Peperonata – pečená paprika s ricottovými chlebíčky crostoni

with Žádné komentáře

Italská kuchyně nás učí mnohému. Jeden z nejznámějších italských gastrozázraků jsou italské tradiční předkrmy – antipasto. Podle mého názoru jsou italské předkrmy, jak je a nabízejí restaurace v Itálii tradičním prvním chodem a  pro mnoho strávníků vším. Já si v Itálii už dávám větší pozor a předkrmy si vybírám jen opravdu malé a hodně lákavé. Problém s nimi je ten, že vám tak zachutnají, že se jich nemůžete nabažit, a pak to končí tak, že po předkrmech jaksi už není místo na ochutnávání dalších chodů.

Od antipasto až po dolce

Přesto anebo právě proto mají v italské kuchyni antipasto takový význam. Nakonec i ve slavných italských restauracích neméně slavného Jamieho Olivera v Británii měly předkrmy své nezastupitelné místo a byly opravdovým zážitkem nejen co do chutí, ale i servírování. Na extra dlouhých prkýnkách, která byla podepřena konzervami s nasekanými rajčaty, aby byly k strávníkovi blíž a oční vjem působil ještě silněji, se servírovalo několik druhů sýrů, salámků, parmské šunky, klobásek, ale i oliv, artyčoků v oleji, křupavých tyčinek a různých omáček a nakládané zeleniny, to vše doplněné čerstvým bílým chlebem.

Prostě samé báječné věci, jen takové mňamky, které vás uspokojí a naladí na hlavní jídlo. Předkrm je tedy klasické italské antipasto, dále pokračují primi, první chod, kdy se podávají polévky nebo pasta, dále secondo, což jsou hlavní jídla (masa nebo ryby), a contorni, tedy přílohové pokrmy, většinou je reprezentuje salát nebo zelenina, které se zpravidla servírují s hlavním jídlem a jsou jeho neméně důležitou součástí. Dále pokračují formaggi ( sýrový chod) a  na závěr tzv. dolci – dezerty.

Pepperonata dominuje přílohám

Dlouho jsem si myslela, že antipasti jsou mým favoritem, ovšem stejně lahodné mohou být i přílohy, zvláště když jde o zeleninu.  Mezi takzvané contorni, neboli přílohy, patří i pepperonata a ta si mě okamžitě získala!  Co se skrývá za názvem pepperonata?

Jde o dušené sladké papriky, ovšem ne jen tak ledajaké. Jsou zkaramelizované, se silnými chutěmi česneku, nasládlé cibule, rajčatové šťávy, vůně oregana a černých oliv – pravá chuť Itálie.

Italští kuchaři umějí tomuto pokrmu dát ještě větší důraz, vědí totiž, jak na to. Tentokrát jsem se Inspirovala báječným italským kuchařem z Los Angeles, Gino Angelinim. Tajemství jeho paprik jsem poodhalila v restauraci Mozza Nancy Silvertonové. Nejdříve se osmahnou na pánvi, nechají se zkaramelizovat, a teprve poté se dopečou v troubě. Tímto postupem je chuť peperonaty ještě intenzivnější a sladší, než si můžete u zeleniny představit, přesto ve vybalancované chuti s výraznými olivami a česnekem.

Peperonata se hodí skoro úplně ke všemu, tedy jako příloha k masu, uzeninám, ale i ke křupavým chlebíčkům s ricottou. Tohle spojení je neskutečné, chladivost a jednoduchost chutí ricotty a pikantnost pečených paprik s křupavým chlebíčky z ciabatti, nazývané crostoni ,se zaslouží o zařazení této pochoutky jako plnohodnotného pokrmu.

Na chlebíčky, jak jsem už prozradila, použijte další hvězdu italské kuchyně – ricottu. Ricotta vlastně znamená v angličitně „recooked“, tedy něco, co je ještě jednou uvařené. Je takto pojmenovaná proto, že jde vlastně o vedlejší produkt při výrobě mozzarelly. Ricotta je krémový lahodný sýr, který můžete použít třeba do plněných taštiček ravioly, ale také můžete tento sýr s konzistencí podobnou tučnému tvarohu využít jako náplň do sladkých moučníků, dortů a jiných zákusků.

V tomto receptu se ricotta pouze krásně vidličkou našlehá, aby se nadýchaná stala součástí chuťově dokonalého chlebíčku s pikantními lahodnými paprikami, tedy peperonatou.

Pusťte se do letního vaření, přinese vám jednoduché a přitom rafinované chutě italských pokrmů. Budete překvapeni, jak snadno a přitom chutně se dají připravit! Servírujte s chladivým lehkým červeným vínem, v létě se totiž červená vína mohou servírovat chlazená, jak se také děje.

Pepperonata s riccotovými chlebíčky crostini

Peperonata – pečené papriky s olivami

Ingredience:

2 velké kulaté červené papriky
2 velké kulaté žluté papriky
2 velké kulaté oranžové papriky
125 ml extra panenského olivového oleje
1 velká červená cibule
10 stroužků česneku
2 lžičky mořské soli
čerstvě namletý černý pepř
1 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce sušeného oregana
2 lžičky cukru
šálek rajčatové passaty
půl šálku vypeckovaných kvalitních černých oliv
velká hrst plocholisté petržele

Na ricottové crostoni – chlebíčky s ricottou

Ingredience:

2 ciabatty nebo jiný bílý rustikální chléb
půl šálku extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
250 g sýra ricotta
velká hrst plocholisté petržele
mořská vločková sůl
čerstvě namletý pepř

Postup:

Nejdříve si připravíme peperonatu. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Ve velké hlubší pánvi si zahřejme olej a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a krátce asi 7 minut za stálého míchání osmahneme, směs se však nesmí spálit. Přidáme na plátky nakrájené papriky, osolíme a opepříme a smažíme asi 2 minuty, dokud papriky nezačnou měknout. Přidáme rajčatovou passatu, vinný ocet, oregano a vše smícháme. Ochutnáme, případně ještě dosolíme a opepříme. Přendáme směs do větší zapékací misky, uhladíme a dáme do trouby na 10 minut. Poté vyndáme, přidáme olivy a vrátíme do trouby na dalších 30 minut. Vyndáme z trouby, necháme asi 10 minut usadit a zchladnout. Před servírováním zasypeme nasekanou plocholistou petrželí.

Mezitím si připravíme chlebíčky. Nakrájíme ciabattu na dlouhé plátky, vložíme na plech, potřeme olivovým olejem a pečeme 15 minut. Vyjmeme, potřeme stroužkem česneku. Ricottu našleháme vidličkou a namažeme na chlebíčky. Lehce osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanou petrželkou. Servírujeme s peperonatou. Ta se může podávat teplá, vlažná, ale i chladivě lahodná. V ledničce vydrží asi 3 dny, takže si ji můžete připravit dopředu, její chutě se uležením ještě zvýrazní.