Crumble – vynikající anglický dezert. Bez mouky a s růžovou rychlenou rebarborou

with Žádné komentáře

Někdy na gastronomický svět přijde zázrak, který vděčí svému vzniku nepříznivým okolnostem. Mám zrovna na mysli opravdově anglický dezert „Crumble“. Dá se použít anglický idiom: the best of a bad job, tedy po našem: z nouze cnost. V případě tohoto skvělého dezertu, vynikajícího chutí, šťavnatostí, dostupnými ingrediencemi a hlavně jednoduchostí přípravy – to vše platí dvakrát.

Hezky popořádku

Britská společnost za 2. světové války neměla na růžích ustláno. V Paříži bouchalo šampaňské a Edith Piaf zpívala po barech své šansony tak krásně, až se tajil dech. Na druhé straně Lamanšského průlivu až tak moc veselo nebylo. Válečná mašinérie si vybírala krutou daň, potraviny byly na příděl, německé rakety ničily Londýn a Angličanky byly na chod domácností a výchovu dětí většinou samy. Ovšem držely se statečně, a ještě dokázaly z minima dostat maximum. Mám teď namysli jejich kreativitu při vaření.

Důkazem je třeba mrkvový koláč, nedávno jsem o něm psala, který byl také důsledkem přídělového systému potravin ve Velké Británii za světové války. Hospodyně se musely vyrovnat s nedostatkem cukru a mouky, ovšem děti o sladkosti připravit nechtěly a crumble byl na světě!

Co zahrada dala

Pěstování ovocných stromů, peckovin a bobulovin mělo na anglickém venkově dlouhodobou tradici. Sběr úrody jablek, švestek, hrušek, malin, ostružin, angreštu, rebarbory a ořechů nezastavila ani válka.  Vše se zavařovalo, dělaly se džemy a marmelády, ale klasické pečení koláčů a dortů bylo díky nedostupné mouce a přídělového cukru zapovězeno.

Dobrým kuchařkám bylo jasné, že cukru je ve vyzrálém ovoci dost, byť mnohdy s malinko kyselou příchutí, ale mouka se nahradit nedala a světlo světa spatřil crumble. Trocha mouky se vždycky na crumble našla.

V jednoduchosti je síla

Mám ráda jednoduché recepty na moučníky, které vás nepřipoutají na dlouhé hodiny ke kamnům a troubě a jejichž výsledný efekt dalece převyšuje jednoduchost přípravy a samotného pečení.

Vždyť na šťavnatý, chutný a rychlý crumble potřebujete jenom sezonní ovoce ze zahrady a drobenku. Také se však můžete vyřádit a popustit uzdu své fantazie a použít třeba i nejžhavější trendy zdravých potravin jako je granola, ořechy, vanilka, plátky mandlí, zdravá semínka, směsi vloček či müsli.

Crumble se podává teplý, a ještě ho můžete vylepšit a servírovat ho s vanilkovou omáčkou nebo pudinkem, horkou čokoládou nebo zalitý smetanou,  ale dokonce i s vanilkovou zmrzlinou.

Upečený se dá se jíst i za studena, takže nejde o výhradně teplý dezert, i když tak jeho velkolepá chuť vyzní nejlépe!

Jako správná hospodyňka jenom poznamenám, že nespotřebovanou drobenku můžete uložit do lednice a klidně použít na další crumle. Hotový crumble se dá i s miskou zamrazit a pak s ním už jen do trouby a máte dezert pro neočekávané příležitosti vždy po ruce.

Co nás čeká

Do přípravy se můžeme pustit v každou roční dobu. Buď máme vlastní ovoce zmražené, nebo jej zmražené koupíme, a navíc doba je tak skvělá, že drtivou většinu všeho, co bylo dříve pouze sezónní záležitostí si můžeme koupit a dopřávat během celého roku bez ohledu na roční období.

Chce to vlastně dost málo, čerstvé ovoce zbavíme jadřinců a pecek, nakrájíme na kousky, vložíme do misky, pokryjeme vrstvou drobenky, pár desítek minut pečeme v troubě a šťavnaté podáváme.

Vím, zjednodušila jsem to, k mému receptu se ještě dostaneme, ale jenom nabízím pár zkušeností.  Připravit můžeme i verzi „gluten free“, tedy bez mouky, nakonec jako takový, téměř bez mouky vznikl a my se k němu s pokorou vracíme.

A než se pustíme do vaření, ještě poznámka, můžete ho servírovat ve větší misce pro všechny a podělit se, nicméně já ho ráda také zapékám v malých miskách a servíruji přímo z trouby. Každý má to svoje jisté a dochucení a příloha je také individuální.

Konec řečí a jdeme na to

Připravila jsem si hned dva recepty, ale obecně jsou recepty díky žmolence variabilní s mnoha možnostmi. Můj základní recept je s celozrnou špaldovou moukou. Budete jí potřebovat 230 g a pak vynechejte madlovou moučku. Daleko zajímavější je pro mne recept bez mouky, tu nahradí mandlová moučka a doplníme bezlepkovými ovesnými vločkami a mandlovými plátky. Cukr používám tzv. golden caster sugar, což je cukr buď třtinový nebo řepný, světle hnědé barvy, ceněný pro svoji chuť.

Absolutně nejlepší kombinací je ovšem souznění mandlí s rychlenou červenou rebarborou, která je historicky kultovní surovinou pro Anglii. Právě tahle skromná rebarbora zachránila celou generaci Britů; její vysoký obsah vitamínů a minerálů byl tak významný, že i britská vláda její cenu za války regulovala, aby byla k dostání pro všechny.  V souvislosti s crumlem se tedy kruh uzavírá.

Crumble bez mouky s mandlovou žmolenkou

Ingredience:

600 g rebarbory a 2 hrušky nebo směs jiného ovoce (švestky, jablka…)
100 g másla
150 g světlého třtinového cukru
100 g plátků mandlí
250 g mandlové moučky
1 lžička vanilkového extraktu
3 badyány
6 lžic bezlepkových ovesných vloček nebo granoly se semínky a rozinkami

Postup:

Nejdříve si připravíme ovoce. Rebarboru omyjeme a nakrájíme na delší kousky. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kousky. Ovoce promícháme, zasypeme trochou cukru, přidáme badyán a vložíme do zapékací misky vymazané máslem. Připravíme si drobenku z másla, cukru, vanilky a mandlové moučky. Lehce do drobenky vmícháme ovesné vločky nebo granolu a směsí hojně posypeme ovoce. Nakonec posypeme plátky mandlí. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi 40 – 45 minut. Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou nebo jen polité smetanou.

A na závěr…

Kdyby vám někdo našeptával, že crumble pochází z Irska, nebo dokonce ze Švédská, tak vězte, že my si připravujeme ten nejpůvodnější, pravý a nejlepší britský tutově originální crumble!