus z červené řepy, zvláště před zápasem či sportovním výkonem. Velké množství dusičnanů v červené řepě se také zaslouží o snižování krevního tlaku a nezbytnou dodávku energie. Celkovou vitalitu už jen doplní čerstvé lístky, nať červené řepy. Jde o nový fenomén, lístky z červené řepy jsou velkým hitem třeba v Británii, takže je neopomeňte využít třeba do salátu. Jsou plné vápníku a železa, také je můžete krátce povařit jako špenát.

Sečteno a potrženo, červená řepa, jakkoliv byla po léta často přehlíženou zeleninou, je velkým kulinářským i nutričním překvapením.

Jak červenou řepu připravit?

Červenou řepu nejčastěji známe jako vařenou, lze ji pak snadno loupat, a často se nám vybaví doby, kdy se zavařovala. Má příjemnou strukturu, takže se velmi lehce loupe a krájí, je hladká jako kousek hedvábí, oloupaná v rukách pěkně klouže a krásně obarví vaše prsty. Pro zlepšení její chutě je vhodné ji upéct. Peče se často ve slupce anebo oloupaná a zabalená v alobalu s balzamikovým octem, trochou cukru a rozmarýnou. Lze ji také efektně nakrájet na lodičky a zapéct ji s medem, šalotkou a trochou octa jako přílohu. Co se týká polévky z červené řepy,http://www.tastejourney.cz/2014/09/rubinove-zariva-polevka-z-cervene-repy/ jde o velmi delikátní záležitost, zvláště když ji připravíte s pikantním jogurtem.

Červená řepa s kokosovým mlékem? Jde to a je to skvělé!

Samotná řepa však sama o sobě snadno ustojí pozici hlavního jídla, ať už jde o indický dhal, tedy rychlé, ale zahřívací jídlo s duší, obsahující červenou čočku a řepu, anebo o zapečenou řepu tak trochu na orientální způsob – s kokosovým mlékem. Není třeba se divit, dnes už se kokosové mléko přidává i do polévky z medvědího česneku a chutná skvěle. Stejně tomu je tak i v tomto receptu. Kokosové mléko zde velmi dobře ladí s červenou řepou a dokonalou tečku završí pistáciové ořechy. V závěrečné fázi pečení se přidá i potočnice lékařská, ale tu lze snadno nahradit špenátem či právě již zmíněnou natí z červené řepy. Takže pokud máte červenou řepu s natí, spotřebujete ji celou. Inspiraci jsem čerpala od Celie Brooksové.

Zapečená červená řepa s kokosovým mlékem a pistáciemi

Ingredience

Pro středně velkou zapékací misku

500 g spíše menší červené řepy
1/2 sáčku potočnice lékařské a špenátu (lze nahradit jen špenátem anebo lístky řepy)
3 stroužky česneku
1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
3 lžíce balsamikového octa
velká snítka rozmarýnu
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl
60 g pistáciových ořechů

Postup

Nejdříve si předehřejeme troubu na teplotu180° C. Řepu důkladně omyjeme, odstraníme nať. V případě, že je čerstvá, ponecháme si její lístky. Řepu osušíme, nakrájíme i se slupkou asi na 4–5 mm silné plátky. Do ohnivzdorné misky dáme 1 lžíci olivového oleje, rozetřeme ho a poklademe plátky řepy. Vše zakapeme olivovým olejem, balsamikovým octem a osolíme mořskou solí, nakonec přidáme snítku rozmarýny. Vše promícháme a řepu v nálevu vykoupeme.

Přikryjeme alobalem, který pevně přitiskneme k okrajům misky, a pečeme v troubě asi 30 minut, dokud řepa nebude měkká. Zatím si zahřejeme pánev, zakápneme trochou olivového oleje, přidáme na plátky nakrájený oloupaný česnek, omyté a osušené lístky špenátu (nebo nať z řepy) a jen 5 minut restujeme. Nakonec přidáme lístky potočnice, ale už je jen smícháme na pánvi se špenátem. Mírně osolíme, opepříme. Vyjmeme řepu z trouby, odstraníme alobal, vyjmeme snítku rozmarýny a přidáme špenát a potočnici.

Vše podlijeme dobře rozmíchaným kokosovým mlékem a dáme nezakryté zpět do trouby na dalších asi 15 minut. Mezitím si nasekáme pistáciové ořechy, kterými posypeme řepu těsně před koncem pečení a jen krátce zapečeme do zlatova. Podáváme okamžitě anebo při pokojové teplotě.

Ideální jako samostatný pokrm anebo příloha k masu.