Dieta pro všechny, kdo nesnášejí diety

with Žádné komentáře

Diety nefungují!

dietaSlyšeli jste to už mnohokrát a máte určitě své vlastní zkušenosti. Diety nefungují tehdy, když je držíte každý den! Tohle tvrdí doktorka Krista Varadyová z Chicaga, která je autorkou nové úspěšné knihy Dieta každý druhý den, jež začíná být hitem na obou stranách Atlantického oceánu.

Současně vám v této nové knize dává odpověď, proč klasické diety nefungují. Tak tedy proč? Jednoduše proto, že jsme pouze lidské bytosti se svými radostmi a slabostmi a nikdo z nás nedokáže vydržet každodenní strádání, které život bez pochoutek, jež milujeme, představuje. Diety nefungují, protože je nemožné absolutně dodržovat jejich složitá a nepřirozená pravidla několik týdnů či měsíců v kuse, a v této podobě jednoduše diety ani fungovat nemohou. A tak zcela logicky selháváme, navíc všechny ty zákazy, restrikce, omezení, pravidla, kdy jíst a co jíst, jsou velmi otravné a to nás většinou nebaví, a nakonec si povzdychneme: Jaké by to bylo, kdybychom mohli hubnout a přitom pořád jíst, co chceme!

Když se pustíte do čtení pravidel této diety, možná vás napadne, že je vše obrácené na hlavu! Dozvíte se, že právě příčiny selhávání klasických diet jsou v případě téhle novinky, Diety každý druhý den, důvodem jejího skvělého úspěchu!

Hubněte pomocí střídavého půstu – nová cesta, jak milovat jídlo

Nepochybně jste již slyšeli o řízeném půstu, velmi náročném restriktivním programu, kterým se řídí některé hollywoodské celebrity. V konečném důsledku se však pro tvrdá omezení již řízený půst opouští, neboť může dlouhodobě vést až k totální deprivaci a  nakonec vždy dochází  k  porušení jeho pravidel.

Dieta každý druhý den je ve své podstatě mírnou variantou zavedené praxe střídavého půstu, je snáze dosažitelná i pro příležitostné dietáře, je levná ( když se postíte, kupujete méně jídla), lehce naučitelná a zapamatovatelná a dlouhodobě skvěle udržuje v rovnováze vaši vytouženou váhu. Dieta každý druhý den představuje působivou alternativu střídání půstu s  rychlým a trvalým snížením hmotnosti. Představa, že skončíte zdravější a šťastnější než u jakékoliv jiné diety, je velmi lákavá a vám okamžitě v mysli vyvstane otázka: Opravdu je hubnutí s Dietou každý druhý den tak snadné?

Co je za jejím úspěchem, co je její podstatou?

Místo dlouhodobého strádání a odříkání má  jediné jednoduché pravidlo: Ve dnech, kdy držíte dietu (označené jako dietní dny), přijímáte 500 kalorií, během ostatních dnů (svátečních) jíte cokoliv a v jakémkoliv množství. Ano, čtete dobře, dietu skutečně držíte ob den! A jako jedna z mála  diet se může pochlubit tím, že je vědecky prověřena.

Jak věda porazila diety

Vše začalo, jak tomu občas bývá, neúspěšným výzkumem. Dnes akademička a vědecká odbornice na výživu Krista Varadyová z Chicaga začala jako mladá vědkyně v týmu Oddělení výživy, vědy a toxikologie v americkém Berkeley studovat efekt působení omezení kalorií na rakovinové bujení u myší. Již dávno věděla, a vědecké průzkumy to prokázaly, že některé biochemické mechanismy aktivované snížením kalorií jsou známé jako protirakovinové. Její vědecký úkol zněl specificky: Je možné zvyknout myši na snížený příjem kalorií (půst) tak, aby se zpomalil rakovinový růst, ale aby zvířata neztrácela svoji váhu? Začal tedy výzkum poznání opravdového hladu, kdy myši dostávaly jeden den pouze čtvrtinu denního přísunu potravy a druhý den měly k potravě neomezený přístup. Tak se myši střídavě krmily a postily a vážily. Ať však s nimi doktorka Varadyová dělala cokoliv, nebyla schopna zabránit jejich hubnutí. Jak přiznala v jednom z rozhovorů pro letošní lednové vydání britského Times magazínu: „Můj experiment selhal, protože není možné oddělit efekt omezení kalorií od efektu snížení váhy.“ „ Byla jsem tehdy docela nešťastná vědkyně,“ povzdechla si dnes už docentka Varadyová, když vzpomínala na své výzkumy. Odtud však byl jen krůček k tomu, aby si položila otázku, proč vlastně dělá pokusy na myších, když tenhle neúspěšný experiment může mít významné důsledky pro – lidi.

Její další vědecké zkoumání se přesunulo na univerzitu v Chicagu a byly do něj zařazeny po dlouhé měsíce stovky dobrovolníků. Výsledky byly neuvěřitelné! Potvrdilo se, že dieta se zařazením řízeného půstu každý druhý den skutečně u lidí funguje! Navíc kromě výrazného poklesu váhy, převážně tuku, došlo k dramatickému zlepšení všech testovaných parametrů, jako je BMI, hladina cholesterolu, snížení rizika onemocnění srdce, mrtvice, rakoviny, diabetu druhého stupně. A tak jako jedna z prvních se Dieta každý druhý den může pochlubit významným plusem – na rozdíl od ostatních dietních programů je totiž založena na hlubokém vědeckém základě, zahrnujícím léta výzkumu.

Dovolte svému hladu projevit se, reset hormonů

Jedním z velkých překvapení výzkumu, jak uvádí doktorka Varadyová ve své knize Dieta každý druhý den, bylo znovuobjevení hladu. Účastníci výzkumu začali popisovat, jaké to je cítit opravdový sžíravý hlad, tedy úplně jiný stav než mít jen normální hlad. Tyto signály lidé obézní či s nadváhou již celá léta neznali, a ať to vypadá sebeabsurdněji – tento pocit se jim začal líbit!  Půst totiž nejenom, že stáhne váš žaludek, ale i resetuje hormony ve vašem těle, které ladí  signály hladu a plnosti, tedy v konečném důsledku regulují způsob jak jíme. A po dvou týdnech Diety každý druhý den pocit hladu ustoupí, zkrátka přestane existovat, a to je další důvod, proč tuto střídavou dietu můžete držet opravdu dlouho.

Proč Dieta každý druhý den opravdu funguje?

Když se podíváme na klasické diety, zjistíme, že vypadají jako pomalá, nevyhnutelná cesta k neúspěchu. Zdá se, že Dieta každý druhý den více odpovídá modernímu stavu naší mysli v současném světě. Kombinace sebezapření (dokážu to!) a uspokojení (dopřeju si!) je naprosto převratná! Výsledky této diety jsou pozoruhodně rychlé. Základem jejího úspěchu je zejména skutečnost, že můžete jíst své milované jídlo třeba i se skleničkou oblíbeného červeného vína. Její kouzlo spočívá také v jednoduchosti půstu – nemusíte sledovat, zda jíte proteiny, uhlovodany nebo tuky, není zde žádné omezení, můžete jíst jídlo, které se vám zachce. Dietní dny nejsou postavené na zvláštní kombinaci makroživin či na matoucím balancování, lavírování mezi „povoleným“ a „zakázaným“, jsou jen ve znamení omezení kalorií na 500 denně. Půvab Diety každý druhý den tkví v naději, že zítra si už můžete dát zase svoje oblíbené lahůdky.

Vím, že si řeknete: To nemůže být tak snadné. Pravdou je však naprostý opak – pokud to není každý den, je snadné limit 500 kalorií dodržet. Stav strádání se omezuje vždy na pouhých 24 hodin, a neomezená svoboda výběru i množství jídla je právě tak vzdálená oněch 24 hodin. Jde přece jen o jeden den a to se dá vydržet.

Zapomeňte na strádání a dopřejte si své oblíbené jídlo!

Že doktorka Varadyová o výživě a dietách ví hodně, dokazuje i způsob, jakým rozumí všem, kteří v životě už nějakou dietu drželi. Sama tuto dietu podstoupila a ze svého pohledu zhodnotila, jak je dieta střídavého půstu úspěšná a v čem je tajemství jejího fungování. Ve své knize podrobně popisuje, jak se neustále motáme v bludném kruhu každodenních diet. Ty jsou většinou postaveny na tom, že si musíte něco odříct. Vy se sice snažíte pravidla dané diety dodržovat, všechny ty zákazy, ale výsledek je vždy stejný – jste rozčarovaní a nespokojení a proto „hřešíte“. Pak se opět dáte na pokání a za nějaký čas se celý koloběh rozjede znovu. Proč tomu tak je? Doktorka Varadyová vám odpoví jasně: “Jednoduše i po každém strádání a odpírání si vždy následuje chvíle, kdy si člověk příliš dopřeje. Je to jako se vším, zakážeme-li si něco, nějaké jídlo, stává se svůdným a lákavým a my po něm toužíme. V případě diet máme většinou hlad a jsme rozmrzelí, naštvaní, depresivní a každodenní hladovění a emoční stres, které nám přinášejí, nelze vydržet dlouho. Existuje nějaké východisko, jak z toho ven? Dieta každý druhý den je vlastně řešením, kdy nás nikdo nenutí, abychom takové hladovění museli dlouhodobě snášet a vyrovnávat se s ním, dietu skutečně držíte ob den.“

Dnes si odepřete, zítra si dopřejete … a zhubnete?

Určitě se zcela logicky zeptáte, zda  neexistuje riziko, že druhý den, kdy nemusíte strádat, se prostě přejíte? Vědecká studie  Kristy Varadyové však jasně prokázala, že tomu tak není. Vtip je v tom, že ve sváteční dny se nepřejíte jednoduše proto, že jste nestrádali. Víte, že si veškerá oblíbená jídla můžete dávat každý druhý den. Ti, kteří drželi Dietu každý druhý den, si ve dnech hojnosti dopřávali v průměru pouze 110 % své denní energetické spotřeby, a když připočtete, že 500 kalorií je limit ve dnech půstu, tedy 25 % denní energetické potřeby, a to zprůměrujete, dojdete k jasnému závěru, že váš příjem kalorií se dlouhodobě sníží o 30%, což právě vede k trvalému snížení váhy.

A nejdůležitější otázka na závěr: kolik zhubnu? Průzkum na dobrovolnících potvrdil úbytek váhy až 5,5 kg za měsíc, tedy víc než u jakýchkoliv jiných dietních programů, protože jednoduše jste schopni vydržet déle. A pokud přidáte i pohyb, kila půjdou dolů rychleji! Chcete konečně opravdu začít spalovat kalorie, chcete začít hubnout? Pusťte se do Diety každý druhý den!

 

S použitím knihy Dieta každý druhý den autorů Dr. Kristy Varadyové a Billa Gottlieba a The Times Magazine 04.01.14

Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

 

Deník diety