První den podle Diety každý druhý den

with Žádné komentáře

První den podle Diety každý druhý den

Ráno stoupám na váhu. Ach jo, ty Velikonoce! Raději nebudu říkat, kolik vážím, nakonec ze závěrečného souhrnu lehce zjistíte.  Jsem odhodlaná se pustit do hubnutí podle Diety každý druhý den.  Nejen proto, že ji vydává naše nakladatelství Millennium Publishig, ale hlavně proto, že tahle dieta prý boří všechny mýty.  Jejím hlavním krédem je hned v úvodu knihy věta:  „ Diety nefungují! Tuto okřídlenou větu jste pravděpodobně slyšeli již mnohokrát. Přestože je však výrok „ diety nefungují“ okřídlenou frází, neznamená to, že by kvůli tomu byl méně pravdivý. Faktem je, že diety nefungují tehdy, držíme-li je každý den.“

Jednoduché pravidlo:  Jíst všechno co chceme!

Tak tohle mě nadchlo. Podle knihy v anglickém originále pod názvem  „The Every Other Day Diet“ jde o dietní program, založený na jednoduché filozofii –  jsme jen lidské bytosti a nikdo z nás asi nedokáže vydržet každodenní strádání, které život bez pochoutek, jež milujeme,  představuje.  A pokud bychom měli vybrat jedno nejdůležitější pravidlo této diety tak je následující:   Jeden den ( označovaný jako „den dietní“  můžete přijmout jen 500 kalorií, druhý den  ( označovaný jako den sváteční) můžete jíst  cokoliv a v jakémkoliv množství.  Tahle novinka získává své příznivce na obou stranách Atlantiku a je založena na desetiletém vědeckém výzkumu.  Její autorka, akademička Dr. Krista Varadyová  z Chicaga přináší převratnou metodu trvalého snížení váhy a já chci vyzkoušet, zda opravdu funguje.

Snídám  tučný jogurt  ( jen  4 lžíce)s jahodami a borůvkami, jen lehce posypaný granolou s oříšky a kávu. Už vím, že snídaně je minimálně 100 kalorií, ale nemohu si pomoct, jednoduše jsem ten typ, co každé ráno snídá. Piju jen vodu místo džusu. Dnes mám den, kdy  musím  omezit můj denní příjem jen na 500 kalorií, tak se se mnou pojďte podělit, jak budu strádat.

Dávám si ještě jednu kávu, abych se probudila, spala jsem totiž asi jen 5 hodin, takže malý kalíšek kávy espresa s trochou mléka je nezbytný.  Mléko je tučné, jiné doma není, v těchto dnech mi zbytečně nabírá kalorie, ale utěšuji si, že je ho jen málo. Šálek kávy s mlékem to bude jen o trochu více, maximálně do 35. Vyhýbám se obloukem pomyšlení na jakékoliv jídlo a opravdu nemám hlad. Asi jsem potřebovala lehce vytrávit.  Připravuji si plnou konvičku sypaného zeleného jasmínového čaje. Báječně chutná, povzbudí a je lahodný. Neobsahuje  skoro žádné kalorie (0 ,5 litru pouhých 0,5 kalorií) a navíc čaj (jakýkoliv) je účinným pomocníkem v hubnutí. Vydržím až do půl druhé, občas uždibuji mandle, ale je lepší je počítat, takže dnes opravdu jen 8. K obědu si dávám šálek pórkové polévky, je bez mouky, jen s bramborem, za to na másle s trochou zeleninového a kuřecího vývaru.  Nic jiného.

Mohu cvičit během dietních dnů?

Vím, že musím vydržet až do večera, ještě mě čeká nějaká aktivita, jinak stále u pracovního stolu, takže žádný pohyb.  Okolo půl šesté jdu běhat, velmi lehce, asi 15 minut a pak chůze.  Nechci se moc unavit, za chvíli jdu na hodinu IYengar jogy. Není dobré se příliš fyzicky unavit před cvičením jogy, ale jsem ráda za pohyb venku a doufám, že se to na józe moc neprojeví. V 7 hodin začíná yoga, můj žaludek se začíná urputně ozývat a křečovitě stahovat, a to přesto, že jsem pila ještě čaj a vodu před hodinou. Nevím,  jak se to stalo, ale po 10 minutách cvičení se žaludek uvolňuje, křeč opadává, zapomínám na hlad a soustředím se na cvičení,  asány jsou po velikonoční pauze těžké, tělo ztuhlé od běhu, ale yoga mě úplně pohltila. Po hodině a půl cvičení končí, nepociťuji ani náznak hladu, jsem příjemně unavena a těším se na odpočinek. Dnes už jíst nebudu a ráno to bude znát i na mém, doufám, že trochu zploštělém břichu.

Co je dobré udělat: Na večer si naplánovat nějaký program, nebýt doma, raději nechodit moc do kuchyně a na ledničku se nedívat. V případě velkých časových prodlev mezi jídly si dát malý snack, svačinku, třeba jen pár oříšků, kousek přírodního sýra. Tučnější sýr více zasytí a dieta povoluje konzumaci tuků.

Co je špatné: Nepočítala jsem kalorie, jen je odhadla. Snad to bylo do 500.

Závěrem:  Nemohla jsem odolat, večer jsem snědla malou misku jahod. Byly tak sladké!   Cvičení se však podle této diety doporučuje před jídlem, takže asi proto ty jahody…

Výsledek ráno: Přesně kilo dole!

Deník diety