Ohromně výživný kadeřávek s lahodnou chutí překonává všechny rekordy

with 2 komentáře

Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta je poslední roky překvapením nejen v gastronomii, ale zejmé-na ve zdravé výživě. V obsahu nutričních hodnot, minerálních látek i vitamínů je absolutní jednič-kou. Šarm a benefity kadeřávku nelze poznat na první pohled, jsou schované za kudrnatými tmavě zelenými listy, které mají mimořádně lahodnou chuť a všestranné použití

Více železa než steak, více vápníku než mléko a 17krát více vitamínu C než mrkev

Čím mohla tato na první pohled skromně vypadající zimní listová kapusta v poslední době tak zau-jmout? Především tím, že mimo své lahodné chuti obsahuje více železa než steak, více vápníku než mléko a především má nejvyšší obsah vitamínu K ze všech jiných listových zelenin. Kadeřávek však především překonává rekordy svojí koncentrací karotenu (vitamínu A), luteinu, kterého má 76 mg/kg, zatímco brokolice jen 17 mg/kg, folátů (forma kyseliny panthothenové) a vitamínu C, kterého má 17krát více než mrkev. Mimo jiné obsahuje všechny vitamíny řady B, obzvláště dispo-nuje vysokými hodnotami biotinu. Je také plný vlákniny a dalších minerálních látek a není třeba asi připomínat, že je prakticky bez kalorií. Svojí unikátní kombinací flavonidů (obsahuje jich 45 druhů) a antioxidantů prokazatelně působí protirakovinově, protizánětlivě a skvěle restartuje a detoxikuje organismus. A tak nejen lidé trpící vysokým tlakem, revmatickou artritidou, cevními onemocněními, vysokým tlakem, cukrovkou či těhotné ženy by měli obrátit pozornost ke kadeřávku.

Kadeřávek je tím nejlepším, co můžete dopřát vašemu zažívacímu systému

K nesmírné oblibě kadeřávku v posledních letech nepochybně pomohly i celebrity. Jejich výživoví poradci přesně vědí, co právě letí, a tak doporučovali kadeřávek jako lék. S jeho lahodnou chutí asi přemlouvání všech, kteří chtějí být v nejlepší formě, nebylo velké. A tak se hollywoodské hvězdy jako třeba Gwyneth Paltrowová netají tím, že denně jedí kadeřávek, ať už ve formě rozmixovaného nápoje, salátu, přílohy nebo třeba kadeřávkových chipsů. S kadeřávkem se totiž doslova projíte ke kráse. Herec Kevin Bacon lakonicky poznamenává, že den bez kadeřávku je jako den bez slunce.

Labužníci sklízejí po prvních mrazících

Možná si myslíte, že nějaká kadeřavá kapusta, kterou máte na zahrádce už léta, vás nemůže pře-kvapit. Především to není běžná kapusta, jak ji známe, která má typické hlávky a ostřejší chuť, ale je to královna mezi kapustami už jen tím, že chutná příjemně kysele s lehce hořkým podtónem a sladkou příchutí, a také tím, že roste na vyšších stoncích a listy otrháváte postupně podle potřeby. A jako více zimních zelenin dozrává i kadeřávek do své lahodné chuti v chladnějších podmínkách. Čím více chladu, ale i slunce kadeřávku dopřejete, tím budou jeho listy sladší a jemnější chuti. Samozřejmě přílišné mrazy kadeřavé kapustě nepřejí, nicméně dobře zazimovaný kadeřávek mů-žete sklízet celou zimu a až do března máte zajištěný čerstvý přísun těch nejvýživnějších látek, které tělu významně prospívají.

Italský miláček – Dinosauří kadeřávek neboli Cavolo Nero

Mezi kadeřávkem jsou i takové odrůdy, které se nebojím označit slovem italský miláček. Je jím odrůda s jemnějším aroma, tzv. Toskánský palmový kadeřávek s velmi tmavě modrozelenými a užšími listy, někdy až téměř černými. Tuto po staletí známou odrůdu doporučoval už císař Nero svým vojákům, neboť údajně podporovala jejich chrabrost. Zřejmě již tenkrát bylo známo, že po-skytuje organismu totální vzpruhu. Krása této odrůdy trochu zápasí s chutí, vzhled této černé ka-pusty je v pozdním podzimu a zimě velmi ceněnou okrasou zahrady, takže zásada velí nesklízet, avšak Cavolo Nero je méně mrazuvzdorná než běžné odrůdy, a tak by měla být sklizena co nejdří-ve. Její listy jsou jako bubliny připomínající kůži prastarého ještěra a ne nadarmo je pro svůj vzhled také nazývána dinosauřím kadeřávkem.

Kadeřávek moc nevařte, dejte si ho raději syrový

Jedno z pravidel v kuchyni zní: ne příliš dlouho vařit, spíše blanžírovat, tedy ve vodě povařit krátce a pak zchladit, nebo jen spařit vařící vodou. Krátká doba přípravy totiž zaručuje zachování všech vitamínů a minerálních látek. U kadeřávku je pozoruhodné, že se prakticky nerozvaří, avšak při delším vaření ztratí barvu a nebude již vypadat lákavě a chuť také utrpí. Běžný čas vaření se po-hybuje mezi 4 až 9 minutami. Kadeřávek se velmi často podává jako salát, tedy za syrova, předtím je však dobré jeho listům dopřát masáž hrubší solí, popřípadě je pokapat citrónovu šťávou a nechat 5 minut odležet. Zvláště mladé listy kadeřávku a černé odrůdy jsou jako stvořené pro přípravu salátů. Ale pozor, pokud chcete vyzkoušet tuto zeleninu za syrova, raději nekousejte do košťálů a příliš tvrdých listů, asi by vás to na delší dobu odradilo. Některé druhy kadeřávku jsou na dotyk nádherně hedvábné, a pokud jsou čerstvé, víte, že z nich připravíte lahodný pokrm. Kadeřávek také dlouho neskladujte, sice mu svědčí být v chladu, delší uchovávání v lednici více než 5 dnů ale vede spíš k opačnému efektu – zhořkne. Nejlepší je přímo ze zahrady nebo z farmářských trhů.

Rozmanité použití

Kadeřávek překvapivě výrazně zlepší chuť připravovaných pokrmů, takže není jen přílohovou ze-leninou, jak je nejčastěji používán, ale je zejména skvělým přídavkem k těstovinám, (vyzkoušejte třeba pikantní špagety s kadeřávkem http://www.tastejourney.cz/2013/11/pikantni-spagety-s-kaderavkem-a-parmazanem/), do polévek, rizot a zapečených mas. Ideálně ladí se zapečenou máslovou dýní, červenou řepou anebo se všemi druhy luštěnin.
Pokud chcete co nejlépe využít všech výživových předností této na pohled skromné zeleniny, ne-váhejte ho přidat do doma vyrobených nápojů a džusů, opět vás překvapí příjemná neutrální chuť po rozmixování.

Začněte si konečně na kadeřávku pochutnávat!

Pokud se nechcete v nadcházejícím zimním období vzdát salátů, nemusíte. Ochutnejte salát z kadeřávku s teplou zálivkou a krutony. Použijte ostřejší dressing podobný jako při přípravě salátu caesar a pohrajte si i s krutony. Kombinace olivového oleje, česneku, ančoviček a kadeřávku je totiž neodolatelná!

Salát z čerstvého kadeřávku

Ingredience: pro 4 osoby

asi 10 větších listů tmavého kadeřávku Cavolo Nero nebo jiný mladý kadeřávek
2 větší plátky světlejšího chleba nejlépe kváskového nebo malá ciabatta
půl středního šálku extra panenského olivového oleje a další 2 lžíce na krutony
1 lžička sušených chilli papriček
2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
2 vejce, resp. jen žloutky
4 plátky ančoviček v oleji, okapané a najemno nakrájené a utřené do pasty
1 lžíce citrónové šťávy
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
parmazán

Postup:

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C. Nakrájíme 2 větší plátky světlého chleba nebo ciabatty na větší kostky. V misce si připravíme olivový olej s chilli papričkami, krutony v oleji namočíme a promícháme, aby nasákly olejem. Na menší plech rozprostřeme papír na pečení, rozprostřeme na něj krutony a dáme do trouby asi na 7-10 minut opéct, v polovině pečení krutony obrátíme.

Mezitím omyjeme a osušíme kadeřávek, poté postupně trháme listy kadeřávku od stonku a dále natrháme na menší kousky, ale ne příliš malé. Vezmeme trochu hrubé soli a listy promasírujeme. Sůl částečně vysypeme, neboť ančovičky vše “dosolí “, a listy přendáme do větší mísy.

Nyní si připravíme dresing. Nejdříve si uvaříme dvě celá vejce na hniličku. Do hlubší misky vlijeme půl šálku oleje a dáme do mikrovlné trouby na 1 minutu zahřát. Olej musí být teplý, nesmí se však vařit. Do zahřátého oleje přidáme oloupané a rozdrcené 2 stroužky česneku a najemno utřené ančovičky. Oloupeme vajíčka, vyndáme teplé žloutky a přidáme je do olivového oleje. Postupně kapeme citrónovou šťávu, zatímco vše šleháme do hladka. Ještě teplý dressing přidáme do mísy s kadeřávkem, promícháme a přidáme krutony. Podáváme ihned s parmezánovými hoblinami nebo nastrouhaným parmazánem a čerstvě namletým pepřem. Lahodná kombinace chutí vás překvapí!

 

2 Responses

  1. […] nejvíce minerálních látek, použiji kapustu kadeřávek, největšího hrdinu tohoto smoothie. Odrůda kadeřávku nazývaná cavolo nero (černá kapusta) je doslova napěchovaná vitamíny, min… Doplním jablky, banánem a okurkou s […]

  2. […] Exkluzivní odrůdou je tzv. palmový nebo také dinosauří kadeřávek, jménem Cavolo Nero. Pochází z Toskánska, ale dnes ho pěstují všude jinde a například v Británii je velmi rozšířen. Je naprosto lahodný, má krásné listy pokryté bublinami jako je kůže prastarých ještěrů a proto také jeho název brontosauří kadeřávek. Název Nero je odvozen od legendy, že císař Nero jej doporučoval svým vojákům,  údajně podporoval chrabrost, tedy hlavně poskytoval organismu totální vzpruhu. Je tmavší, ale o to lahodnější, zvláště syrový. […]