Omamná vůně bezinek, připravte z nich delikátní sirup a džem

with 2 komentáře

Sezóna kvetoucího bezu je krátká, nepropásněte ji! Květy bezu nazývané bezinky, stejně jako tmavé bobulovité plody zrající na podzim, ukazují, že právě začalo léto. Alespoň se to tak tvrdí v Británii, kde květy bezů ohlašují léto a s jejich plody v září léto končí. Omamnou vůni květů a jejich jemnou a delikátní chuť uchovejte v sirupu, džemu nebo želé. Je pravé potěšení bezinky zavařovat, vstřebávat jejich aroma a další měsíce si připomínat unikátní chuť této u nás tak dostupné suroviny.

Květy bezu mají unikátní aroma i chuť

Málokde byste našli tak ideální surovinu pro přípravu letních pochoutek, jako jsou snadno dostupné bezinky. Kvetou snad všude, ale těm podél silnic se vyhněte, asi nebudou nejlepší. Vlastně nestojí nic, pouze vaši námahu spojenou s výpravou za nimi a s trháním, lépe řečeno stříháním květů. Málokoho možná napadne, že navíc jde o surovinu v té nejlepší bio kvalitě, s naprosto delikátní, květnatou sladkou chutí, kterou překoná málokteré ovoce.

Použítí bezinek vydá na velký seznam

Mohlo by se zdát, že se zpracováním květů bezu jsou spojené jen tři velmi oblíbené způsoby použití: smažené v těstíčku jako kosmatice, výroba sirupu nebo šťávy, anebo zpracování v oblíbenou limonádu. Bezinkový sirup, šťávy a limonády zažívají v pravém smyslu svůj comeback! Recept na sirup z bezinkových květů je jednoduchý, připravuje se totiž za studena a není nutné ho nijak převařovat. Dá se v plastových lahvích i zmrazit!

Málokdy vás napadne, že využití bezinek je daleko rozmanitější: můžete z nich připravit delikátní džem, voňavé želé podobné medu, a koneckonců můžete bezinkami ochutit třeba domácí marshmellows.

Výtečná a ihned k použití je směs čerstvých květů bezu a sirupu, kterou zamrazíte do formiček kostek na led. Kostky pak vhodíte do připravovaných koktejlů, jako je gin s tonikem, nebo je pro ochucení přidáte do mírně perlivých minerálek či do běžné pramenité vody. Koncentrovaný sirup z bezinek lze použít k výrobě mražených granit, tedy škrábaných ovocných zmrzlin podobných sorbetům, které zaručeně přijdou vhod v parném létě.

Bezinky jsou jako stvořené ke kombinaci chutí

Voňavé bezinky lze tradičně spojovat s dalším ovocem, jako je například angrešt, jahody a rebarbora. Vzhledem k tomu, že bezinky kvetou často až do konce června, je možné tyto chuťově zajímavé kombinace s ranými odrůdami vhodného ovoce vyzkoušet. Směs sladkých a voňavých bezinek s hořkokyselou chutí angreštu vytváří zvláštní mix chutí; věřte, že se perfektně doplňují.

Džemujte, želírujte!

Pokud vás zachvátí alchymistické nálady a při výrobě džemů se pustíte do experimentování, zkuste nejdříve čistou chuť a vůni džemů a želé jen z bezinek. Citróny, stejně jako při výrobě sirupu, jsou nezbytné, pak už stačí jen cukr. Milovníci vanilky uvítají, že zvýraznění sladšího tónu se docílí ne přidáním více cukru, ale celé vanilky, tedy spíše jejích semen, a pak i vylouhováním celého zbytku vanilkového lusku. Zvláště u želé s jeho tvárnější konzistencí předpokládám, že vám tmavá nepatrná zrníčka vanilky nebudou vizuálně vadit. Chuť za to opravdu stojí.

Ostřejší chuť rebarbory je ve spojení s bezinkami hladivá, do džemu můžete přidat kousek badyánu, který také zmírní ostřejší chuť jahod a jahodový džem krásně navoní.

S jablky se bezinky kombinují výborně především pro velké množstvé jablečného pektinu, takže není nutno přidávat želírovací cukr nebo více práškového či tekutého pektinu.

Bezinkový džem –  vzpomínka na léto

Stejně jako bezinkový sirup, i džem zachytí rychle prchající vůni bezinek, která dovede být až omamná. A džemy jsou výborné nejen na bílé pečivo či toast k ranní kávě nebo čaji, ale i na tvaroh, jogurt, ricottovou pěnu nebo i zrající italský sýr peccorino. Nejvíce se však hodí nejen kvůli své jemné barvě světlého jantaru ke glazování ovocných koláčů a k ochucení šlehačky. Výborně se užijí k plnění dortů, nejlépe piškotových s jahodami, v Británii nazývaných Victoria sponge cake. Je také možné, že úžasná vůně vás zláká a vy si naberete džem lžičkou jen tak ze sklenice. I to se stává.

Macerova, macerovat, macerovat

Pro intenzivnější chuť nechte bezinky s citrónem macerovat minimálně tři dny, nejlépe dokonce pět dnů, chuť bude výraznější. Džem přípravíte rychle, což je opět další výhoda této báječné suroviny. Krátce se vaří, s přidáním želírovacího cukru stačí opravdu jen pár minut. Bez pektinu se tentokrát neobejdete, bezinky prostě samy na ztuhnutí nestačí. Pokud chcete, aby džem zůstal delikátní a jemný, vařte ho co nejkratší dobu a po vychladnutí uchovávejte v ledničce. Pro lepší konzervaci ho můžete ještě zavařovat v horké lázni, ale tím se změní barva i chuť, což je tak trochu škoda. Tento džem je lehký, jemný a delikátní, a tak s ním také zacházejme. Stejně déle než do Vánoc nevydrží, jeho životnost je krátká, jen se po něm zapráší!

Bezinkový džem

Ingredience:

30 větších bezinkových květů
3 litry studené vody
5 citrónů
1,5  kg (3 balíčky) želírovacího cukru 3+1
(nebo krystalový cukr a pektin v odpovídajícím množství)
1 vanilkový lusk

Postup:

Květy bezu trhejte plně otevřené, rozkvetlé.  Při sběru pokud možno nesetřepte z květů pyl, ten je zárukou té nejintenzivnější vůně. Natrhané květy nechte po sběru asi hodinu volně ležet, abyste dovolili případným nezvaným broučkům vylézt nebo květy jen zkontrolujte a broučky odstraňte. Poté odstříhejte stonky a květy vložte do většího hrnce se třemi litry studené vody. Přidejte šťávu z citrónů, vymačkané citróny rozkrojte na půlky a ponořte do vody ke květům.

 

Nechte macerovat alespoň 3 dny. Poté přes sítko přeceďte a pokud chcete být velmi precizní, vymačkejte přes mušelín do kastrolu.I bez mušelínu má však džem krásně světlou barvu. Pokud přidáváte vanilku, rozkrojte podélně vanilkový lusk a nožem seškrabejte vanilková semínka do šťávy. Můžete přidat i celý zbytek lusku. Přidejte želírovací cukr a přiveďte k varu. Povařte minimálně 5 minut podle návodu. Vyzkoušejte na malém talířku, který jste předtím na chvilku dali do mrazáku, zda džem po vychladnutí ztuhne. Pokud ne, ještě chvilku povařte. Plňte do horkých sterilizovaných sklenic a jen tak pro osvěžení vzhledu přidejte pár kvítků, které jste zachytili v sítku a uzavřete. Pokud chcete intenzivnější chuť vanilky, přidejte do skelnic i celý vanilkový lusk. Nechte vystydnout, popište a uložte do chladu, nejlépe do lednice.

 

2 Responses

  1. Homepage
    |

    … [Trackback]

    […] Informations on that Topic: tastejourney.cz/2015/05/omamna-vune-bezinek-pripravte-z-nich-delikatni-sirup-a-dzem/ […]

  2. […] přesto nám může přinést velký užitek. Celkem bez velké námahy si můžeme připravit delikátní sirup, který zažívá opravdový comeback  a potravinářské firmy se předhánějí, která prorazí […]