Mixované nápoje z čerstvého ovoce a zeleniny. Opravdově chutné smoothies

with Žádné komentáře

Nastává čas podzimu, kdy nám příroda naděluje vše, o co jsme jí na jaře požádali. Dozrává ovoce a zelenina, ořechy a my máme plné bedny jablek, hrušek, dýní a kořenové zeleniny, brambor a krabičky plné semínek. Toto podzimní období patří k mým nejoblíbenějším, vše je nádherně čerstvé a tak rychle chceme si užít toho nejlepšího ze všech právě uzrálých pokladů. Napěchujte vše dobré do smoothies!

Nejrychlejší způsob jak dostat do svého těla co nejvíce nutričně bohatých látek z ovoce a zeleniny je si jednoduše je všechny rozmixovat. Získáte tak sympatický nápoj, smoothie, který bude doslova nabitý vitamíny, minerálními látkami a antioxidanty, takže jen vašemu tělu prospěje. Asi není podstatné, jestli si dáváte zdravá smoothie proto, že potřebujete okamžitou vzpruhu v podobě čerstvé dávky vitamínů anebo proto, abyste se zasytili při svém dietním programu, když potřebujete shodit nějaké to kilo navíc. Nejsem právě velkým zastáncem detoxikačních kůr, myslím, že pokud je tělo zdravé, detoxikace organismu probíhá tak jako tak a pokud jde o způsob úplné změny a detoxikace organismu raději vsázím na půstové programy a zeleninové a ovocné smoothie je velmi efektivní, ale i příjemnou cestou v období, kdy omezíme jídlo. Výrazně nám při zvýšení nutriční hodnoty a zdravotních benefitů pomohou bylinky, které zlepšují trávení a na to jak jsou víceméně malým doplněním smoothie udělají tu nejlepší práci a tak na ně nemůžeme zapomenout.

Smoothie především musí chutnat!

Začněte s přípravou smoothies, které vám budou chutnat! Není nic otravnějšího, než si dávat něco, co nemáte rádi. Jednoduše si i tento nápoj užívejte a berte jej jako lahodou výměnu jednoho jídla, které si běžně dáváte v průběhu dne.

Abych získala co nejvíce minerálních látek, použiji kapustu kadeřávek, největšího hrdinu tohoto smoothie. Odrůda kadeřávku nazývaná cavolo nero (černá kapusta) je doslova napěchovaná vitamíny, minerály, zejména železem a vápníkem. Doplním jablky, banánem a okurkou s koprem.

Připravuji vždy dávku pro 2 sklenice, smoothie se dá dobře uchovat v ledničce a buď jen zamíchat, nebo zpátky trochu načechrat a provzdušnit mixérem.

Pro smoothie nepoužívám mléko ani cukr.  Mixuji zeleninu, která má nejvíce výživných látek a kombinuji s ovocem, tak aby smoothie bylo lahodné.  Pro lepší chuť i strukturu přidávám někdy banán. Tak se do podzimní kůry nabité vitamíny a minerály se mnou pusťte!

Začínám s koprem, okurkou, jablkem a kadeřávkem

Kopr je velmi tradiční příjemně voňavá bylinka, která podpoří sladkou chuť smoothie. Působí osvěžující chutí citrusů a anýzu. A tak než si uchováte extrémně lehká sušená semínka, chutnající jako kmín, která lze použít do pomalu dušených pokrmů, ale i na výrobu vlastní vody po holení (dobrý tip na vánoční dárek), použijte peříčkově nadýchanou nať do smoothie. S koprem do smoothie se musí opatrně, ale zde 1/4 malého šálku natě je přesně tak akorát!

Zelené smoothie s okurkou, jablkem kadeřávkem a koprem

Ingredience:

10 cm salátové okurky
3 malá jablíčka
2 velké listy kadeřávku
1 stonek řapíkatého celeru
1/4 šálku kopru
1/2 většího banánu
1/4 šálku čerstvého ananasu

Postup:

Jablka neloupeme, jen odstraníme jadřince a rozkrojíme je na čtvrtky. Okurku oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Čerstvý ananas nakrájíme na kousky. Všechny ingredience rozmixujeme a ozdobíme snítkami kopru a plátkem jablka.