Den sedmý – den dietní

with Žádné komentáře

Vím, že dnes to nebude snadné, ale musím být víc zorganizovaná!  Už včera jsem si promyslela moji volbu na dnešní dietní den.  Vybírám z jednoho receptu podle knihy pro odpolední snack, který je do 100 kalorií a druhé jídlo do 400 kalorií, které si dám k obědu si vymýšlím sama. Je chřestová sezóna, takže volím chřest.

7b

Ráno si nedávejte oběd

Autorka knihy na základě jejích studií s účastníky zaměřených na střídavou dietu vypozorovala, že nejúčinnější je si dávat v dietní dny oběd. Vědecky prokázala, že pokud chcete mít naprostou jistotu v nepřetržitém ubývání na váze, jezte pravidelně v dietních dnech oběd.  Ale jak dobře víte, tato dieta sice není vázána na jeden konkrétní čas přijímání potravy, ale je postavena na jiném principu. Funguje proto, že během dietních dnů držíte částečný půst a během svátečních dnů jíte to, na co máte chuť.  A tak je nakonec jedno, zda  v dietní den si místo oběda klidně dáte večeři, a pokud právě máte naplánované setkání s rodinou, přáteli, klidně to udělejte. Rozhodně se však nedoporučuje, dát si k snídani oběd, tedy lépe řečeno jídlo o 400 kaloriích. Může se stát a také se s největší pravděpodobností stane, že do večera nevydržíte a budete mít obrovský hlad a nepodaří se vám dodržet limit 500 kalorií. Takže rozhodně nevolte snídani jako hlavní jídlo dietního dne.

K obědu dvouminutovku

Dnes tedy ráno jen káva a vydržím co nejdéle a dám si nejdříve oběd. Volím má oblíbená křepelčí vajíčka a zelený chřest, tedy dobrá kombinace bílkovin, které mě zasytí a zeleniny. Je to velmi snadné a sama pro sebe si tuhle lahůdku pojmenovala jako dvouminutovku:  Vařte dvě minuty chřest a dvě minuty vajíčka. Pokud zvládnete vše najednou, je to báječné. Jen malá příprava:  oloupejte 5 stonků zeleného chřestu a dejte do vařící vody vařit pouze na dvě minuty. V malém hrnečku dejte do vařící vody lžičkou opatrně vařit 3 křepelčí vajíčka také přesně na dvě minuty. Zchlaďte a oloupejte. Uvařený chřest okapejte a servírujte s půlenými vajíčky. Můžete pokapat sladkokyselou chilli omáčkou. Je to tak snadné a tak dobré!

Večer si dávám malý snack do 100 kalorií. Vybírám z receptů podle knihy Dieta každý druhý den, celozrnnou housku s rajčetem a bazalkou.

Budete potřebovat ½ celozrnné housky, malé rajče,2-3 lístky bazalky,15 g nízkotučné mozzarelly. Opečte v toasteru půlku celozrnné mouky nebo plátek celozrnného toastu. Rajčata nakrájejte na malé kostičky a mozzarellu nastrouhejte na hrubším struhadle. Ozdobte bazalkou. Můžete dát i zapéct pod gril, dokud se sýr nerozteče.

7a

Pokud jste nevěděli, v bazalce se vyskytují dvě sloučeniny – orientin a vicenin, obě bojují proti volným radikálům, bludným molekulám, které napadají buňky. Takže jezte bazalku!

Nakonec v dietním dnu to nebylo tak náročné. Pokud si přesně naplánujete, co budete jíst, připravíte suroviny a přesně dodržíte, neláká vás nic k experimentování a hlavně víte, že váš 500 kalorický limit máte pod kontrolou. Žádné kručení v břiše, žádné sžíravé pocity hladu, jednoduše dobré nízkokalorické jídlo. A pokud se vám právě moje dnešní spíše vegetariánská volba nezamlouvá, nevadí! Vyberte  a vyzkoušejte nějaký jiný recept s masem podle knihy. Na pultech bude koncem května!  Důležité je vydržet a dosáhnout své vysněné váhy! Nepolevujte a pokračujte v dietě každý druhý den!

Výsledek ráno: dalších půl kila dole! Heuréka!

Deník diety