Den dvanáctý – den sváteční

with Žádné komentáře

Často a ráda opakuji, že při svátečním dnu podle Diety každý druhý den si mohu dopřát cokoliv, na co mám chuť a v jakémkoliv množství. Nebojím se, že se přejím, jednoduše se to nestane. Důvodem je to, že vlastně neměním to, co jím, jen měním způsob jakým to jím.

Trochu vědy: Proč sváteční dny opravdu fungují?

Výzkum doktorky Varadyové zjistil, že účastníkům, kteří drželi Dietu každý druhý den, se dávala jídla o kalorické hodnotě 50% denního příjmu ve dnech dietních a 150% obvyklému příjmu ve dnech svátečních. Ukázalo se však, že nikdo během svátečních dnů nedokáže sníst tolik jídla, kolik by mu podle uvedených výpočtů náleželo. Účastníci sami od sebe chtěli sníst méně, než měli povoleno.

snidejte_kralovsky

Ráno snídejte královsky

Sváteční den totiž představuje zábavný, příjemný a rozumný způsob jak jíst. Příčinami proč se lidé při Dietě každý druhý den nepřejí, je několik, uvedu jen dva:

Restart metabolismu

Věda sice ještě dost dobře neví proč tomu tak je, ale nepochybně je to velice zdravé. U většiny diet, které jste předtím drželi se shozená váha sestává ze  75% tuku a 25% svalové hmoty. Se střídavou dietou je to jiné: ztrácíte 99% tuku a 1% svalové hmoty! Restart, ke kterému dochází je skvělý. Dokonce bylo prokázáno, že pokud jíme jen každý druhý den, posiluje to vaše mozkové buňky. S tím pravděpodobně souvisí i další významná změna a tou je změna chuti k jídlu!

Zmenšení žaludku

Velice nízký kalorický příjem během dietních dnů může postupně zmenšit váš žaludek, čímž se zmenší i chuť k jídlu.

Takže mějte na paměti, že střídavá dieta funguje právě proto, že ji držíte každý druhý den

Den bez jakýchkoliv omezení, den sváteční,  kdy se najíte do sytosti vašemu tělu dodá potřebné kalorie a živiny, a díky tomu je připravené na den částečného půstu. A den dietní, tedy částečný půst vám zase pomáhá, abyste se další den nepřejedli. Je to geniální!

Takže odolejte pokušení, že ve sváteční dny byste také omezili své kalorie na 500, došli byste k vyčerpání a deprivaci a dietu byste začali nenávidět. Prostě si ji užijte! Sváteční den je  úleva, díky níž tuto dietu vydržíte a dodržování dietních dnů je pak snadné.

Sportujte!

Dieta každý druhý den je velice účinný lék ke zlepšení vašeho zdraví. Pokud ji však spojíte s cvičením, z tohoto účinného léku se stane zázrak. Benefity, které cvičení přináší, není třeba zdůrazňovat, jednoduše má mnoho prokázaných účinků, je skvělé pro tělo i ducha. A pokud jste nikdy necvičili, začněte třeba chůzí. Pořiďte si krokoměr a zjistíte, kolik uděláte za den kroků, je to výchozí hodnota a pak se už jen můžete začít zlepšovat. Tak do toho – cvičení se střídavou dietou se snažte skloubit, budete jednoduše rychleji hubnout!

Budu za závěr upřímná – jsem občas velice znavena pravidelným běháním, nicméně nevzdám to! Stále běhám a vydržím. A pokud si někdy myslím, že už opravdu nemohu dál běžet, vzpomenu si na něco moc příjemného a hle, nakonec uběhnu víc, než jsem si naplánovala. Můj přítel fitbit mě večer pochválí.

Vydržte, stojí to za to! Budete se cítit skvěle jako já. Nejen proto, že jste to dokázali, ale hlavně proto, že jste udělali to nejlepší pro sebe.  A to už za to stojí!

Mnoho další ch tipů jak cvičit pravidelně a jak nachodit ještě víc je pro vás připraveno v knize Dieta každý druhý den. Je právě v prodeji v knihkupectvích a za zvýhodněnou cenu na www.nakladatelstvimillennium.cz!

Deník diety