Puttanesca. Mafiánské spaghetti pro celou rodinu

with Žádné komentáře

Tento recept je italsko-americký. Přišel mi totiž na mysl v restauraci v samém centru San Francisca s podivným názvem Cafe Zoetrope. V rohové, nádherně barevné budově ve stylu slavné newyorské žehličky, ale o mnoho menší a zdobnější, jsem našla spíše restaurace než “Café” a jméno Zoetrope mi bylo stále záhadou.

Vše se jako lusknutím prstu napravilo, jakmile jsem vstoupila. Restaurace byla krásná, v italském stylu a z neznámého Zoetrope se vyklubal předchůdce kinematografu, tedy jakési “kolo života”. Ocitla jsem se přímo mezi hollywoodskými hvězdami, kolem mne byly fotografie známých herců a režisérů, držících sošky Oscarů. Jsem tu tedy správně a objednávám si spaghetti puttanesca.

Vcelku jednoduché jídlo bez masa, zato plné výrazných chutí s pikantním nádechem chilli.

Italové, rodina a Kmotr

Restaurace patří slavnému režisérovi Francisu Fordu Coppolovi, držiteli osmi Oscarů. Šest z nich patří působivému zobrazení italské a italsko-americké kultury, včetně jídla.

Řeč je o filmové trilogii Kmotr. A tak kromě gangsterů a násilí vidíme i příběh italských imigrantů a hledání amerického snu. Přestože jsou v Americe, si zachovávají své sicilské kořeny tím, že vaří jídlo ze své domoviny a kulinářské tradice plynule předávají další generaci. Italská kuchyně se zde předvádí ve své hojnosti a velkorysosti se svými zvyky dělení se o chléb a servírování pokrmů uprostřed stolu, aby si každý mohl nabrat, kolik chce, ale také s pochopením, že jde o čas, kdy se všichni sejdou, relaxují, povídají si a poslouchají jeden druhého a tím přinášejí uspokojení nejen svému apetitu, ale též své duši.

Pravá Itálie v San Franciscu

Jídlo v této restauraci vybírá sám její majitel F. F. Coppola a kromě tří specialit, které jsou mezinárodní, je menu výhradně italské. V jeho filmech, zvláště ve zmíněném Kmotrovi, se italských jídel objeví nesčíslně, včetně návodů jak je připravit. Téměř snad v každé scéně Kmotra rodina Corleone sedí u stolu a jí těstoviny. Není to stereotyp, ale takhle se Italové prostě stravují – těstoviny jsou páteří italské kuchyně.

Proto jsem si je také objednala, i když se na ně čeká 20 minut, jak jste mile upozorněni předem, připravují se totiž na objednávku. Nakonec italských restaurací je mnoho, ale vybírat z jídelníčku slavného režiséra a ochutnat jihoitalskou verzi puttanesca mi přišlo jako povinnost.

Kdyby to šlo, určitě bych si dala pizzu (i calzone), tu, která je tady připravovaná podle standardů Luigino pizzerie v New Yorku, kterou v roce 1947 Francis Ford Coppola ochutnal poprvé. Opravdově autentická je v menu nabízena “The Tony Special Pizza”, tedy pizza Luigino s masovými kuličkami.

K dobrému italskému jídlu patří víno, i to je s Francisem Fordem Coppolou pevně spojeno. Vlastní totiž vinice nedaleko San Francisca ve známé vinařské oblasti Sonoma Valley. Jeho značka se jmenuje Coppola a etiketa vás nenechá na pochybách, že jde o filmového režiséra. Jsou na ní otisknuty rozfázované pohybující se obrázky ze Zoetropu, tedy jakýsi filmový pás.

Puttaneska pochází z Neapole, ale dnes už zdomácněl nejen v celé Itálii, ale i ve světě. Jde vlastně o sugo puttanesca, tedy omáčku. Přidávají se do ní kromě rajčat i ostřejší suroviny, tedy česnek, chilli, černé olivy a kapary, ale v některých oblastech Itálie i ančovičky.

A aby těch hříchů z historie nebylo málo, název pasta puttanesca prý znamená pasta prostitutek, které tento pokrm údajně vymyslely a lákaly na něj v Neapoli své zákazníky. Přitažlivost tohoto pokrmu je opravdu v chutích, udeří vás při prvním soustu a má jich, přestože jde o jídlo bez masa, nemálo. Slané olivy a kapary, osvěžující masitá rajčata, pikantní pálivé chilli papričky, dovedu si představit, že taková miska těstovin s touto kombinací dokázala nejednoho muže nalákat. Tak ať vás naláká taky, je totiž sytá, plná skvělých chutí a hned hotová! Zapomeňte na její doslovný překlad – je perfektní pro celou rodinu!

Spaghetti puttanesca

Ingredience:

3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 červená kulatá silnostěnná paprika
1 cibule
1 červená chilli paprička
5 stroužků česneku
400 g nasekaných rajčat v konzervě
mořská vločková sůl
čerstvě namletý černý pepř
1 lžička sušeného oregana
1 lžíce zelených kaparů
3 lžíce vypeckovaných černých oliv
kousek másla
hrst čerstvé plocholisté petržele
pár snítek čerstvého oregana nebo čerstvé bazalky
parmazán na strouhání
250 g spaghetti

Postup:

Nejdříve zahřejeme ve velké pánvi olej, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou chilli papričku a rychle osmahneme. Přidáme na kostky nakrájenou papriku bez semínek a krátce vše za stálého míchání restujeme. Po chvilce přidáme česnek na kostičky a ještě asi minutu osmahneme. Přidáme nakládaná rajčata, oregano, sůl a zalijeme trochou vody. Vše spojíme a dusíme za občasného míchání na mírném ohni asi 30 minut. Zatím ve slané vařící vodě uvaříme spaghetti do al dente. Slijeme vodu, avšak asi hrnek si jí ponecháme na omáčku. Okapané spaghetti vložíme na pánev, smícháme s omáčkou, přidáme kousek másla, podle potřeby přidáme asi půl hrnku zachycené vody, dále kapary, olivy a nasekanou petržel a vše promícháme. Servírujeme s lístky čerstvého oregana a zasypeme čerstvě nastrouhaným parmazánem.