Matcha čaj – zářivě zelený prášek i do chlebíčku s čokoládou

with 1 komentář

Matcha čaj je nádherně zelený, na jemno namletý druh zeleného práškového čaje, který je unikátní nejen svým způsobem pěstování a zpracování, ale i svojí chutí a působením na lidské zdraví.

V Číně a v Japonsku je pití čaje tradičně spojeno s obřadem podávání čaje, který má svá pevná pravidla, jejichž dodržování vyjadřuje úctu k těm, jimž se čaj podává, i k samotnému nápoji. Pro svoji zářivě zelenou barvu a jemnou pudrovou strukturu se tento čaj často používá k ochucení zmrzlin, těstovin, piškotových a třených těst, krémů a medů a můžou se jím ozvláštnit jogurty, koktejly, i smothie. V Japonsku se matcha prášek přidává do oblíbených a známých rýžových zákusků a bonbónů. Není však lepšího způsobu než si vychutnat chlebíček s matcha a čokoládou, se kterou si chuťově velmi rozumí. Nicméně není od věci začít šálkem matcha čaje.

Přípravu matcha čaje si vychutnejte. Vyvarujte se vařící vody a šlehejte

Matcha čaj znamená doslovně práškový čaj. Jeho příprava není tak jednoduchá, jako když hodíte do hrnku čajový sáček a zalijete ho vroucí vodou. Přípravu matcha čaje si vychutnejte, berte ji jako součást tradičního rituálu, prášek obřadně rozmíchejte s vodou a našlehejte. K tomu slouží speciální bambusové šlehátko, které se nazývá chasen. Pro opravdové fajnšmekry je nutné ještě použít sítko, aby se do misky nedostaly žádné hrudky, a bambusovou lžičku na odměření prášku. Potom už jenom potřebujete misku a vodu. A samozřejmě ten nejlepší matcha čajový prášek.

Nejdříve se čajový prášek odměří, stačí jedna malá lžička na šálek, a přes sítko se prosije do misky. Zalije se trochou teplé vody, tedy nikdy ne vařící vodou, je lepší nechat ji v šálku asi minutu odstát a zchladnout, jinak by se mohlo stát, že čaj zhořkne. Bambusovým šlehátkem se čaj vyšlehá do hladka, a to pohybem opisujícím písmeno W nebo M. Míchá se až do okamžiku, kdy se začnou tvořit jemné bublinky a čaj získá zářivě zelenou barvu místo své původní nefritově temně zelené. Poté se čaj nalije do malého šálku a usrkává se či jen se obřadně pije. Dodatečně do něj můžete přidávat horká voda, jako když ředíte espresso.

Čaj se má pít právě v jeho vrcholné kráse, kdy je zářivě zelený, po chvilce totiž barvu změní, jakmile se prášek opět začne usazovat na dno šálku.

Pro silnější verzi matcha čaje se přidávají až 3 lžičky speciálního silnějšího čaje a méně vody, pak se míchá pouze pomalejšími kruhovými pohyby do hladka, ale ne do bublinek, a poté se přelije do menších šálků. Tato koncentrovaná verze je hustší, asi jako tekutý med, a má sytě tmavě zelenou barvu jadeitu.

Trocha dávné historie práškového čaje

Matcha čaj sahá do čínské a japonské historie velmi hluboko, dokonce až k sedmému století našeho letopočtu, kdy se poprvé objevil způsob zpracování čajových lístků do podoby prášků, později se po jejich upražení tvaroval jako cihličky. Způsob přípravy práškového čaje šleháním s vodou byl velice oblíben již okolo roku 960 a je velmi úzce spojen s Chan a Zen budhismem, kdy se čaje podávané v budhistických klášterech staly součástí rituálů, kdy pomáhaly při meditaci.

Teprve roku 1191 byl matcha čaj představen v Japonsku budhistickým mnichem jménem Eisai, který sem přinesl tradici pití zeleného čaje z Číny a roku 1214 napsal pojednání O léčbě pití zeleného čaje. Paradoxně byl na čas v Číně matcha čaj pozapomenut, nyní je však díky své síle znovu vzkřísen a oblíben snad po celém světě. Japonsko své tradici pití matcha čaje zůstalo po celá staletí věrné. Stalo se symbolem Zen budhismu a od čtrnáctého až po sedmnácté století se čaj pil prakticky ve všech vrstvách společnosti. Matcha čaj je neodmyslitelně spojený s obřadem podávání čaje, tedy čajovou etiketou, která je odrazem krásy, filosofie, úcty a rituálního zklidnění těla i duše.

Je dnes již kultovní čaj opravdu takovým zázrakem?

Matcha čaj se velmi často nazývá superpotravinou. Nepochybné je, že celý způsob jeho pěstování a zpracování je unikátní, do rostliny se prokazatelně koncentrují všechny výživné látky. Tento práškový čaj je přímo napěchovaný neuvěřitelným množstvím katechinů a jiných zdraví prospěšných látek. To, co se dostane do našeho těla, je vlastně celý čajový lístek včetně jeho výživných nutričních látek, z běžného čaje se totiž vylouhuje jen část zdravých látek, zbytek zůstane uzamčena v listech. Tvrdí se, že práškový matcha čaj má 137x více antioxidantů než běžný zelený čaj, proto se srovnává, že jeden šálek matcha čaje je ekvivalentem 10 šálků čaje zeleného.

Moderní věda potvrdila účinek staleté tradice

Přítomné významné látky v matcha čaji jsou katechiny, zejména tzv. EGCg (epigallocatechingallate), mají protirakovinové účinky, ale  zajímavé je působení aminokyselin a vzácné látky  L-Theaninu, kdy tělu na jednu stranu dodává energii, pomáhá detoxikaci a spalování kalorií, a na druhou stranu zklidňuje. Je to tím, že pomáhá dosáhnout čisté mysli bez vedlejších účinků kofeinu, tedy nervních energií přítomných v kávě.

Každodenní pití matcha čaje tedy podporuje zotavení a zachování vnitřní rovnováhy a pocitu pohody.  O zdravotních benefitech matcha čaje pochybuje málokdo, jednoduše má svoji sílu, protože je koncentrací všeho nejlepšího ze zeleného čaje. Je ideálním čajem k rannímu probuzení i povzbuzení během dne.

I způsob pěstování matcha čaje je zahalen tajemstvím

Příprava na sklizeň čaje probíhá asi tři týdny před vlastním sběrem. Čajovníky jsou zastíněny, aby byly ochráněny před přímým sluncem. Tím se sice zpomalí jejich růst, ale současně se stimuluje zvýšení přítomnosti chlorofylu a aminokyselin, speciálně theaninu v lístkách. Čajové lístky získají hlubší, tmavší zelenou barvu, díky které je čaj tak specifický. Sbírají se ručně a zásadně pouze ty nejjemnější mladé lístky, které se nechají volně uschnout, některé se předtím rolují jako běžný čaj a vznikne tzv. jade tea( jadeitový čaj). Lístky při volném sušení sice také sami srolují, přesto se pak odstraní jejich žilkování a stonky a vznikne zářivě zelený matcha čaj, který se na jemno rozemele.

Velmi jemný, sametový prášek je jako pudr. Vzhledem k tomu, že neexistuje jednotná kvalifikace standardu matcha čaje, je vhodné se řídit i podle čajů doporučovaných jednotlivými čajovými mistry a také se dívat po bio kvalitě. Pravdou však zůstává, že ty nejlepší matcha čaje jsou pod přísnou kontrolou svých pěstitelů a jejich pěstování a příprava je často zahalena tajemstvím.

Matcha čaj k ochucení a oživení nápojů a dezertů

Chuť matcha čaje je velmi specifická. Vychutnat si šálek matcha čaje je opravdu osobní záležitost. Jeho chuť se však výrazně dobře projeví i nápojích, jako je matcha laté nebo matcha milkshake. Výborný je ve zmrzlině a zcela běžný je ve sladkých zákuscích. A tak si vychutnejte třený chlebíček s matcha čajem s kousky čokolády. Neodolatelná kombinace!

Chlebíček s matcha čajem, hořkou a bílou čokoládou

Potřebujeme:

3 vejce velikosti L
200 g hladké mouky
200 g pískového cukru
200 g másla
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce matcha čaje
100 g kousků tmavé a bílé čokolády
kousek másla na vymazání formy
podlouhlá forma o velikosti 30 x 12 cm

Postup:

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 170 °C. Vymažeme podlouhlou formu na biskupský chlebíček máslem a vysypeme hrubou moukou. V mixéru vyšleháme změklé máslo a cukr asi 5 minut. Poté postupně přidáváme vejce, potom snížíme rychlost a postupně lžící vkládáme sypkou, dobře promíchanou směs mouky, prášku do pečiva a matcha čaje. Tmavou a bílou čokoládu ostrým nožem nakrájíme na kostičky a vmícháme do těsta. Těsto přendáme do formy a pečeme 40 minut. Po upečení necháme vystydnout a krájíme na plátky. Pocukrujeme.

 

One Response

  1. […] trochu obsahuje matcha čaj. Nemluvě o rituálu při přípravě, podávání a o ochutnávání matcha čaj, které stojí za to si […]