Jemná a tajemná zmrzlina z matcha čaje. Rafinovaná chuť Japonska

with Žádné komentáře

Zmrzlina ze zeleného čaje, někdy také nazývaná zmrzlina z matcha čaje, je luxusní pochoutkou pocházející z Japonska. Luxusní je proto, že hlavní příchutí a přísadou je zářivě zelený pudrový prášek čaje matcha, který je unikátní způsobem pěstování i zpracování. Luxusními bychom mohli nazvat i účinky matcha čaje, jenž je silným antioxidantem, stimulátorem a má protirakovinové účinky. Výjimečný je především kvůli obsahu látky L-Theaninu, která na jednu stranu dodá tělu energii a na druhou stranu tělo zklidní, tedy pomáhá dosáhnout čisté mysli bez vedlejších účinků kofeinu přítomného v kávě. A nesmíme zapomenout na chuť zmrzliny: není příliš smetanová ani sladká, má však dosti výraznou chuť matcha čaje s téměř nahořklým nádechem. A o tom to právě je!

Co jste ochutnali dříve, matcha čaj, nebo matcha zmrzlinu?

U každého z vás může být odpověď různá, avšak překvapivé je, že k matcha čaji se často dostanete až poté, co ochutnáte nějaké jiné pochoutky s jeho příchutí. Stejné to bylo i se mnou. Matcha zmrzlina mě nadchla v autentické japonské restauraci v Praze a bylo jasné, že tento pudrový prášek nastartuje oblibu až závislost na všem, co jen trochu obsahuje matcha čaj. Nemluvě o rituálu při přípravě, podávání a o ochutnávání matcha čaj, které stojí za to si užít.

Ovšem abychom mohli nazvat tuto zmrzlinu opravdu domácí, musíme mít jistotu, že při její přípravě použijeme ten pravý prášek matcha čaje. Rozhodně nejde pouze o příchuť běžného zeleného čaje, který pijete doma nebo v asijské restauraci. Bez čistého matcha čaje tuhle luxusní pochoutku nevyrobíte!

Unikátní chuť, hladká, sametová až s nahořklým tónem

Ve zmrzlině se matcha prášek chová báječně, jako by k ní patřil od počátku. Smetana a mléko zjemní chuť, pro někoho totiž samotný matcha čaj může být velmi osobní záležitostí a to i pro opravdové vyznavače čajových dýchánků. Matcha čaj v doporučeném dávkování a při správné přípravě může mít opravdu specificky silné chutě, což je právě i důvodem, proč má stále více příznivců. Přesto doporučuji: jakmile budete mít možnost, ochutnejte matcha zmrzlinu, je lahodná, zvláště ta domácí.

V Japonsku se do matcha zmrzliny zbláznili až v devadesátých letech

Zajímavá je i historie výroby zmrzliny z matcha čaje. Není totiž přesně jasné, jak matcha zmrzlina vznikla. Pouze je potvrzeno, že zmrzlina z pravého matcha čaje ve tvaru japonské hory Fudži se podávala na večeři královské rodiny dynastie Meiji, tedy v období let 1868 až 1920.

V některých oblastech Japonska se zmrzlina z prášku matcha čaje podávala již dříve, nikdy však nebyla běžně k dostání v prodejní síti.

Největším paradoxem byla situace v devadesátýh letech, kdy se zelená matcha zmrzlina objevila v Japonsku pod sloganem “Ryzí zmrzlina japonského stylu z Kalifornie”, propagovaná výrobcem Maeda-en z Kalifornie. Vlastníkem firmy byl sice Japonec jménem Taku Maeda, který se do Spojených států odstěhoval v roce 1984, ale důvodem byla skutečnost, že se k její výrobě používalo místní mléko. Do Japonska se začala dovážet ve velkém množství, protože se stala mezi Japonci opravdovým trhákem. Teprve tehdy japonští výrobci zmrzliny usoudili, že je nutné matcha zmrzlinu zařadit mezi vanilkové, jahodové a čokoládové, tedy ty nejběžnější  příchutě. Okamžitě následovaly další firmy, třeba Häagen Dazs, která mohla vzápětí konstatovat, že se v Japonsku stala zelená zmrzlina nejžádanějším artiklem. Nutno však poznamenat, že ledové tříště ze zeleného čaje byly v Japonsku známé daleko dříve, avšak běžné rozšíření této smetanové luxusní pochoutky přišlo později.

O oblibu matcha zmrzliny se zasloužily také japonské restaurace

S oblibou nových japonských restaurací a sushi barů ve světě, zvláště ve Spojených státech, také vzrostla spotřeba nabízené zmrzliny s příchutí zeleného matcha čaje. Nyní je opravdovou stálicí na všech sladkých menu japonských restaurací. Zrodil se tedy nový dezert, který by se dal charakterizovat sloganem East meet West, vyjadřujícím zájem a vliv asijských chutí na západní gastronomii. Také president Barack Obama při slavnostní večeři během své oficiální návštěvy v Japonsku v roce 2009 vyjádřil japonskému premiérovi Yukio Hatoyamaovi poděkování za to, že byla podávána matcha zmrzlina, která mu velmi chutnala. Tvrdí se, že prodej a obliba této zmrzliny po jeho vyjádření, jak jinak, velmi stoupla.

Vyzkoušejte, zda vás matcha zmzlina osvěží i duševně

Matcha čaj má velmi výrazné povzbuzující účinky, a tak si tuto zmrzlinu můžete dát bez jakýchkoliv výčitek. Osvěží vás, ale zároveň i povzbudí a vaše tělo navíc získá ceněný katechin, látku, kterou je matcha čaj doslova napěchovaný. Tak už nečekejte a vyrábějte si vlastní matcha zmrzlinu. Matcha čaj kupujte vždy jen té nejlepší kvality, má jasně zářivou barvu a je bez jakýchkoliv přísad či příměsí. Sáhněte po čaji pouze z Japonska, všechny ostatní náhražky a přísady jsou nepřípustné, pak již nejde o čaj s označením matcha. A jaké množství použít do zmrzliny? Vyzkoušela jsem 2 lžíce, což velmi silně ovlivnilo chuť zmrzliny, takže je to dávka spíše pro opravdové puristy. Pro příjemnou příchuť postačí 1 lžíce prášku, v tomto množství se chuť čaje ideálně spojí s ostatními surovinami. Unikátní zmrzlinu si opravdu vychutnejte!

Domácí zmrzlina z matcha čaje

Ingredience:

200 ml smetany ke šlehání (33%)
100 ml polotučného mléka
75 g pískového cukru
2 žloutky
1 – 2 lžíce pudrového matcha čaje

Postup:

Nejdříve v mixéru vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. V malém kastrůlku na mírném ohni zahřejte mléko, těsně před vznikem bublinek stáhněte z ohně, nesmí se vařit. Teplé mléko postupně vlévejte do vyšlehané směsi vajíček a cukru a stále v mixéru míchejte. Mezitím dejte do misky smetanu a přidejte matcha čaj a míchejte šlehací metličkou, dokud se matcha prášek úplně nerozpustí. Poté pomalu přidejte ke směsi a krátce v mixéru vyšlehejte. Směs nalijte do zmrzlinového strojku a dále postupujte podle instrukcí výrobce. Pokud nemáte strojek nebo mixér na zmrzlinu, nalijte směs do kovové misky a dejte do mrazáku. Každou hodinu škrabejte vidličkou, aby se rozbily mražené krystalky. Celkem mražte asi 3 hodiny. Podávejte ozdobené ovocem anebo nastrouhejte plátky čerstvého kokosu anebo jen lehce posypte čajovým práškem matcha.