Koláč bez formy – galette s borůvkami a tymiánem

with Žádné komentáře

Galette je vzdálený bratranec klasického páje i křehkého koláče. Tak to aspoň říkají Američané.

Název galette údajně pochází z normanského slova „gale“, což znamená plochý koláč a je používán ve francouzské kuchyni pro označení kulatého koláče bez formy. Mohou být klasicky otevřené anebo přikryté těstem a ozdobené jako páje.

Blízko představivosti o co jde je i francouzské slovo galet, což znamená hladký plochý oblázek. Některé zdroje uvádějí, že galettes byly historicky původní nekvašené chleby pečené tak, že se na horké kameny rozetřela hustá celozrnná obilná pasta.

Dnes však označení galette používáme pro rustikální koláče bez formy z křehkého nebo sušenkového těsta anebo těsta z chlebové mouky, jako je třeba to pizzové.

Vzhledem k anglické oblibě tzv. otevřených koláčů pečených bez formy jsem tipovala, že jde o britskou záležitost, jen název mi připadal dost francouzský. Pravda je asi někde uprostřed: Jde sice o galette, tedy otevřený koláč, který se peče jak naslano, tak nasladko, ale domovem je mu Francie, konkrétně Bretaň. Tahle severní část Francie se v římském období stala územím obývaným mnoha Anglosasy a nazývala se Malou Británií, odtud se vyvinul dnešní název Bretaň, takže nejsme zas tak daleko od pravdy.

Co Angličany na této rustikální pochoutce (dalo by se říci bez spořádaného tvaru) tak nadchlo? Především snadná příprava a velká variabilita. Takže galette si můžete dát k snídani, k obědu třeba naslano a večer tak, na co právě máte chuť. Těsto je stejné, u křehkého jen zvolíte případně sůl anebo trochu cukru, u lístkového se toto nerozlišuje, náplní a možností dochucení je nespočetné množství. Kapitolou samu pro sebe jsou galette jako pizzy.

Na tvar galette se až tak nehledí, původně to byla opravdu placka, ale pokud na ni dáte náplň, která je šťavnatá, což je především náplň ovocná, je lépe okraje přehnout a zabránit úniku té nejlepší šťávy, třeba právě z borůvek. A pokud i tak borůvková šťáva protrhne rustikální hráz těsta, jen se pousmějte a hrdě prohlašte, že právě tohle přineslo galette ten jedinečný charakter.

Náplň je tedy důležitá a možnosti jsou nepřeberné. Sezóna dozrávajícího ovoce je stále v plném proudu a vyjmenovávat všechny druhy ovoce je vlastně zbytečné, protože pak si uvědomíme, co vše nám právě probíhající sezóna nabízí a je jasné, že se vše nedá stihnout. Nejlepší bude ovoce, které je právě k dispozici, borůvky, maliny, meruňky, broskve, prostě co máte rádi a co dá zahrádka, třeba za pár týdnů sáhnete po úrodě švestek, jablek, hrušek, ořechů anebo pozdních ostružin.

Mě dokonale zlákala chuť borůvek v kombinaci s čerstvými lístky tymiánu. Inspirace pochází od Donny Hay, která miluje pečení, ale recept není přesně podle ní. K rustikálnímu koláči patří ořechy a jejich sladění s borůvkami koláči evidentně prospělo. Není podstatné, zda borůvky budou lesní anebo kanadské, oboje jsou skvělé, i když osobně dávám přednost těm lesním. Jejich sezóna však pomalu končí, i když v horských oblastech snad ště jsou.

S těstem si příliš hlavu nelámejte. Korpus lehce přehneme podle našich představ, protože křehké těsto je snadné ke zpracování i k přípravě. Ale i zde mohou být pro začátečníky úskalí. S ohledem na to, že jde o těsto z másla a mouky, vinného octa a studené vody, je nutné mít máslo absolutně chladné a vodu přidávat opravdu chlazenou ledem. Zpracování raději ponechte mixéru, kde se mouka, cukr a máslo bez dotyku ruky přemění do struktury žmolenky a vinný ocet a ledová voda vše spojí. Poté těsto posypte trochou mouky, zabalte a nechte odpočívat v ledničce. Vyválení může být také výzva, těsto by mělo mít teplotu, kdy se nebude trhat (v tom případě je moc studené), anebo se nebude lepit (když je moc teplé). Nejlepší vyzkoušené vyválení křehkého těsta je podle mé zkušenosti mezi dvěma pomoučněnými listy papíru na pečení.

A pak už vás nemůže potkat žádná pohroma, jen skvěle vypadající a skvěle chutnající borůvkový koláč s tymiánem, který máte hotový za chvilku. Žádné vymazávání formy, jenom na plechu rozprostřete papír na pečení. Koláč servírujte s osvěžujícím bílým jogurtem, zakysanou smetanou, šlehačkou anebo vanilkovou zmrzlinou. Spojení borůvek a čerstvého tymiánu je překvapivě lahodné. A pak že bylinky nefungují i ve sladkém koláči!

Borůvkový galette s čerstvým tymiánem

Ingredience:

Na těsto:

225 g hladké mouky
55 g pískového cukru
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
100 g studeného másla
2 lžíce vinného octa
60 ml ledové vody
1 lžička vanilkového extraktu

Na náplň:

400 g borůvek
40 g jemně mletých lískových ořechů
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
75 g pískového cukru
2 lžičky škrobové moučky
2 lžičky čerstvých tymiánových lístků
20 g nesoleného másla
1 vejce na potření
2 lžíce hnědého třtinového cukru

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy kuchyňského robotu si odvážíme mouku, cukr, citrónovou kůru, přidáme máslo nakrájené na kostky a rozmixujeme jako na žmolenku. Poté přidáme ocet, vodu a vanilkový extrakt a znovu rozmixujeme. Těsto přendáme na pomoučněnou plochu, utvoříme disk, zabalíme do fólie a necháme odpočinout asi 30 minut v ledničce.

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto vložíme na pomoučněný papír na pečení, zasypeme trochou mouky, zakryjeme druhým papírem na pečení a vyválíme do velkého kruhu asi 35 cm v průměru. Těsto i s papírem přendáme na velký plech. Odebereme vrchní papír a těsto naplníme mletými ořechy, okraj široký asi 5 cm ponecháme volný. Omyté borůvky, citrónovou kůru, cukr, 1 lžičku lístků tymiánu a škrobové moučky dáme do velké mísy a smícháme. Poté rozprostřeme na těsto s ořechy a začneme přehýbat okraj těsta do středu, abychom vytvořili galette. Na borůvky nakrájíme máslo. V misce lehce rozšleháme vejce, potřeme okraje a posypeme třtinovým cukrem. Vložíme do horké trouby a pečeme 10 minut, poté teplotu zmírníme na 180 °C a dopékáme dalších 40 minut do zlatova. Necháme zchladnout na plechu, ozdobíme zbylými čerstvými lístky tymiánu a servírujeme.