Den čtrnáctý – den sváteční

with Žádné komentáře

Také se těšíte na dny, kdy nedržíte půst?  To je jasné, dny, kdy si nemusíte počítat kalorie a kdy si opravdu můžete dát jakákoliv jídla, jsou dny sváteční a neodlučitelně patří k Dietě každý druhý den. Doporučuje se, abyste v den sváteční neomezovali svůj příjem kalorií až na 500 nebo jen o trochu více, protože pak se s největší pravděpodobností stane, že dlouhodobě střídavou dietu porušíte. Jednoduše proto, že jste příliš strádali a to pak zákonitě vede k porušení pravidel.

Sváteční dny si užijte!

To je první pravidlo, které vám mohu doporučit. Jednoduše si dejte, na co máte chuť, abyste neměli pocit, že se omezujete.  Klidně zvolte nějaké jídlo, které se moc neslučuje s jakýmkoli dietním režimem, tedy třeba něco sladkého, kousek dobré čabajky z maďarských Mangalica vepříků, nějaké vaše oblíbené jídlo, pro které máte absolutní slabost. Tím se uspokojíte, zklidníte, budete vědět, že zítra zase začne řízený půst, a vy stále držíte dietu a hubnete.

Co je odměna pro mě? Obyčejná francouzská bagetka!

Asi si řeknete, že jsem blázen.  Ano, přiznávám, mně stačí ve sváteční dny se odměnit nějakým výborným čerstvým chlebem nebo jiným  pečivem. Tentokrát je to  výborný francouzský chléb,  klidně ho mohu jíst jen tak. Má málo kalorií, žádný tuk a chuťově je lahodný. Tedy alespoň pro mne. Pokud jste četli  knihu „ Ofélie se učí plavat“ od Sussane Kubelka, tak mě pochopíte. I po francouzských bagetkách se dá zhubnout, tedy pokud kniha nelže a pokud k tomu držíte Dietu každý druhý den.

foto_den_14

Chuť na chleba je asi historicky dána naším ukotvením ve střední Evropě, kde chléb a brambory jsou a léta byly základem přílohového jídla. V Asii mají rýži, v Itálii mají pastu, ve středomoří mají placky a my máme chléb a brambory. Takže tak trochu jsme oběti obětí, nicméně to nevadí, nebraňte se svým genům a klidně si ve sváteční den dejte čerstvé pečivo. Při této střídavé dietě je to dovoleno.

Jestli však existuje nějaké omezení nebo doporučení pro sváteční den tak je velmi jednoduché: nepřestávejte cvičit!

Ať už jste se rozhodli pro jakýkoliv pohyb důležitá je pravidelnost.  Mně to dalo také dost přemáhání, než jsem se na začátku této diety se rozhodla, že udělám něco pro sebe, své tělo a svoji mysl.  Dlouhodobě sice cvičím Yiengar jógu, je náročná a spojuje cvičení s meditací, což prospívá tělu a duši přímo zázračně. Ale věděla jsem, že bych zase měla oprášit tenisky a začít běhat, tak jako dřív.  Povedlo se, jsem ve stádiu, kdy pokud si denně nedopřeju své naplánované kilometry, mám špatný pocit. A tak jsem na běhání už závislá.  Začátky byly obtížné, běžíte, myslíte si, že na nohou máte závaží, nestačíte s dechem a chvilkama si myslíte, že to nezvládnete. Každým dnem se ale dostáváte zase o kousek dál a kondice se vám začne zlepšovat opravdu obrovskými skoky.

Výsledkem je  báječný pocit, že jste něco dokázali, přemohli, vypěstovali si pevnou vůli, naplánovali a dodrželi svůj denní program cvičení. Věřte, že se budete cítit báječně!

Pokud začínáte, zvolte nejdříve rychlou chůzi, pak střídejte běh s chůzí a nakonec vám půjde i běhání snadno. Chce to jen vydržet! Přeji hodně síly, krásné léto a držte Dietu každý druhý den se mnou!

Já mám již 3 kila dole a je to skvělé!  Držím palce i vám! Dieta na www.nakladatelstvimillennium.cz

Deník diety