Český chřest s výjimečnými chutěmi. Nejluxusnější jarní zelenina právě dozrává.

with Žádné komentáře

Chřest, nazývaný též královská zelenina, je stále pokládán za luxus na jídelním stole, ať už ho připravíte jakkoliv. Šampionem mezi světovými odrůdami chřestu je zcela oprávněně ten český!

Ochutnala jsem “ bílé zlato” z letošní úrody vyhlášené chřestové oblasti na Mělnicku, z Hostína u Vojkovic a neváhám ho označit jako mimořádně lahodný! Sezóna bílého chřestu je v plném proudu, tak si ji opravdu užijte. Inspirací pro vás může být bílý chřest s jarními smržovitými houbami – kačenkami.

Český chřest je velmi ceněný, přesto byl pokládán za “buržoazní“ přežitek

Unikátní složení půdy a klimatické podmínky se zasloužily o uznání českého chřestu ve světě. Český chřest putoval na císařský dvůr do Vídně, ale i do Německa či do Říma a byl ve světě vždy pojmem a známkou té nejvyšší kvality. Co přesně vadilo v padesátých letech minulého století komunistickému režimu, že nechal všechna pole potupně zaorat a zničil dlouhou tradici v pěstování této unikátní zeleniny, není jasné, ale zřejmě vládnoucí třída viděla v chřestu příliš noblesní zeleninu, dokonce jí vyčítali buržoazní původ. Ano, i zelenině!

V předválečném období však byl chřest běžnou, i když svojí chutí lahůdkovou zeleninou, která byla oblíbená a v sezóně běžně k dostání. I slavná Magdalena Dobromila Rettigová ve své kuchařce mluví o chřestu nadšeně a představuje klasické recepty na chřestovou polévku či chřest s máslem a strouhankou. Též slavný a světově vyhlášený prvorepublikový pražský Grand hotel Šroubek zmiňuje chřest jako lahůdku.

Nizozemci a znovuvskříšení chřestu

Nejznámější je snad podávání chřestu s holandskou omáčkou. Nejvíce chřestu se v minulosti z Čech a Moravy importovalo kromě Německa do Nizozemí, a proto se zdá logické, že v devadesátých letech se právě Holanďané zasloužili o znovuvskříšení pěstování chřestu na Mělnicku. Ten se však na český trh vůbec nedostal a byl určen pouze k vývozu a dalšímu přeprodávání do zahraničí dokonce pod holandským označením původu. Nakonec však Nizozemci na Mělnicku zkrachovali. Naštěstí se našli nadšenci, Petr Šandera a Jiří Šafář, kteří pod značkou Český chřest tuto úžasnou zeleninu zachránili. Český chřest se opět dostává na české výsluní i talíře!

Hrdost na český chřest nastupuje

Sklizeň chřestu a jeho sezóna nenechává české gurmány v klidu, konečně začínáme být na tuto úžasnou a zdravou zeleninu náležitě pyšní. A také je proč. Má totiž unikátní a velmi nevtíravě lahodnou chuť. Výhodou také je, že může být na vašem stole prakticky ihned po sklizni a svojí čerstvostí a chutí se nemůže srovnávat s jakýmkoliv jiným chřestem z dovozu. U chřestu je totiž čerstvost na prvním místě! Kupujte tedy český chřest na trzích a nebo se přímo vypravte o tomto víkendu na chřestové slavnosti do Hostína, (www.ceskychrest.cz), zde je čerstvost a sladkost zaručena! Pravé chřestování začíná!

Jak vařit bílý chřest? Jen 7- 9 minut a hlavně nerozvařit!

Bílý chřest má příjemně nasládlou chuť a dá se jíst i syrový, zvláště jeho křehké hlavičky. Při vaření se ale musí odkrojit spodní část dřevnatého konce, maximálně asi 1 cm, a celý stonek oloupat, což však není problém, zvláště když máte ostrou škrabku s dvěma čepelemi. Loupání pak jde velmi rychle a na chřestu nezbude ani kousek pevné slupky, která může být někdy nahořklá. Na rozdíl od chřestu zeleného loupání u chřestu bílého je podmínkou. A pak už stačí jen krátce uvařit a už si pochutnáváte na neotřelé chuti se sladkým podtónem. Sami si zvolte dobu varu, dle mé zkušenosti by se bílý chřest neměl vařit déle než 7-9 minut podle tloušťky výhonků.

Vařte nejlépe ve vyšším hrnci na chřest, kde vršky se vlastně dusí v páře, jsou totiž nejkřehčí, anebo použijte velký hrnec s dostatečným množstvím vody a pak chřest vařte spíše kratší dobu. Vodu osolte, ocukrujte a přidejte kousek másla. Přiveďte k varu, teprve pak by se měl vložit opatrně chřest. Chřest nabude velmi lahodné chuti a hlavně by neměl být rozvařený. Pro opravdové puristy a vyznavače těch opravdově čistých chutí je vhodné zapomenout na všechny holandské nebo sýrové omáčky a vršky chřestu jen namáčet do rozpuštěného, mírně slaného másla. Uvařené nové brambory jako příloha jsou pak už jen otázkou volby.

A za chvilku se už můžeme těšit na chřest zelený, chřest italsky i orientálně.

Chřest s jarními houbami a hladkolistou petrželkou – ideální kombinace

Vyzkoušejte kombinaci bílého chřestu a smržovitých hub, které rostou teď na jaře. Použila jsem kačenku českou (Ptychoverpa boemica), která má výrazně svisle zvrásněný klobouk. Jde o velmi dobrou houbu a prodává se stejně jako chřest na farmářských trzích. Úprava by neměla trvat dlouho, aby vynikla její chuť a vůně. Ideálně souzní s chřestem. Doplňte čerstvou hladkolistou petrželkou, která sem absolutně patří a doplní chutě spolu s čerstvě nastrouhaným parmazánem.

Podávejte s kváskovou bagetou.

Chřest s jarními houbami a hladkolistou petrželkou

Potřebujeme:

1 větší svazek bílého chřestu
1 lžička mořské soli
2 lžičky cukru
kousek másla
asi 100 g smržovitých hub, nejlépe kačenky
1 šalotka
20 g másla
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
hrst hladkolisté petrželky
1 citrón
kousek parmazánu na strouhání
1 bageta
čerstvý salát

Postup:

Nejdříve dejte do většího hrnce vařit asi 2 litry vody, do které jste přidali sůl a cukr.

Očistěte houby, odkrojte klobouky a důkladně vypláchněte. Nakrájejte na kousky. Připravte si šalotku na kostičky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte šalotku a po chvilce i houby a poduste do měkka, asi 10 minut. Osolte a opepřete.

Omyjte a oloupejte bílý chřest, dřevnaté konce stonků odkrojte. Jakmile se voda začne vařit, přidejte kousek másla, opatrně vložte chřest a nechte ho vařit jen asi 7 – 9 minut podle tloušťky stonků. Opatrně vyndejte širokou plochou naběračkou, okapejte a dejte na talíř.

Přidejte teplé podušené houby s petrželkou a ještě teplý chřest pokapejte citrónem a pár kapkami másla. Nastrouhejte kousek parmazánu a podávejte s lístky kadeřavého salátu a bagetou.