Jak přežít fotbalový šampionát? S brazilskými pochoutkami.

with Žádné komentáře

Je až s podivem, jak může svátek fotbalu, který je i přes jeho odpůrce nepřehlédnutelnou událostí letošního léta, přinést aktuální inspiraci v podobě brazilských specialit.  Když si položíte otázku, jestli víte něco o brazilské kuchyni, budete asi tápat. Někomu se možná vybaví brazilský způsob podávání grilovaných mas v pražských restauracích Brasileiro, někdo si vzpomene na zimu, kdy k nám proudí to nejlepší tropické ovoce právě z Brazílie. Ženy (asi i muži) si vybaví báječně vypadající Brazilky, které obědvají šálek silné brazilské kávy bez cukru a mléka a k tomu  čerstvě vymačkaný džus z  pomerančů, ne jinak než brazilských. Pravdou však je, že brazilská kuchyně je mnohem rozmanitější, stejně tak jako celá Brazílie.

brazilie_01

Uvítejte fotbalový šampionát  brazilskými pochoutkami!

 Když jsem se radila s mojí báječnou brazilskou kamarádkou Silvanou, jak „přežít“ fotbalový šampionát, shodly jsme se, že nejlepší bude sledovat fotbal ve společnosti dobrého brazilského jídla a pití a hlavně netrávit čas u plotny. Užívejte si  fotbalový šampionát s  brazilskými pochoutkami!

 

Drink jménem caipirinha

Asi nic necharakterizuje Brazílii lépe než perfektní caipirinha, oblíbený nápoj z drcené limetky, cukru a ledu s přidáním brazilského pokladu – destilátu z cukrové třtiny jménem cachaca. A tak si na začátek výkopu připravte do vysoké sklenice tento osvěžující nápoj. Mezitím přemýšlejte, jak připravíte brazilskou národní specialitu – bílou rybu  se zeleninou.

Národní brazilská specialita: Ryba se zeleninou v lahodném sosu (Moqueca de peixe)

Moqueca de peixe ( čti: mukeka de peše) je rychlý a výborný zapečený pokrm s plátky bílé ryby s lahodnou, lehce pikantní omáčkou, který dáte do trouby a o víc se nestaráte. Je výborný k večeři i k servírování pro hosty, tedy skvělé jídlo pro více strávníků. Je též ideální v horkém počasí, protože není tak těžký jako pokrmy z masa a hlavně se připravuje bez smetany. K lahodnému sosu dospějete přidáním špetky kurkumy a kokosového mléka. Neočekávejte žádnou nasládlou asijskou chuť, tady se jí nedočkáte, toto je perfektní způsob, jak pikantně podusit rybí filety.

 

Pro labužníky doporučuji přidat krevetky nebo i jiné mořské plody, kombinace chutí je pak dokonalá. Podává se s vařenou rýží anebo jen tak s pečenými bramborami již v nákypu a vždy s pivem. Pivo je v Brazílii velmi oblíbeným nápojem, takže skvěle doplní atmosféru fotbalového fandění.

Recept na lahodnou rybu najdete zde.

Brigadeiros – ani bonbón ani pralinka

V poločase můžete s dětmi připravit sladké překvapení nepečené kuličky s kakaem nebo kokosem s pěkným názvem brigadeiros, což v překladu znamená cosi jako brigadýr. Název vznikl jak jinak než náhodou, žena brigádního generála Eduarda Gomese,  prezidentského kandidáta z  roku 1945, podávala tyto sladké kuličky na party na podporu manželova zvolení. Hosté si pochoutku tak oblíbili, že se každý ptal: „Dali jste si už tu brigadýrovou sladkost?“ Jméno se ujalo a zůstalo v oblibě i s tímto sladkým pamlskem, který je rozšířen po celé Brazílii.

Jde o nepečené koule z kondenzovaného mléka s možností mnoha příchutí, avšak ty pravé, které nesmějí chybět na žádné oslavě, zvláště pak na brazilské svatbě, jsou jen z kakaa a z kokosu. Smícháním kuliček z tmavé čokoládové směsi a bílé kokosové symbolizuje vztah obou snoubenců a tvoří milé pruhované kousky k ochutnání. Obalte je v čokoládové rýži, strouhaném čerstvém (!) kokosu (vím, je to těžké, takže i strouhaný sušený je dobrý) anebo jen v moučkovém cukru. Brigadeiros však není ani pralinka ani bonbón, je to sladká tečka, která vám tak akorát uspokojí vaši touhu po sladkém. Dávejte si na oslavu všech gólů vašeho oblíbeného fotbalového týmu. A pokud nedají žádný, dejte si je pro útěchu – to vše vám splní brigadeiros!

Recept na sladké překvapení najdete zde.

Uvítejte fotbalový šampionát  brazilskými pochoutkami!