Květákové proměny

with Žádné komentáře

Podzimní sezóna květáku je v plném proudu. Nepropásněte ji a nakupte nejen květák klasicky bílý, ale třeba i jeho limetkově, oranžově nebo purpurově zabarvené odrůdy. Jsou totiž zdravější; jak dokazuje jejich zbarvení, obsahují protirakovinové flavonidy a v případě oranžové odrůdy i betakaroteny. Svítivě zelené jsou i odrůdy menšího romanesca, tedy malých špičatých květáků, bláznivě trčících jako Madoniny kónické podprsenky z devadesátých let. Už pohled na ně vás láká je koupit.

Zelenina roku 2014? Květák!

Květák byl prohlášen kuchařskými vědátory v USA zeleninou roku 2014 a není se čemu divit. Jeho jemná chuť a lehce změnitelná struktura předurčuje, že je čím dál oblíbenější pro svoji variabilitu, tedy využití v mnohých formách. Květák je velmi proměnlivou zeleninou, v kuchyni s ním můžete přímo čarovat. Je výborný syrový, pečený, smažený, dušený i třeba zapečený se sýrem a orientálně změněný v kari či ve formě výborné krémové polévky. V případě květáku se opravdu kreativně vyřádíte. Americké restaurace zašly až tak daleko, že celé hlavy květáku pečou na otáčivém grilu přímo nad ohněm nebo smažené květákové placičky podávají s madlovo-citrónovým pyré poprášené kakaem. Není ale nutné chodit nijak daleko, jednoduchá příprava květáku se surovinami, které jsou nám blízké, je sázkou na klasiku, pokud máme zafixováno, že květák a jeho jemná chuť se báječně pojí s máslem, smetanou, vejci, sýrem a oříšky. Nakonec i do  květákové polévky se přidává oříšek – muškátový.

Nebojte se květáku, jen ho nepřevařte

Pokud máte květák spojený s ne právě příjemným odérem nebo ostrou nepříjemnou vůní, vězte, že někde se stala chyba. Pravděpodobným důvodem všech těchto rozčarování při přípravě květáku je jeho převaření. Takže květák příliš nevařte, nezapomeňte, že ho lze jíst i syrový, a je velmi chutný. Pokud květák vaříte, potom jen lehce, pomalu a krátce a s výsledkem budete spokojeni. Pokud se rozhodnete květák jen zapéct nebo pouze lehce podusit, pak budete překvapeni jeho charakteristickou oříškově sladkou chutí.

Syrový květák jako salát nebo dip k masu

Nejdříve zkuste osvěžující květákový dip, který můžete podávat jako salát či jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu. Je také skvělý k plnění pita chleba nebo s tmavým celozrnným chlebem s uzeným lososem. A pokud si tento recept oblíbíte, bude se vás každý ptát na recept, jako se to stává mně už pěkně dlouho, až podléhám představě, že bych si měla tuto osvěžující květákovou pochoutku dát patentovat.

Květákový salát za studena

Ingredience:

1 střední květák
1 kelímek zakysané smetany nebo pevného bílého jogurtu
1 lžička dijonské hořčice
2 lžíce majonézy
1 lžička cukru
1 lžička bílého vinného octa
mořská sůl, čerstvý pepř, pár snítek čerstvého taragonu nebo rozmarýnu na ozdobu

Postup:

Květák omyjte, rozdělte na menší kusy a nastrouhejte na hrubším struhadle nebo dejte rozsekat do mixéru, ale ne příliš najemno. Smíchejte v misce všechny ingredience a promíchejte s květákem. Ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.

Květák nejen klasicky smažený

Nechme se inspirovat italskou kuchyní a zkusme květák připravit trochu jinak. Květák po římsku je již zavedenou klasikou i u nás, při níž necháme vyznít přirozeně jemnou chuť vařeného květáku, kterou podpoříme nastrouhaným sýrem, nejlépe parmazánem, popřípadě rajskou omáčkou. S květákem se však dobře pojí i kapary, olivy, ostřejší ančovičky a italské prosciutto a středomořské bylinky, jako je rozmarýn a tymián. Spojte květák s těstovinami a slaninou a naráz uspokojíte více příznivců: zeleniny, pasty a uzené slaniny.

Smažený  květák  bez strouhanky, se slaninou a těstovinami

Zkuste květák osmažit a přidat k těstovinám. Uzené chuti docílíte přidáním slaniny nebo špeku. K podpoření výraznější chuti použijte ančovičky, nebojte se jejich výraznější chuti; lehce je před použitím omyjte a osušte, přidejte chilli papričky a česnek, takže se blýsknete i před strávníky, kteří mají rádi ostřejší jídla. Z těstovin zvolte linguine, tedy ploché špagety, které neklouzají po vidličce. Uchovejte si trochu vody, ve které je budete vařit, abyste docílili dokonalé chuti tohoto jednoduchého, avšak velmi chutného pokrmu.

Linguine s květákem a slaninou

Inspirováno Arlen Jacobsovou

Ingredience:

25 g másla
2 lžíce extra olivového oleje
1 středně velký  květák
1 balíček těstovin, nejlepší jsou linguiny
6 filetů ančoviček v nálevu, omyté a nakrájené na jemno
2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na kostičky
sušené červené chilli papričky dle chuti
šálek kuřecího vývaru, může být i z extraktu nebo kostky
6 plátků anglické slaniny nebo jiného libovějšího špeku
strouhaný parmazán, mořská sůl, čerstvě namletý pepř, čerstvá plocholistá petrželka

Postup:

Uvařte těstoviny ve slané vodě dle návodu do stadia al dente. Mezitím omyjte květák a rozdělte na větší růžičky, které rozkrojte na polovinu. Na pánvi rozpusťte část másla a olivového oleje a květák osolte a osmažte do zlatova, nejdříve na ploché straně řezu a poté i otočené, celkem asi 3 minuty. Po osmažení květáku na pánvi lehce osmažte slaninu nakrájenou na kostky, ponechte na pánvi a odstavte z ohně. Na jiné pánvi rozpusťte lžíci másla a přidejte najemno nakrájené ančovičky, které jste předtím vyndali z oleje, opláchli a osušili. Přidejte na kostičky nakrájený česnek a sušené chilli papričky a vše krátce osmažte, dokud česnek nezměkne. Přidejte vývar a vařte ještě dalších asi 5 minut, dokud se tekutina nevypaří asi na polovinu. Mezitím slijte vodu z těstovin, část, jen asi půl šálku, však zachovejte. Horké a okapané těstoviny se lžící másla dejte na pánev se slaninou, promíchejte, přidejte květák a trochu šťávy s česnekem a chilli, popřípadě trochu vody z těstovin. Nastrouhejte parmazán a dochuťte čerstvým pepřem a podle potřeby i solí, ozdobte čerstvou petrželkou.

Dobrou chuť!