Chřest italsky i orientálně

with 1 komentář

Tato výrazná a chutná zelenina  je  často  vnímána jako luxusní. Chřest je také nazýván zeleninou královskou, a to nejen pro svoji pozoruhodně nevtíravou jemně lahodnou chuť, ale právě i pro svoji vysokou cenu. Dnes již není nádech luxusu aktuální, chřest stojí někdy stejně jako jiná běžná zelenina a objevuje se na pultech v jakémkoliv ročním období, dovážený převážně z Latinské Ameriky. Nepochybné však je, že chřest (ať jde o chřest bílý, zelený nebo fialový) je opravdová laskomina a čerstvé stonky chřestu by si neměl nechat ujít žádný milovník dobrého jídla.

chrest_01

Abyste si na chřestu opravdu pochutnali a ocenili jeho výjimečnou chuť, je dobré vědět, s čím chřest nejlépe vynikne. Předně se ke chřestu výborně hodí vše z mléčných produktů, takže určitě k němu patří máslo (spíše než olivový olej), sýry, nejlépe parmazán se svojí specifickou chutí, a výbornou harmonii tvoří také vejce a česnek. Nejznámější variace servírování chřestu je s holandskou nebo sýrovou omáčkou. Ovšem velmi chutné je podávat uvařený chřest pouze s máslovou strouhankou a zalitý rozpuštěným máslem, je to skvělý protiklad proti uvařeným, hladkým a klouzavým stonkům.

U chřestu více než u jakékoliv jiné zeleniny je nejdůležitější jeho čerstvost. Chřest se má správně sníst v den, kdy se sklidil, takže je nejlepší ho v období chřestové sezóny kupovat přímo od pěstitelů na farmě nebo na trzích. Při jeho přípravě se doporučuje použít vysoký hrnec se sítkem, ve kterém stonky chřestu stojí, zatímco jejich výhonky jsou vařeny v páře. Není to ale nutné, chřest bude výborný i při běžné přípravě vařením v horké vodě. Důležité je vařit chřest pouze asi dvě minuty, aby zůstal stále křehký. Obávám se, že příliš dlouhé vaření odradilo mnoho potenciálních nadšenců, když viděli chřest tmavě zelené mutantní barvy a hadí konzistence. Chřest se dá také velmi dobře krátce grilovat na těžké pánvi, obalený parmskou šunkou, nebo zapéct třeba v listovém těstě.

Opravdoví gurmáni však jedí chřest tak, jak se správně má – rukama ulamují hlavičky chřestu a namáčejí ho v másle a parmazánově-citrónovém dresinku. Vyzkoušejte, je to přesně ono!

Chřest s citrónovým a parmazánovým dresinkem

Ingredience pro 4 osoby:

30 g másla pokojové teploty
jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
4 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
česneková sůl
400 g bílého nebo zeleného chřestu
mořská sůl vločky

chrest_02

Postup:

Vodu ve větším hrnci přiveďte do varu. Mezitím smíchejte změklé máslo, citrónovou kůru a parmazán, okořeňte česnekovou solí. Chřestu ořízněte tvrdé stonky a v případě bílého chřestu lehce oloupejte, u zelených a fialových odrůd pouze zkraťte stonky. Omyjte a dejte do vařící vody na 2 minuty (bílý chřest o trochu déle) podle kvality a druhu chřestu. Opatrně, abyste neulámali špičky, vyndejte plochou naběračkou a nechte okapat. Přebytečnou vodu z vaření můžete odsát papírovým ubrouskem. Přendejte na vyhřátý talíř a ozdobte připravenou ochucenou směsí. Roztáté máslo rozprostřete na všechny stonky chřestu a nechte je v dresinku vykoupat. Jezte nejlépe rukama a podávejte s míchaným listovým salátem a čerstvým pečivem, nejlépe s  ciabattou.

Chřest orientálně

Jiným neotřelým způsobem servírování chřestu s trochou exotického nádechu je super rychlá příprava chřestu s křepelčími vajíčky. Vše se vaří pouze dvě minuty a v rámci současné vzrůstající obliby vietnamského jídla polijte chřest chilli vietnamskou omáčkou nuc cham. Pokud ji neseženete v supermarketu nebo nemáte čas zajet do Sapy, zkuste si tuhle výbornou chuťovku udělat sami nebo kupte klasickou orientální sladko pálivou sweet and chilli sauce. Ovšem opravdové tajemství tohoto jednoduchého, ale výborného jídla je v jeho přípravě. Chřest nesmí být příliš uvařený a křepelčí vajíčka nesmí být moc natvrdo. Jde o francouzsko – vietnamskou delikatesu. Tak se do toho dejte!

Zelený chřest s křepelčími vajíčky podle Luke Nguena

Ingerence pro 4 osoby:

9 křepelčích vajíček pokojové teploty, pokud jsou z lednice, nechte 30 minut temperovat
500 g zeleného chřestu
3 lžíce vietnamské rybí omáčky  Nuoc Cham

Můžete si ji sami udělat, když do hrnečku dáte 125 ml vody, 3 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce cukru a zahřejete. Krátce před varem odstavte z ohně a nechte vychladit. Nesmí se vařit. Po vychladnutí přidejte 2 stroužky rozdrceného česneku, 2 lžíce limetkové šťávy a 1 malou červenou chilli papričku.  V uzavřené skleničce v lednici vydrží až 5 dní.

chrest_05

Postup:

Dejte opatrně lžící křepelčí vajíčka do vařící vody a vařte dvě minuty. Poté zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Mezitím v horké vodě uvařte chřest přesně pouze dvě minuty. Vyndejte, osušte a ozdobte rozpůlenými vejci. Přendejte na servírovací tác a přelijte vietnamskou omáčkou!  Lahodná chuť Asie!

 

One Response

  1. […] A za chvilku se už můžeme těšit na chřest zelený, chřest italsky i orientálně. […]