Zapečená řepa s grilovanými nektarinkami a sýrem feta

with Žádné komentáře

Tajemství chuti tohoto salátu je v tak akorát upečené řepě, tedy nesmí se úplně rozpadat, ani být tvrdá. Perfektně se hodí menší bulvy, které mají také lepší chuť.

Naopak nektarinky by měly být perfektně zralé, aby salát byl šťavnatý, aby vynikla jejich chuť a aby jim stačilo jen krátce je s trochou třninového cukru ogrilovat, nejlépe na těžké litinové pánvi s vroubkama.

O vše ostatní se postará malinový ocet, sýr feta a čerstvá máta.

Chuť teplého i studeného salátu je příjemně nasládlá s výrazným protipólem chuti sýra feta a čerstvé máty.

Zapečená řepa s grilovanými nektarinkami a sýrem feta

Ingredience:

5 menších bulv červené řepy
5 zralých nektarinek
100 g sýra feta
2 lžíce světlého třtinového cukru
2 lžíce světlého olivového oleje
2 lžíce malinového octa
špetka mořské soli
lístky čerstvé máty

Postup:

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 200° C. Řepu omyjeme, osušíme, odkrojíme nať a kořínek, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Připravíme si plech, na něj odměříme o trochu větší kus alobalu anebo papíru na pečení, aby se dal složit do balíčku. Alobal pokapeme asi 1 lžící oleje a rozetřeme ho, poté přidáme na čtvrtky nakrájenou řepu a uzavřeme do vyššího balíčku, necháme prostor, aby se alobal nedotýkal řepy. Pečeme do měkka, tedy asi 45 minut. Vyzkoušíme nožem, zda je řepa měkká a přendáme ji na talíř aby lehce vystydla. Mezitím si omyjeme zralé nektarinky, osušíme a rozkrojíme na osminky. Vyjmeme pecky. Rozehřejeme si vroubkovanou pánev na steak, lehce pokropíme olejem a nektarinky z obou stran ogrilujeme. Každou stranu nektarinek posypeme 1 lžící hnědého cukru, aby zkaramelizoval.

Do mísy dáme lehce vychladlou řepu, přidáme nektarinky a na kostičky nakrájený sýr feta.

Zalijeme malinovým octem, 1 lžičkou olivového oleje, přidáme špetku soli a vše lehce promícháme. Ozdobíme lístky čerstvé máty.

Můžeme přidat i semínka podle chuti, tedy sezam, lněné nebo slunečnicové semínko.