Den čtvrtý – den sváteční

with Žádné komentáře

Dnes si můžu dopřát, co hrdlo ráčí, tak jak začít?

Snídaně obligátně bílý tučný jogurt,  ovoce a káva. Užívání si beru opravdu doslovně a dávám si ještě jednu ranní kávu latté s odtučněným mlékem a neodolám – meruňkový croissant.  Úžasné! Takhle vypadá moje představa o báječné snídani. A takto snídají francouzsky … a jsou štíhlé. Ale v tom bude asi něco jiného.  Já jen vím, že si tohle mohu dopřát, protože Dieta každý druhý den mi to dovoluje. Mám občas pocit, že dny dopřávání nějak rychleji uběhnou.

foto_den_4

V průběhu dne jen čaj ooulong, doporučuji, je výborný a zdravý.

Pak se opět neudržím  ( ale já se dnes nemusím ovládat… )  a ochutnávám čerstvě upečený chléb ze žitné a špaldové mouky, navrch plátek šunky, bez másla. Konečně i v průběhu diety si mohu dopřát chleba!  Většina diet zakazuje jíst pečivo, výhodou Diety každý druhý den je, že  zde neplatí žádná omezení,  co máte jíst.  Například po Dukanově dietě, která zakazuje v první fázi veškeré moučné výrobky,  se po jejím skončení vrhnete na první pečivo, které uvidíte. Jednoduše proto, že nejsme schopni ani ochotni měnit své dlouhodobé návyky. Vím, o čem mluvím. Chleba patří mezi tradiční součást české stravy, takže je velmi těžké ho navždy ze svého jídelníčku vyřadit.  Zastávám názor, že jakékoliv jednostranné omezení určitých kategorií potravin není prospěšné, strava má být především pestrá.  Chleba z tmavé žitné a špaldové mouky je velmi zdravý a pokud si ho upečete sami, báječně provoní kuchyň a je nesrovnatelný s chlebem rozpečeným v supermarketu. Vyzkoušejte a použijte špaldovou mouku. Chutný plátek chleba mě uspokojí natolik, že si říkám, jak je to příjemná dieta, a jsem rozhodnuta, že už do večera nebudu nic jíst.

Dieta a cvičení

Před večeří si ještě jdu zaběhat, alespoň 30 minut.  Asi jsem vám ještě neřekla, že spojení Diety s cvičením dělá úplné zázraky. Střídavá dieta je sama o sobě velmi účinným lékem, nadváha a obezita se s pevným zdravím většinou neslučují.  A tak se snažím cvičit, být v pohybu, být aktivní, i když je to někdy těžké. Vím však, že s cvičením budu dietu lépe zvládat a hlavně vím, že i při střídavé dietě lze cvičit, a to i v dietní dny, kdy si myslíte, že to možné není,  a vždy to povede ještě k většímu úbytku na váze.  Věřte, že je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat.   A pokud nejste sportovní typ, a třeba  jste pravidelně nikdy necvičili nebo máte jakékoliv omezení, proč nemůžete sportovat, začněte chůzí!  Chůze patří k nejoblíbenějšímu a nejpřirozenějšímu pohybu většiny lidí, kteří zhubli a pomůže i vám!

Kupte si krokoměr a používejte ho. Bude vás více motivovat a pomůže vám zvýšit počet kroků, které denně uděláte.

Večer jdeme do vietnamské restaurace na pho polévku. Vím, že moje oblíbená kuřecí pho s rýžovými nudlemi má jen 400 kalorií, i když je jí plná mísa. Pho je totiž poklad! Zdravá, zahřívací, dodá energii, a je ideální pro dietu.

Je vidět, že jsem dietou již pohlcena – počítám si kalorie i když nemusím! Chyba – kalorie se počítat nemají ani při dietních dnech, tedy myslím kalorie jednotlivých surovin, i když existují skvělé telefonní aplikace, které to usnadňují, spíše je dobré se zaměřit na celek, tedy 500 kalorií během dietního dne. Nejlépe bude si rozdělit tento přísun kalorií na dvě dávky, tedy v době oběda či večeře přijmout zhruba 400 kalorií  a v době svačiny zhruba 100 kalorií. Žádné jiné počítání, je třeba si při  dietě usnadnit vše,  co se dá, aby bylo snadné ji dodržovat.  Přineseme recepty na svačinky a hlavní jídla z knihy Dieta každý druhý den, abyste žádné složité výpočty kalorií dělat nemuseli. Tak se těšte na další dobré tipy a sledujte deník diety.

Výsledek ráno:  30 deka navíc.  Asi ta obrovská mísa pho polévky večer ! Ale na sváteční den je to dobré.

Deník diety